Szakértőink a mai napig összesen 110 kérdésre válaszoltak

Átalányadózó egyéni vállalkozó nyugdíjalapja

Átalányadózó egyéni vállalkozó esetében mi képezi a nyugdíja alapját?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.12.05.

Kivás kültag ügyvezető díjazása

Egy kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, aláírási joga van, a díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. A kültag egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonyban áll, de jelenleg gyeden van. Hogyan adózzon helyesen? 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.12.01.

Átalányadózó apuka gyeden

A csed lejártát követően apuka menne gyedre, munkaviszonya alapján megvan a jogosultága, de emelett átalanyadózó egyéni vállalkozó is, melyben szintén van több mint 365 nap jogosultsága. Mindkét jogviszony után kaphat gyedet?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.28.

Számlázás cégek felé katásként?

Az érintett vállalkozó katásként nem számlázhat cégeknek és lenne két céges ügyfele. Megoldás lehet, ha a megbízási szerződést adószámos magánszemélyként írja alá? Ha igen, ezt hogyan kell ledokumentálni a NAV felé? Vagy alapítani kellene egy céget (mondjuk egy Bt.-t) ahol pl. kültag lesz és a Bt. számláz? Mi a legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldás?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.11.21.

Csed igényléséhez szükséges jogviszonyok

Egy munkavállaló katás egyéni vállalkozó volt 2019. szeptembertől egészen 2023. január 31-ig, innentől átalányadózó lett és szüneteltette a vállalkozását, ugyanis főállású munkaviszonya lett. 2023. augusztusában gyermeke született, beadta a csed igénylőt a munkaviszonyához kapcsolódóan. Mivel nincs meg a 365 napos biztosítotti viszonya, ezért elutasították a kérelmet. A felmerülő kérdéseket elemeztük. 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.14.

Gyed ügyintézés átalányadózóként

A felvetésben említett vállalkozó 2017. májusa óta egyéni vállalkozó, kezdetben katás, 2022. szeptember 1-től átalányadózó. Könyvelője nincs, az éppen esedékes bevallásokat maga intézi. 2023. november 10-re várja negyedik gyermeke születését. Be kell-e jelentenie a gyed igénylése mellett (Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez) a vállalkozás szüneteltetését?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.13.

Kivás Bt. kültagjának díjazása

Kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, külön aláírási joga van, díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. Ennek a kültagnak egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, de jelenleg gyeden van. Milyen jogviszonyban jelenthető be a Bt-be? Milyen díjazással és mit kell utána fizetni a megbízási díj nyomán?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.09.

Kiva határérték meghatározása

A Kiva törvény alapján, amennyiben a vállalkozás a negyedév első napján eléri vagy meghaladja a 6 milliárd forintos árbevételt, akkor megelőző nappal kiesik a kiva hatálya alól? De mi a helyzet, ha december hónapban éri el a 6 milliárd forintos árbevételt? Következő negyedév első napja már új üzleti év. Ekkor nem esik ki a kiva hatálya alól? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.31.

Bútorkereskedő katás egyéni vállalkozó

Katás egyéni vállalkozó Németországból leselejtezett bútorokat, elektronikai cikkeket szeretne itthon, Magyarországon online, Facebookon értékesíteni magánszemélyek részére. Milyen módon, hogyan tudja a termékek eredetét igazolni, ha a termékek leselejtezettek, sokszor már nincs tulajdonosuk – közösségi adószám szükséges-e ebben az esetben?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.25.

Kapcsolt vállalkozásnak minősítés kérdése

Egy egyszemélyes kft. és az alapító egyéni vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak minősül, ha szerződés jön létre közöttük? Az egyéni vállalkozás a kata hatálya alá tartozik. Ha számláz a kft.-nek, akkor a számla teljesíti dátumának (vagy keltének?) napjával szűnik meg katás lenni. Ez a bizonyos nap, akkor már az szja alá kerülő egyéni vállalkozás szerint adózik?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.24.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.