Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Átalányadó
Hová kell beírni és milyen árfolyamon az Ausztriában 40 órás munkaviszonyban dolgozó, Magyarországon átalányadózó egyéni vállalkozó Szja bevallásában a külföldről munkaviszonyból származó jövedelmét, ha Juttatását osztrák bankszámlára kapja, euróban.
2023. év végére számos kérdésünkre választ kaptunk. Például arra, hogy az SZJA bevallásban adózási módot változtatók (vállalkozói jövedelemadózásról átalányadózásra, vagy átalányadózásról vállalkozói jövedelemadózásra áttérők) miatt csak május végén kezdi el az adóhatóság összefésülni az adatokat, és kiküldeni a hiányzó ’58-as bevallások benyújtására kötelező felszólító leveleket.
2024. február 1-jéig Magyarországon 40 órás alkalmazotti jogviszonyban dolgozó munkavállaló egyéni vállalkozóként is tevékenykedett, átalányadózóként. A jelzett dátummal megszüntette az alkalmazotti jogviszonyát, hogy külföldön vállaljon munkát, 30 órás alkalmazotti jogviszonyban. Milyen lehetőségei vannak az egyéni vállalkozással kapcsolatosan ebben az esetben?
A 2024 januárjától életbe lépett új szabályok könnyebbségeket is hoznak az egyéni vállalkozók számára, ugyanakkor a nagyobb bevétellel rendelkező vállalkozásoknak új kötelezettségeket is felrónak. Az alábbiakban áttekintjük azokat a változásokat, amik érintik a vállalkozók adófizetési gyakorlatát, különösképpen a szüneteltetés új szabályait illetően.
Átalányadózó 2023. december 1-jén lépte át az átalányadózó bevételi határértéket, melyet bejelentett az adóhatóságnak. 2023. október 1-étől benyújtott 2358-s bevallásban jelezve lett, hogy a személyi jövedelemadó általános szabálya szerint történik az adózás. A bevallást nem fogadták el és az átalányadóra hivatkoznak. Mi a teendő ilyenkor?
Tavaly év végén nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum összege, ami nem hagyja érintetlenül az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozókat sem. Mire számítsanak azok, akik ezt az adózási formát választották?
2022 szeptemberében új időszámítás kezdődött a kisadózó vállalkozások életében, a „régi Katát” az „új Kata” váltotta. A jóval szűkebb adózói körre optimalizált új adónem immáron több mint egy éve velünk van, így érdemes szemezgetnünk az eddigi tapasztalatok szerint legtöbb bizonytalanságot okozó kérdések között. Ilyenek a munkaviszonytól történő elhatárolás vagy az átalányadózásra történő áttérés.
A kérdéssel érintett egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-től lett átalányadózó, jelenleg gyermeke születését várja. Az ilyenkor szokásos igénylések ügyintézés mellett be kell-e jelentenie a vállalkozás szüneteltetését?
Egy alanyi mentes átalányadózó egyéni vállalkozó magánszemélyek részére nyújt szolgáltatást, melynek ellenértékét díjbekérővel, a teljesítést megelőzően 100%-ban kéri kiegyenlíteni banki utalással. Milyen bizonylatot kell ilyenkor kiállítania? A teljesítés után végszámlát? Ha igen, mi rajta a teljesítési dátum?
Hogyan adózik és hogyan kell adminisztrálnia közterheit az új mellékállású átalányadózónak? A költségátalány 40%, 2 millió forint alatti jövedelemmel, költségszámla nincs. Az átalányadózó 40 órás főállással rendelkezik.