Dr. Radics Zsuzsanna

Dr. Radics Zsuzsanna

jogász, társadalombiztosítási szakértő


Szakokleveles jogász, egészségügyi menedzser, munkaügyi tanácsadó, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó vezető szakértője. 

Több évtizedes pályafutása alatt az állami szférában és a versenyszektorban szerzett szakmai tapasztalatait a a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. társadalombiztosítási és munkaügyi szaktanácsadójaként kamatoztatja.

Társadalombiztosítási szakértőként kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a társadalombiztosítási rendszer jogi szabályai, magában foglalva a közterhek és ellátások rendszerét valamint a témához illeszkedő munkajogi kérdéseket

A LexPraxis Orvosi Tudástár állandó szerzője, vezető szakértője.

Folyamatosan nyomon követi és szemlézi a társadalombiztosítási közterheket és ellátásokat érintő jogszabályváltozásokat, azok tartalmát cikkekben, folyamatsegédletekben összegzi.  

Havi 40-50 megválaszolt kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 368 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

Gyermekével otthon lévő anyuka gyed mellett átalányadózó szeretne lenni. Nincs máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya. Ebben az esetben főállású átalányadózó lesz?
Adott egy főállású anyasági ellátásban részesülő anya, aki átalányadózást választana, mivel cégeknek dolgozna szakfordítóként. Egyéni vállakozóként milyen összegű tb-járulékot kell fizetni? Meg kell fizetni a főfoglalkozású tb-járulékot?
Tegyük fel, természetesen csak feltételesen, hogy valaki úgy dönt: nem szeretne egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, mert nem kívánja az állami egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni. Természetesen nincs bejelentett munkaviszonya. Megteheti ezt? A válasz röviden: ne(m).
2022. augusztus 31-ét követően jelentősen változik a kisadózásra vonatkozó szabály. Az alábbiakban az egészségügy területén dolgozók vonatkozásában mutatjuk be a kisadózás főbb változásait .
Adott egy egyszemélyes Kft., fő tevékenysége, hogy egy bérelt ingatlant ad bérbe. A tag egyben katás egyéni vállalkozó is. A kft.-ben megbízással (nulla Ft-ért) a tag férje az ügyvezető. Hogyan alakul a tag járulékfizetése, ha a Kft-ben személyesen nem működik közre?
Számos kérdést felvethet, ha egy kismama gyes mellett – vagyis munkaviszonyában nem dolgozva – elindít egy átalányadózó egyéni vállalkozást. Főfoglalkozásnak minősül-e ebben az esetben az egyéni vállalkozás? Vonatkozik-e erre az esetre a kedvezményes járulékfizetés?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Mellékállású átalányadózó nyugdíj alapja

Egy átalányadózó egyéni vállalkozónál a táppénz, illetve a későbbi nyugdíj alapjába mekkora jövedelem számít be? Az érintett mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó, máshol van min. 36 órás munkaviszonya. Egyéni vállalkozóként havi 200 ezer Forintot számláz, 40%-os költséghányaddal. Az adómentesség miatt szinte nem is fizet adót, járulékot (évi 23 ezer Forint). Ennek ellenére táppénznél, nyugdíjnál beleszámít a 200 ezer Forint vagy esetleg 120 ezer Forint?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.01.16.

Átalányadózó egyéni vállalkozó rokkantként

Amennyiben egy 71%-os rokkant (életkor szerint aktív) átalányadózó egyéni vállalkozás keretében vállalkozna, a Tbj. szerint főállású egyéni vállalkozónak minősül? Illetve: a rokkantsága utáni adókedvezmény a havi 58-as bevallásnál vehető figyelembe? Ha igen, akkor mennyi?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.11.13.

Főállású átalányadózó minimum járulékalapja

Egy szakképzettséget nem igénylő tevékenységet folytató főállású átalányadózó esetén a minimum járulékalapokat hogyan értelmezzük, illetve be kell-e tartani, hogy alacsonyabb lehet-e a minimum járulék összegénél? A minimálbér 12-szerese alacsonyabb, mint a minimum járulék alap.

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.10.10.

36 órát meghaladó munkaviszony mellett átalányadózó

36 órát meghaladó munkaviszony mellett átalányadózó bevétele beszámít a nyugdíj összegébe?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.08.16.

Ha egy Katás táppénzen van

Ha egy Katás táppénzen van - és valószínű év végéig ott is marad - akkor neki mi a teendője ?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.08.16.