Szakértőink a mai napig összesen 84 kérdésre válaszoltak

Táppénz, csed, gyed másodállású átalányadózónál

Másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó jogosult-e táppénzre, csed és gyed ellátásra az egyéni vállalkozásából? Tb alapja nincs, mentes keretet nem lépte túl, tavalyi évben sem volt a vállalkozásból járulékalapot képező jövedelme.

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.14.

Szerb állampolgár biztosított járulékfizetése

Hogyan fizessen járulékot egy hazájában biztosított szerb vállalkozó?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.11.

Átalányadózó kismama járulékfizetése

Tanácsadással foglalkozó főállású egyéni vállalkozó novemberig gyeden van, utána gyesen. Átalányadózó, bevétele változó, vállalkozása a szülés után is aktív. Amennyiben a gyed alatt jövedelemre tesz szert valamely hónapban, az adómentes részig nem kell járulékokat fizetnie? Milyen egyéb kérdések merülhetnek még fel?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.09.

Főállású katás egyéni vállalkozó egyszemélyes kft-ben

Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, akinek van egy napi 2 órás munkaviszonya egy kft.-ben, ami nem az ő saját cége. 2023 márciusában alapított egy egyszemélyes kft.-t, melynek Ő a tagja és az ügyvezetője is. Az alapító okiratban az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el, és a tevékenység végzését is. Végezheti-e ezt részmunkaidőben, ha az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el 0 ft-ért? Illetve: elvesztíheti-e a főállású katáját, a társas vállalkozása miatt, és akadálya lehet-e a főállású katájának, hogy a Kft.-ben az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.09.

Ápolási díj melletti egyéni vállalkozó járulékai

Lehetünk- e ápolási díj mellett egyéni vállalkozók?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.05.01.

Kell-e számlát gyűjtenie az átalányadózónak?

Átalányadózó egyéni vállalkozó egy hónapja lett főállású. Elvileg villanyszerelőként 80% elszámolható. A kérdés úgy szól, hogy mi a teendő ebben az esetben az anyagszámlával? Ha nem kell számla, mert anélkül is elszámolható 80% érdemes számlát gyűjteni és megőrizni?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.04.13.

Kivét átalányadó keret túllépése esetén

A kérdésben szereplő átalányadós (60%-os) egyéni vállalkozó március 31-ével megszüntette a vállalkozását. Viszont az addigi bevételei alapján a megszűnés napjáig az arányos keretet túllépte, így január 1-től tételes szja-t kell fizetnie. A kérdés, hogy ebben az esetben mi lesz a kivét? A tényleges kivét, amit átutalt saját magának, vagy az átalányadó alapján az eddig beérkezett bevétel 60%-a?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.04.12.

Kata tárgyi eszköz értékesítés kifizető részére

Régi, majd új katás egyéni vállalkozásból, hogyan értékesíthet a vállalkozó gépjárművet abban az esetben, ha teljes mértékben a tevékenységhez használta, és miként tudja ezt számlázni? Ha számlát állít ki a kft. részére, milyen hatással lesz ez a jelenlegi kata vállalkozására?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.04.01.

Innovációs járulék kapcsolt vállalkozásnál

Két vállalkozás tulajdonosai testvérek, ezért kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. A két vállalkozás létszámai a következők: a 2019. évben 47 fő, a 2020. évben 50 fő, a 2021.évben 54 fő. Az árbevétel/mérlegfőösszeg adatok messze elmaradnak a kkv szabályokban meghatározott összegtől. A fentiek alapján 2022-ben alanyai lettek-e az innovációs járuléknak vagy 2023-tól kell annak tekinteni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.03.29.

Átalányadózás GYOD mellett

Gyod (Gyermekek otthongondozási díja) mellett lehet-e mellékállású az átalányadózó? Ebben az esetben mi alapján kell megfizetni a tb-járulékot és a szochót?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.03.20.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.