Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl ÚJ KATA 2022
Jól ismert fejleménye volt a korábbi éveknek, ahogy 2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztatták a kata-alanyiság feltételeit. Igen sokan kihullottak a rendszerből, s újabban csak sokkal szigorúbb feltételek mellett választható ez a közteherfizetési módszer. Mit jelentettek a változások a szolgálati idő számítása szempontjából?
Egyéni vállalkozó 2022 szeptember 1-ével megszüntette a katáját és az újkata alá nem jelentkezett be, majd szeptember 2-ától szüneteltette vállalkozását is, egészen 2024. május 3-áig. Hogyan lehet őt munkavállalóként alkalmazni? Kell-e jogszabály alapján valamit pótolni ezekkel a változásokkal összefüggésben?
2022 szeptemberében új időszámítás kezdődött a kisadózó vállalkozások életében, a „régi Katát” az „új Kata” váltotta. A jóval szűkebb adózói körre optimalizált új adónem immáron több mint egy éve velünk van, így érdemes szemezgetnünk az eddigi tapasztalatok szerint legtöbb bizonytalanságot okozó kérdések között. Ilyenek a munkaviszonytól történő elhatárolás vagy az átalányadózásra történő áttérés.
A kata adózás törvényi szabályozásában bekövetkező változások után megszülető „új kata” az adózók többsége számára már nem bizonyult megfelelőnek. Az érintettek azóta minden bizonnyal kiválasztották a nekik leginkább megfelelő új adózási formát, de talán érdemes még egyszer áttekinteni a kata és a többi adózási lehetőség viszonyát , összehasonlító jelleggel is.
A kata adózás törvényi szabályozásában bekövetkező tavaly őszi változások után is vannak olyan tevékenységek, amelyekhez érdemes ezt az adózási formát választani. Az alábbiakban a „újkatázás” legfontosabb feladatait tekintjük át, vagyis: mennyit és hogyan kell adóznunk, ha továbbra is katázunk?
Ahogyan azt a legtöbben tudjuk, a kata adózás törvényi szabályozása 2022 szeptember 1-jétől jelentősen átalakult. A legfontosabb változás, hogy kizárólag olyan főállású egyéni vállalkozók választhatják, akik magánszemélytől szereznek bevételt. Az érintettek jelentős részének más adózást kellett azóta választania, vannak azonban akiknek továbbra is megéri „katázni”.
A kata adózás törvényi szabályozásának átalakulása után is maradtak olyan lehetőségek, amelyek között megéri ezt az adónemet választani. A mérlegelés fontos eleme, hogy tudjuk: mi számít bevételnek az új katában?
Katás egyéni vállalkozó számlát állít ki cég felé 2023. januárban, amely számlát 2023. februárban fizetik ki. A kifizetést megelőző nappal az egyéni vállalkozó kata státusza megszűnik. A kérdés, hogy ebben az esetben a kata időszak alatt kiállított számla ellenértéke a befolyástól függetlenül kata bevétel lesz-e, ha egyéni vállalkozó kikerül az adónem hatálya alól, még akkor is, ha épp emiatt a kifizetés miatt szűnik meg az adóalanyisága?
2022. július 18-án hirdették ki azt a kata-törvényt, amely azóta egyértelműen az adózással összefüggő érdeklődés egyik legtöbbet elemzett területe. Maga a Katv. újdonság, a hozzá kapcsolódó joggyakorlat és értelmezés kialakulóban van, ezért a gyakorlatban néha fejtörést okozhat még az átlagosnak tűnő élethelyzetekre történő alkalmazása is.
Egy új Kata szerint adózó egyéni vállalkozó folyamatosan keresőképtelen. A segélyezése lejárt 2023. január 05-én, de továbbra is keresőképtelen, és a jövőben is az lesz, mivel műtétek várnak rá. Milyen adózási és fizetési kötelezettségek terhelhetik?