Szilágyi Anita

Szilágyi Anita

vállalkozási szakértő, könyvelő


Könyvelő, vezető adótanácsadó, közgazdász a Vállalkozás Okosan tanácsadói oldal alapítója, a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. vendégszakértője.

Adószakértőként rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a kisvállalkozások adózása, különös tekintettel a kata- és átalányadózás lehetőségeire, szabályaira. Publikációiban, előadásaiban a szakmaiság mellett a praktikum és érthetőség oldaláról is igyekszik megközelíteni a kisvállalkozói adózás kérdéseit és megoldásait.

 

A Kisvállalkozói Jogkövető online tudástár állandó szerzője, kata- és átalányadó szakértője. 

A kis- és középvállalkozások üzleti patrónusaként kiemelt figyelemmel kíséri a kisvállalkozások világának kezdő vállalkozók által leginkább figyelemmel kísért kérdéseit a vállalkozások indításával összefüggő feladatoktól a működő vállalkozások előtt álló kihívásokig. A témában nemcsak önálló cikkekkel, hanem leckesorozatokkal, különszámokkal is rendszeresen jelentkezik.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A katásokra vonatkozó, jól ismert nyári változások szerint szeptembertől mindenkinek új adózási formát kellett választania, akinek céges vagy intézményi vevőköre van. Ha egy egyéni vállalkozó kiesik a tételes adó alól, akkor személyi jövedelemadó alá fog kerülni és legnagyobb eséllyel átalányadózó lesz. A nyári időszak „nagy izgalmi állapota” talán már elmúlt, de az őszre is marad bőven tennivaló és határidő. Mit kell észbe tartaniuk a régi és új katásoknak az ősz folyamán?
Azzal, hogy 2022. szeptember 1-jétől csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a katát, a tételes adó köréből kieső egyéni vállalkozók nagy része a személyi jövedelemadó alá került és átalányadózó lett. Mindazonáltal a főállású átalányadózók lehetőségei is különböznek a havi bevétel összegétől függően.
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a nyári kata változásokat követően a fél ország számolt. A lehetőségek mérlegelésének terhe természetesen elsősorban a katából kieső, átalányadózásra áttérő régi katásokat érintette.
Az átalányadó kedvező szabályai és a katások áttérési lehetőségei miatt ismét előtérbe kerültek a kisadózókra vonatkozó szabályok. A kata törvényben a 2022-es évre vonatkozólag nem történt változás, vagyis továbbra is érvényben vannak a 2021. évi szigorítások és továbbra is változatlan figyelemmel ellenőrzik a színlelt munkaviszony lehetőségét. Mutatjuk a leggyakoribb ellenőri kérdéseket a jó válaszokkal együtt!
A világjárvány kis- és középvállalkozásokra gyakorolt jól ismert, megrendítő hatását kívánja részben orvosolni az „ingyenhitel” néven ismertté vált kamatmentes újraindítási gyorskölcsön. A hitelt 10 millió forint értékben, kamatmentesen lehet felvenni úgy, hogy csak 3 év múlva kell elkezdeni a törlesztést.
A világjárvány és a bezárások miatt a katások egy részének nem kell megfizetnie a március havi katát. A kata mentesítésre vonatkozó rendelet szerint a március hónapra szóló tételes kata adót – ami április 12-én esedékes – nem kell megfizetnie annak a katásnak, aki 2021. február hónapban a kata törvény alá tartozott és a jogszabályban meghatározott tevékenységet folytatja.

Legutóbbi előadásai

ÚJ KATA 2022

Átalányadó

Minden, ami nem átalányadó: a tételes költségelszámolás és a katás cégek lehetőségei

Sok szó esik az átalányadóról, mint a KATA szerinti adózás egyik legfontosabb alternatívájáról. De mi a helyzet az egyéb lehetőségekkel? Milyen szabályok szerint működik a tételes költségelszámolás? Mivel érdemes kalkulálniuk a katás cégeknek, akik a társasági adót vagy a KIVA szerinti adózást is választhatják? Kérdések, válaszok és alapvető tudnivalók Szilágyi Anitától, a vallalkozasokosan.hu egyik alapítójától.

Lejátszási idő: 25 perc

A felvétel dátuma: 2022.08.31.

Megnézem

ÚJ KATA 2022

Átalányadó

KATA után átalányadó: a lényeg azoknak, akiknek most kell dönteni

Milyen konkrét lehetőségek közül választhatnak szeptembertől KATA hatálya alól "kiesők"? Kinek és miért lehet jó az átalányadó, hogyan kalkuláljunk vele? Aki válaszol: Szilágyi Anita, a vallalkozasokosan.hu egyik alapítója.

Lejátszási idő: 42 perc

A felvétel dátuma: 2022.08.17.

Megnézem