Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Munkaügy, TB
A 2023-as évre vonatkozó társadalombiztosítási szabályok körében alighanem a leglényegesebb változás az átalányadózó egyéni vállalkozók közteher-fizetésében történik. A változások nemcsak az érintettek pénzügyi lehetőségeit befolyásolják nagyban, de jelentősen átalakítják az átalányadózás rendszerét is.
Gyermekével otthon lévő anyuka gyed mellett átalányadózó szeretne lenni. Nincs máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya. Ebben az esetben főállású átalányadózó lesz?
A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új Kata törvény 2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztatta a Kata adóalanyiság feltételeit. Igen sokan kihullottak a rendszerből, s újabban csak sokkal szigorúbb feltételek melltett választható ez a közteherfizetés módszer.
Adott egy főállású anyasági ellátásban részesülő anya, aki átalányadózást választana, mivel cégeknek dolgozna szakfordítóként. Egyéni vállakozóként milyen összegű tb-járulékot kell fizetni? Meg kell fizetni a főfoglalkozású tb-járulékot?
Tegyük fel, természetesen csak feltételesen, hogy valaki úgy dönt: nem szeretne egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, mert nem kívánja az állami egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni. Természetesen nincs bejelentett munkaviszonya. Megteheti ezt? A válasz röviden: ne(m).
A jól ismert nyári adóváltozásokat követően legtöbben az átalányadót választották a régi katások közül. Ezen a körön belül különösen kedvező a nyugdíjas átalányadózók helyzete, mivel az ilyen adózó nem fizet 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot, nem alanya a 13 százalékos szociális hozzájárulási adónak sem, emellett nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fizetni. Nyugdíjasan átalányadózni bizony érdemes!
Választható-e abban az esetben a kata, ha a magánszemély munkaviszonya nem haladja meg a 36 órát?