Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Átalányadó
A kérdéssel érintett egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-től lett átalányadózó, jelenleg gyermeke születését várja. Az ilyenkor szokásos igénylések ügyintézés mellett be kell-e jelentenie a vállalkozás szüneteltetését?
Egy alanyi mentes átalányadózó egyéni vállalkozó magánszemélyek részére nyújt szolgáltatást, melynek ellenértékét díjbekérővel, a teljesítést megelőzően 100%-ban kéri kiegyenlíteni banki utalással. Milyen bizonylatot kell ilyenkor kiállítania? A teljesítés után végszámlát? Ha igen, mi rajta a teljesítési dátum?
Hogyan adózik és hogyan kell adminisztrálnia közterheit az új mellékállású átalányadózónak? A költségátalány 40%, 2 millió forint alatti jövedelemmel, költségszámla nincs. Az átalányadózó 40 órás főállással rendelkezik.
Abban az esetben, ha egy adott ingatlan nem az év teljes részében, hanem rövidebb időszakra üzemel magánszálláshelyként, akkor az adott magánszemély többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhat. Legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem fizetővendéglátó tevékenységet folytató adószámos magánszemélyként folytatják.
Egy alanyi mentes átalányadózó egyéni vállalkozó magánszemélyek részére nyújt szolgáltatást, melynek ellenértékét díjbekérővel a teljesítést megelőzően 100%-ban kéri kiegyenlíteni banki utalással. Milyen bizonylatot kell ilyenkor kiállítania? A teljesítés után végszámlát? Ha igen, mit kell szerepeltetnie teljesítési dátumként?
A turisztikai ágazatban egyre nagyobb teret hódít a magánszálláshelyek kiadása. Ennek egyik lehetséges módja, amikor átalányadózóként (alanyi mentes) adószámos magánszemélyként magánszálláshely szolgáltatást végeznek és a Booking.com-on keresztül kínálnak kiadásra ingatlant. Az ilyenkor felmerülő kérdéseket elemeztük.
A kérdésben szereplő magánszemély ingatlant vásárolt fizetővendéglátó tevékenység folytatása érdekében. Az ingatlan vásárlást követően kiváltotta az adószámot, mely adószám kiváltásakor a fizetővendéglátók szobánkénti tételes adózásának választásáról nyilatkozott a NAV felé, ennek keretében kért és kapott működési engedélyt az önkormányzattól. Ezt követően derült ki, hogy az ingatlan nem felel meg a tervezett célnak.
Tb bevalláskor, ha az átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzen volt, nem egész hónapban, hogyan kell a havi bevallást számolni és bevallani?
A heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. A körbe tartozó egyéni vállalkozókat a köznyelvben másodállású vállalkozóknak hívják. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ebből a heti minimum 36 órás munkavégzéssel járó főállásából elmegy szülni, akkor már nem ilyen egyszerű a képlet a vállalkozás minősítése vonatkozásában.
Magánszemély adószámmal áfamentes ingatlan bérbeadási tevékenységet folytatott eddig, de év közben – továbbra is magánszemélyként – fizetővendéglátó tevékenységet is végezne. Az Szja tv. 57/A. § rendelkezéseinek megfelelne és jogosult lenne az ott megfogalmazott tételes átalányadózást alkalmazni erre a tevékenységére.