Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Számvitel
Egy KIVA szerint adózó kft. vásárolt egy sportcélú felszerelést munkavállalói számára. Hogyan számolhatják el számviteli szempontból helyesen?
Akinek van autója, találkozott már a gépjárműadó kötelezettséggel. Ha pedig vállalkozása is van, amiben ezt a személyautót használja és költséget számol el rá, akkor jó eséllyel nem ismeretlen számára a cégautóadó kötelezettség sem. Mindkét adónem folyamatos változásban van, ezúttal a legfontosabb kapcsolódási pontot jelentő kétszeres adóztatás kérdését járjuk körül.
Hogyan kell adóznia a magánszemélynek, ha bérbe adná saját tulajdonú autóját? Milyen formában teheti ezt meg és elszámolható-e költség?
Alanyi mentes, átalányadózó egyéni vállalkozó bevételét kellene meghatározni forintban és bevallani, valamint könyvelni a nyilvántartásokba: szja, áfa és tb tekintetében. A vállalkozó közösségen kívüli értékesítést végez külföldi pénznemben (harmadik országbeli adóalanynak). Nincs bejelentve a NAV-hoz az MNB árfolyamválasztás. Milyen árfolyamon kell átszámítani és bevallani az adóalapot? Milyen választási lehetőségek vannak?
Egy három tagból álló családi gazdaság egyik tagja elhunyt, ilyenkor a jövedelmet a halál időpontjáig tartó adatok alapján kell megállapítani. A működés során keletkezett közös bevételből eszközöket is szerzett be, melynek költségelszámolására kétféle módszert alkalmazott: terv szerinti értékcsökkenést ill. egy összegű elszámolást. Milyen kérdések vetődhetnek fel?
A kérdés úgy szólt, hogy katás bt. tao-áttérésénél, a kata időszak alatt befolyt bevételek során a bankba befolyt összegek esetében az augusztus 31-i banki egyenleg teljes összegét szerepeltetni kell a nyitó mérlegben?
Az alaphelyzet, a jól ismert jogszabályváltozások alapján, ismerős lehet. Egy betéti társaság 2022. augusztus 31. napján kilép a katából és 2022. szeptember 1-től kiva alany lesz. A társaság 2020. december 31-éig a társasági adó alanya volt. A katából kilépő társaság nyitó mérlegében a meglévő tárgyi eszközöknek piaci értéken kell szerepelniük. Milyen kérdések merülhetnek fel?
Egyéni vállalkozó (egyszeres könyvitel) 2021. december 29-én kapott 9 millió Ft támogatást, eszköz beszerzés és bolt felújításra. Ezt az összeget az Szja törvény szerint a 2021. évi bevételben nem kellett szerepeltetni, mert költség nem volt vele szembe. Milyen kérdéseket vet fel mindez?
Mivel az áfa alanyi adómentes átalányadózó egyéni vállalkozó bevétele várhatóan meghaladta a 12 millió forintot, felmerül a kérdés, hogy be kell-e jelentkeznie az áfa hatálya alá?
Egy Kiva adóalany társaságnak több éve (2012-2014) lejárt vevői követelései vannak jogi személyekkel szemben. A vezetés ezeket a követeléseket behajthatatlan követelésnek minősítette 2021-ben. Növeli-e a KIVA alapját a behajthatatlan követelés leírt összege?