Ezek érdekelnek

Jelentős változások történtek 2023-ban az iparűzési adóban. Ha már működő vállalkozó voltál 2022-ben, akkor a 2022-es iparűzési adóbevallásban kellett dönteni, hogyan szeretnél adózni 2023-ban az iparűzési adóban. 2023-ban induló vállalkozóként a 2023-as évre vonatkozó iparűzési adóban (23HIPAK) tudsz választani, hogyan szeretnél adózni 2023-ban és 2024-ben. Az alábbiakban áttekintjük a fontosabb változásokat.
Egy KIVA szerint adózó kft. vásárolt egy sportcélú felszerelést munkavállalói számára. Hogyan számolhatják el számviteli szempontból helyesen?
Akinek van autója, találkozott már a gépjárműadó kötelezettséggel. Ha pedig vállalkozása is van, amiben ezt a személyautót használja és költséget számol el rá, akkor jó eséllyel nem ismeretlen számára a cégautóadó kötelezettség sem. Mindkét adónem folyamatos változásban van, ezúttal a legfontosabb kapcsolódási pontot jelentő kétszeres adóztatás kérdését járjuk körül.
2023. év végére számos kérdésünkre választ kaptunk. Például arra, hogy az SZJA bevallásban adózási módot változtatók (vállalkozói jövedelemadózásról átalányadózásra, vagy átalányadózásról vállalkozói jövedelemadózásra áttérők) miatt csak május végén kezdi el az adóhatóság összefésülni az adatokat, és kiküldeni a hiányzó ’58-as bevallások benyújtására kötelező felszólító leveleket.
Az egészségügyi, pszichológiai és társadalomtudományok területén egyre több figyelmet fordítanak a jóllét kutatására, hogy megértsék, hogyan lehet javítani az emberek és közösségek életminőségét, boldogságát és kiegyensúlyozottságát. Különösen fontos ez egy vállalaton belül, a munkavállalók közösségére.
2024. február 1-jéig Magyarországon 40 órás alkalmazotti jogviszonyban dolgozó munkavállaló egyéni vállalkozóként is tevékenykedett, átalányadózóként. A jelzett dátummal megszüntette az alkalmazotti jogviszonyát, hogy külföldön vállaljon munkát, 30 órás alkalmazotti jogviszonyban. Milyen lehetőségei vannak az egyéni vállalkozással kapcsolatosan ebben az esetben?
A 2024 januárjától életbe lépett új szabályok könnyebbségeket is hoznak az egyéni vállalkozók számára, ugyanakkor a nagyobb bevétellel rendelkező vállalkozásoknak új kötelezettségeket is felrónak. Az alábbiakban áttekintjük azokat a változásokat, amik érintik a vállalkozók adófizetési gyakorlatát, különösképpen a szüneteltetés új szabályait illetően.
Átalányadózó 2023. december 1-jén lépte át az átalányadózó bevételi határértéket, melyet bejelentett az adóhatóságnak. 2023. október 1-étől benyújtott 2358-s bevallásban jelezve lett, hogy a személyi jövedelemadó általános szabálya szerint történik az adózás. A bevallást nem fogadták el és az átalányadóra hivatkoznak. Mi a teendő ilyenkor?
Svájci és magyar tulajdonosokkal rendelkező kivás cégben tavaly az egyik tulajdonos üzletrészét visszavásárolta a cég, az egy éves határidő 2024 nyarán jár majd le. Mivel nincs érdeklődő az üzletrészre, az üzletrész vélhetően térítésmentesen lesz átadva többi tulajdonosnak. Milyen adókat és járulékokat kell fizetnie a cégnek és a magánszemélyeknek ezen térítésmentes ügylet után? Az érintettek között nyugdíjas is van.
Kérdésként merült fel, hogy egy kisadózó egyéni vállalkozó a vállalkozói nyilvántartásban szereplő tevékenységet végezheti-e munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban, megbízási jogviszonyban? Illetve a kata-alanyiság megszűnését okozhatja-e, ha a kisadózó a vállalkozói nyilvántartásban szereplő tevékenységet nem egyéni vállalkozóként végzi, és tevékenységre tekintettel kifizetőtől szerez bevételt?