Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl ÚJ KATA 2022
Egy új Kata szerint adózó egyéni vállalkozó folyamatosan keresőképtelen. A segélyezése lejárt 2023. január 05-én, de továbbra is keresőképtelen, és a jövőben is az lesz, mivel műtétek várnak rá. Milyen adózási és fizetési kötelezettségek terhelhetik?
Egy varrónő gyermeknevelési támogatás mellett vállalkozik: előbbi 2023. február 26-án lejár. Erre tekintettel nem volt eddig minimum járulék fizetésére kötelezett, éves elszámolással adózott, nem választott könnyített formát. A vállalkozói teljes bevétele éves szinten 3-4 millió forint között van. Érthető, ha nála is felmerül 2023-től a KATA és az általányadózás közötti választás nagy kérdése.
A jól ismert nyári kata változások nyomán nem meglepő az a helyzet, ha valaki 2022. augusztus 31-jével megszünteti az alanyi Áfa mentesen számlázó egyszemélyes, csak az ő tagságával alapított ügyvédi irodáját és szeptember 1-jétől – az ügyvédi törvény szóhasználata szerint: formaváltással –, mint egyéni vállalkozó végzi az ügyvédi tevékenységét. A fenti esetben folytatólagos-e a gazdasági tevékenység és az áfakeret?
A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új Kata törvény 2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztatta a Kata adóalanyiság feltételeit. Igen sokan kihullottak a rendszerből, s újabban csak sokkal szigorúbb feltételek melltett választható ez a közteherfizetés módszer.
A közelmúltban több kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy az átalányadózó, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó vállalhatja-e magasabb járulékalap után a társadalombiztosítási járulék megfizetését? Az új kata törvény már nem tartalmazza a magasabb összegű adó és magasabb összegű ellátás választására vonatkozó előírásokat. Kijelenthető tehát, hogy az érintetteknek hosszabb távon mindenképpen célszerű lenne egy heti 36 órát el nem érő munkaviszonnyal is rendelkezniük.
Augusztus 9-én jelent meg az a jogszabály, amely az első mentőövnek szánt kormányzati intézkedést tartalmazza a katából kiesők számára. A szabályozás az ekho könnyítésén kívül érinti az átalányadót választó korábbi kisadózó egyéni vállalkozókat, illetve a katából „áttérő” cégeket is. Összességében megállapítható, hogy az ekho sem fogja „katát táncba vinni”, de mivel sokan gondolhatják, hogy az ekho akár az átalányadózásnak is alternatívája lehet, érdemes tisztázni a részleteket.
A katásokra vonatkozó, jól ismert nyári változások szerint szeptembertől mindenkinek új adózási formát kellett választania, akinek céges vagy intézményi vevőköre van. Ha egy egyéni vállalkozó kiesik a tételes adó alól, akkor személyi jövedelemadó alá fog kerülni és legnagyobb eséllyel átalányadózó lesz. A nyári időszak „nagy izgalmi állapota” talán már elmúlt, de az őszre is marad bőven tennivaló és határidő. Mit kell észbe tartaniuk a régi és új katásoknak az ősz folyamán?
A kérdés úgy merült fel, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás bevételnek minősül-e egy átalányadózó egyéni vállalkozónál? A felvetést az teszi összetetté, hogy az őstermelő még a „régi katás” időszakában kapta meg az első összeget, akkor nem számított neki bevételnek. Most, hogy a gazda átalányadózó lett, bevételként kell-e az utolsó támogatást kezelni?
Szinte köztudomásúnak mondható, hogy szeptember 1-ével hatályukat vesztik a régi kata szabályai és a régi katások adóalanyisága augusztus 31-ével megszűnik. Nem meglepő, hogy a határidő rohamos közeledésével leginkább a fordulónapot érintő feladatokkal összefüggő kérdések merülnek fel.
A közvélemény és az érintettek lassan kezdik feldolgozni a 2022-es nyári kata változások újdonságait és a rendelkezésre álló lehetőségeket. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy mindenkinek saját élethelyzete és vállalkozása alapján kell meghatároznia a továbblépés lehetőségét. Ezúttal az építőiparban felmerülő kérdések körét tekintjük át.