Átalányadózó egyéni vállalkozó iparűzési adója

Milyen rendszerességgel kell az átalányadózó egyéni vállalkozónak megfizetni az iparűzési adót? Be kell-e jelentkeznie az önkormányzathoz vagy a NAV automatikusan elküldi az adatokat?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.12.01.

Kft. áttérése kivára

Egy kft. október végéig volt a társasági adó adózásban, de november 1-étől a Kiva adózást választotta. Milyen teendői vannak könyvelési szempontból?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2022.11.09.

Elektromos autó áram felhasználás elszámolása

Hogyan lehetséges a felhasznált elektromos áram elszámolása és milyen formában történhet az elszámolás?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.11.08.

Postai kézbesítés

Postai kézbesítéskor a helyettes átvevő egyeneságbeli rokon is lehet. Azonban a címzettnek (aki helyett a rokon átvette a levelet) több, mint 5 éve nem bejelentett lakcíme a címhely, továbbá meghatalmazást sem adott átvételre. Ilyenkor kézbesítettnek kell-e tekinteni a tértivevényes levelet vagy nem?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.10.18.

Tornaterem bérbeadása, cégautó eladása

Egy iskola, amely még belefér a tárgyi adómentes körbe, 2022. szeptemberétől többcélú intézmény lett (óvodát indított). Az intézmény bérbe adja a tornatermét. Kérdés, hogy a bérbeadás számlázása történhet továbbra is alanyi adómentesen? Az iskolának van továbbá egy cégautója is, amit el akar adni. A továbbszámlázása szintén történhet alanyi adómentesen?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.10.

Kivás kft. üzletrészének visszavásárlása

Egy kivás kft. tagjának üzletrészét (törzsbetét 1 millió forint) a cég 18 M Ft-ért visszavásárolta. Ha egy év múlva egy másik tag ezt megvásárolja a cégtől pl. 1 millió forintért, akkor a cég 17 milliós veszteséget realizál. Módosítja-e mindez a kiva alapot?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.10.05.

Katás bt. taos nyitómérlege

A kérdés szerint katás bt. tao-áttérésénél a kata időszak alatt befolyt bevételek során a bankba befolyt összegek esetében az augusztus 31-i banki egyenleg teljes összegét szerepeltetni kell a nyitó mérlegben?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.28.

Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

A kérdés úgy merült fel, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás bevételnek minősül-e egy átalányadózó egyéni vállalkozónál? A felvetést az teszi összetetté, hogy az őstermelő még a „régi katás” időszakában kapta meg az első összeget, akkor nem számított neki bevételnek. Most, hogy a gazda átalányadózó lett, bevételként kell-e az utolsó támogatást kezelni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.13.

Adószámos magánszemély cégek felé számlázásának kérdései KATA szerinti jogviszonyban

Milyen kötelezettségei vannak az adószámos magánszemélynek az új kata törvény szerint, ha szeptember 1-je után is kata jogviszonyban marad?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.03.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.