Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl KATA, KIVA
A nyári adóváltozások teljesen új alapokra helyezték, mondhatni megszüntették az egyik kisadó, a kata lehetőségét és alkalmazhatóságát. A kisvállalati adóra vonatkozó szabályozás ugyanakkor továbbra is megmaradt, és 2023-ban is csupán néhány elemében módosul.
Az érintett esetben egy katás számlaadás elmulasztása miatti határozatában a következő dátum szerepel: Kelt az időbélyegben meghatározott időpontban. A kérdés úgy merül fel hogy mit vesz alapul a NAV időbélyegként? Az ügyfélkapu oldalán szereplő beérkezés dátuma felel meg az időbélyegnek?
A Kiva törvény a kisvállalati adó hatálya alá bejelentkezett adóalanyok számára jelentős adminisztrációs egyszerűsítést biztosít azáltal, hogy többféle közteher kötelezettség teljesítése alól mentesít. Ezek között azonban nem szerepel a helyi iparűzési adó, az építményadó, a telekadó és a gépjárműadó.
Egy kivás kft. tagjának üzletrészét (törzsbetét 1 millió forint) a cég 18 millió forintért visszavásárolta. Ha 1 év múlva egy másik tag ezt megvásárolja a cégtől pl. 1 millió forintért, akkor a cég 17 millió forintos veszteséget realizál. Mindez módosítja a KIVA alapot?
A kérdésben szereplő Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2022. július 31-től szünetelteti a mellékállású katát, mert várhatóan szeptember 18-án megszületik gyermeke. A két munkaviszonyos heti 20 órás állásában a szülés időpontjáig szabadságon van, majd a gyermek születésétől kezdve cseden. Amennyiben mellékállású katáját az adóhatóság meg fogja szűntetni augusztus 31-el, milyen lépéseket kell tennie az adózónak és milyen határidővel?
Főállású katás elsősorban magánszemélyek számára nyújt szolgáltatást, amely lehetővé teszi hogy megtartsa ezt az adózási formát. A tevékenységi körében azonban szerepel olyan szolgáltatás is – mint melléktevékenység – ahol cégnek számláz. Lehetséges megoldás-e adószámos magánszemélyként cégnek számlázni?
A katára vonatkozó, jól ismert nyári változások alapján érthető, ha gyakran merül fel az a kérdés, hogy lehet-e társasháznak magánszemélyként, újkatásként is számlázni szeptember 1-jétől. Értelemszerűen vetődött fel az a kérdés is, hogy augusztus 31-ig kiszámlázható-e a szeptember-október-november-december havi takarítási díj úgy, hogy augusztus 31. után fogják a tételeket kifizetni átutalással?
Kell-e nyilatkoznia szünetelés alatt a katás egyéni vállalkozónak vagy majd csak akkor, ha újra aktív lesz?
Az alaphelyzet, a jól ismert jogszabályváltozások alapján, ismerős lehet. Egy betéti társaság 2022. augusztus 31. napján kilép a katából és 2022. szeptember 1-től kiva alany lesz. A társaság 2020. december 31-éig a társasági adó alanya volt. A katából kilépő társaság nyitó mérlegében a meglévő tárgyi eszközöknek piaci értéken kell szerepelniük. Milyen kérdések merülhetnek fel?
Egy Tao tv. alá tartozó kft. vissza nem térítendő támogatást nyújtott egy Kiva törvény alá tartozó kft-nek. Arról is nyilatkozott, hogy az éves bevallás, beszámolást követően a megfizetett társasági adót és az eredményt illetően újra nyilatkozni fog a támogató felé. Ebben az esetben a kiva-alany támogatottnak hogyan kell a támogatásra a társasági adót bevallania és megfizetnie?