Szakértőink a mai napig összesen 68 kérdésre válaszoltak

Átalányadózó egyéni vállalkozó táppénz alatti bevétele

Amennyiben egy átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzre megy, de a táppénz ideje alatt bevételt szerez, jogosult-e a táppénzre illetve hogyan kell adóznia a bevétele után? Adott vállalkozó biztosítási ügynök, vagyis ezen idő alatti bevétele a folytatólagos jutalékból származik, nem valós munkából.

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.27.

Kivás bt. ekhós beltagja

Kivás Bt. beltagja a Bt.-ben 36 órás munkaviszonyban Ekho-s tevékenységet végez, és társas vállalkozóként 36 órás munkaviszony mellett Ő az ügyvezető díjazás nélkül. Két jogviszonyról megy a havi 08-as bevallás. A kérdés, hogy a Kiva alapot meg kell-e emelni a nulla Ft-os tagi jogviszony miatt a minimálbér 112,5%-ával, tekintetbe véve, hogy a tagi jövedelem (nem vesz fel bért tagként, csak munkaviszonyban) alacsonyabb a minimálbér 112,5%-nál?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.26.

Katás vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatása

Katás egyéni vállalkozó foglalkoztatható-e egyszerűsített munkavállalóként? Heti egy nap, adminisztratív tevékenységről lenne szó. Mennyiben számít ez bele a nyugdíjalapjába?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.01.23.

Áfakörbe való bejelentkezés

Adott egyéni vállalkozó már több éve alanyi mentesként folytatja tevékenységét. Az áfakörbe való bejelentkezést minden év december 20-ig kell megtenni. Módosítható-e ez másképp, ha az egyéni vállalkozó januárban úgy dönt, hogy a teljes gazdasági évre az áfa-alanyiságot szeretné választani. Számlát még nem állított ki.

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.01.22.

Mellékállású átalányadózó nyugdíj alapja

Egy átalányadózó egyéni vállalkozónál a táppénz, illetve a későbbi nyugdíj alapjába mekkora jövedelem számít be? Az érintett mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó, máshol van min. 36 órás munkaviszonya. Egyéni vállalkozóként havi 200 ezer Forintot számláz, 40%-os költséghányaddal. Az adómentesség miatt szinte nem is fizet adót, járulékot (évi 23 ezer Forint). Ennek ellenére táppénznél, nyugdíjnál beleszámít a 200 ezer Forint vagy esetleg 120 ezer Forint?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.01.16.

Kivás cég kamatkedvezményből származó jövedelme

Kivás cég 50%-os tulajdonosa, egyben ügyvezetője is, kölcsönt vesz fel a kft-től. A kölcsön összegére kiszámoljuk a jegybanki alapkamat +5%-ot és év végével megállapítjuk a kamatkedvezményből származó jövedelmet. Ennek 1,18 szorosa után megfizetjük a 15% szja-t. Kell-e kivát fizetni?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.04.

Elektromos kerékpár elszámolása

Egyéni vállalkozó, akinek egy alkalmazottja van, elektromos kerékpárt vásárolt. Elszámolható a vállalkozásban?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.02.

Láncügylet webshop működtetése során

Kezdő, áfakörös egyéni vállalkozó DropShipping webshop elindítása előtt áll. A beszállító egy holland székhelyű cég, a vállalkozó nem rendelkezik árukészlettel. Ahogy a webshopon vásárlás történik, a rendszer automatikusan küldi a megrendelést a holland cég felé, aki majd egyből a vásárló részére adja fel az árut, a magyar vállalkozó nem kerül fizikai kontaktba a termékkel. Melyik ország áfakulcsával kell a számlát a vevőnek kiállítani, ha ő az EU-n belüli vagy kívüli magánszemély vagy cég? Illetve: használhatja-e az OSS-t a bevallási kötelezettsége teljesítéséhez ezen láncügyleti üzletmodell során?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.19.

Katából kilépő átalányadózó 12 millió feletti bevétele

Egyéni vállalkozó január 01-től augusztus 31-ig katás volt, bevétele ez idő alatt 8 728 000 Ft volt. Szeptember 1-étől általányadózó lett, építőiparban dolgozik, 80%-os kölséghányaddal. Innentől számított bevétele jelenleg 2 365 571 Ft, de még le kellene számláznia 2 800 000 Ft-ot, amivel átlépi a 12 millió éves bevételt. Ez esetben a 12 millió forint feletti rész már áfás lesz? Összeadódik a két adózás?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.19.

Gépjármű vezető oktató beszámlázása az autósiskolába

Személygépjármű vezetés oktató beszámlázna egy autósiskolába, amely egyéni vállalkozásként működik. A gépjárművezető képzésen résztvevők a gyakorlati órákért az autóiskolának fizetnek, a tanulókkal szerződéses jogviszonyban is az autósiskola áll – az oktató csak a gyakorlati képzést tartja. Ennek értelmében az autóiskola a képző szerv, aki az engedéllyel rendelkezik, a gyakorlatot oktató pedig szakoktatói engedéllyel. Beszámlázhat-e áfa-mentesen?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.18.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.