Kapcsolt vállalkozásnak minősítés kérdése

Egy egyszemélyes kft. és az alapító egyéni vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak minősül, ha szerződés jön létre közöttük? Az egyéni vállalkozás a kata hatálya alá tartozik. Ha számláz a kft.-nek, akkor a számla teljesíti dátumának (vagy keltének?) napjával szűnik meg katás lenni. Ez a bizonyos nap, akkor már az szja alá kerülő egyéni vállalkozás szerint adózik?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.24.

Önellenőrzés: E-Bev vagy ANYK?

Amennyiben bevallást (pl. 2308, 2365) önellenőrzök, akkor hol találom a hibásnak minősített 10 jegyű vonalkódot? E-bev portálon vagy ANYK- ban találom?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.23.

Főállású katás egyéni vállalkozó egyszemélyes kft-ben

Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, akinek van egy napi 2 órás munkaviszonya egy kft.-ben, ami nem az ő saját cége. 2023 márciusában alapított egy egyszemélyes kft.-t, melynek Ő a tagja és az ügyvezetője is. Az alapító okiratban az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el, és a tevékenység végzését is. Végezheti-e ezt részmunkaidőben, ha az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el 0 ft-ért? Illetve: elvesztíheti-e a főállású katáját, a társas vállalkozása miatt, és akadálya lehet-e a főállású katájának, hogy a Kft.-ben az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.09.

Innovációs járulék kapcsolt vállalkozásnál

Két vállalkozás tulajdonosai testvérek, ezért kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. A két vállalkozás létszámai a következők: a 2019. évben 47 fő, a 2020. évben 50 fő, a 2021.évben 54 fő. Az árbevétel/mérlegfőösszeg adatok messze elmaradnak a kkv szabályokban meghatározott összegtől. A fentiek alapján 2022-ben alanyai lettek-e az innovációs járuléknak vagy 2023-tól kell annak tekinteni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.03.29.

Ügyvezető bérének számfejtése

Be lehet-e jelenteni ügyvezetőt 232 ezer Ft-os minimálbérrel (garantált bérminimum helyett)?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.31.

Átalányadózó egyéni vállalkozó iparűzési adója

Milyen rendszerességgel kell az átalányadózó egyéni vállalkozónak megfizetni az iparűzési adót? Be kell-e jelentkeznie az önkormányzathoz vagy a NAV automatikusan elküldi az adatokat?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.12.01.

Kft. áttérése kivára

Egy kft. október végéig volt a társasági adó adózásban, de november 1-étől a Kiva adózást választotta. Milyen teendői vannak könyvelési szempontból?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2022.11.09.

Elektromos autó áram felhasználás elszámolása

Hogyan lehetséges a felhasznált elektromos áram elszámolása és milyen formában történhet az elszámolás?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.11.08.

Postai kézbesítés

Postai kézbesítéskor a helyettes átvevő egyeneságbeli rokon is lehet. Azonban a címzettnek (aki helyett a rokon átvette a levelet) több, mint 5 éve nem bejelentett lakcíme a címhely, továbbá meghatalmazást sem adott átvételre. Ilyenkor kézbesítettnek kell-e tekinteni a tértivevényes levelet vagy nem?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.10.18.

Tornaterem bérbeadása, cégautó eladása

Egy iskola, amely még belefér a tárgyi adómentes körbe, 2022. szeptemberétől többcélú intézmény lett (óvodát indított). Az intézmény bérbe adja a tornatermét. Kérdés, hogy a bérbeadás számlázása történhet továbbra is alanyi adómentesen? Az iskolának van továbbá egy cégautója is, amit el akar adni. A továbbszámlázása szintén történhet alanyi adómentesen?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.10.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.