Ezekre a határidőkre figyeljenek az új és a régi katások

Szilágyi Anita Dátum Legutoljára frissítve: 2022.09.20

Olvasási idő: 9 perc


A katásokra vonatkozó, jól ismert nyári változások szerint szeptembertől mindenkinek új adózási formát kellett választania, akinek céges vagy intézményi vevőköre van. Ha egy egyéni vállalkozó kiesik a tételes adó alól, akkor személyi jövedelemadó alá fog kerülni és legnagyobb eséllyel átalányadózó lesz. A nyári időszak „nagy izgalmi állapota” talán már elmúlt, de az őszre is marad bőven tennivaló és határidő. Mit kell észbe tartaniuk a régi és új katásoknak az ősz folyamán?

Összefoglalónkban sorban áttekintjük, melyek a legfontosabb hatridők és tennivalók régi és új katások, valamint az átalányadót választók számára!

Kilépés a régi katából 2022. augusztus 31-éig

Mindenkinek automatikusan megszűnik a kata adóalanyisága, ezzel kapcsolatban teendő nincs.

Új kata választása – 22T101E

2022.szeptember 25-ig kell választani az új katát annak, aki jogosult rá. A szünetelő vállalkozónak is le kell adnia a nyomtatványt. 

A 22T101E nyomtatvány 15-ös pontját kell kitölteni (ÁNYK vagy ONYA).

Kata bevallás – 22KATA

2022.szeptember 30-áig minden régi katásnak le kell adnia a kata bevallását (22KATA). Ezt az e-book készítésekor még nem frissítették, így ha valaki beírná, hogy 12 millió forint bevételt szerzett 2022.augusztus 31-éig (mert ugye felemelték a kata keretet visszamenőlegesen annak, aki augusztus 31-én még katás), annak bizony számol 40%-os adót, de mivel a beadási határidő 2022.szeptember 30., így addig biztosan módosítani fogják a bevallást.
Aki 2022-ben végig szünetelt és nem szerzett bevételt, neki nem kell leadnia. De ha aktív katás volt, de nem volt bevétele, akkor nullásan le kell adnia a kata bevallást. ÁNYK vagy ONYA felületen beadható.
Aki meghaladja a kata bevételt (aktív katás hónapok száma szorozva 1,5 millió forinttal, ha 08.31-én katás volt), annak 40%-os plusz kata adófizetési kötelezettsége keletkezik, amit 09.30-áig meg is kell fizetnie a kata adónem számlájára (ez nem változott).
A tájékoztatók szerint, aki régi katás volt és jogosult az új katára, annak is le kell adnia a 22KATA bevallást, de kaptunk ezzel eltérő információt is. Ahogy lesz pontos információ, frissítjük a jegyzetet.

Belépés az átalányadóba – 22T101E

Nagyon sok egyéni vállalkozó az átalányadót fogja választani. Erre 2022. október 31-éig van lehetősége. 

Vagy az ÁNYK-ban vagy az ONYA-n ki kell tölteni a 22T101E nyomtatványt. Ha augusztus 31-éig kitöltjük, akkor a 14-es pont vonatkozik ránk, szeptember 01. után viszont a 13-as pontban kell jelölni, hogy átalányadós akarunk lenni. Ez a választási lehetőség azoknak lehetséges, akik augusztus 31-én katások.

A NAV állásfoglalás szerint: amennyiben a vállalkozó 2022. augusztus 31-éig bejelenti kata alanyiságának megszűnését és az átalányadózás választását, erre vonatkozó nyilatkozatát a 22T101E-nyomtatvány A02-es lapján a 14. rovat kitöltésével teheti meg.

A Kata tv.15. § (2) bekezdése értelmében az egyéni vállalkozónak lehetősége van arra, hogy az átalányadózás választását 2022. október 31-éig jelentse be a 22T101E-nyomtatványon. Amennyiben a bejelentésre augusztus 31-ét követően, a Kata tv. 15. § (2) bekezdése alapján kerül sor, úgy az átalányadózás választását a 22T101E-nyomtatvány A02-es lapján a 13. rovatban kell jelölni.

Ha valaki október 31-éig nem választja az átalányadót, akkor automatikusan a tételes költségelszámolású lesz, de 2023. januártól lehet átalányadós.

Akik 2022. augusztus 31-én katások voltak, és a megelőző 4 évben már voltak átalányadósok, de kiléptek, kirakták őket, rájuk nem vonatkozik az a belépési tilalom, hogy nem lehetnek 4 évig átalányadósok.

Főállás vagy mellékállás jelentése – 22T1041

Aki eddig főállású katás volt, a kata választásakor nyilatkozott, hogy ez lesz a biztosítási jogviszonya, azaz érvényes tb-je. Mivel a kata adóalanyisága augusztus 31-én mindenkinek megszűnik, ezért nyilatkozni kell, hogy hol van a biztosítási jogviszonya. Ezt a 22T1041-es nyomtatványon kell beadni 2022. augusztus 31-éig akár átalányadós, akár tételes költségelszámolású lesz. Nyugdíjasnak és új katásnak ilyet nem kell leadni.

Információk szerint nem elég a 22T1041-es nyomtatvány, ahol bejelentjük, hogy főállású vagy mellékállású egyéni vállalkozók vagyunk, ezt a 22T101E nyomtatványon is jelölni kell, ezt viszont a változás bekövetkezte után lehet, azaz szeptember 01. után. Ezt a nyugdíjasnak is be kell adnia.
Aki új katás lesz, neki a 22T101E nyomtatványon kell jelölni, hogy főállású lesz (nem is lehet más ugye az új katás). Ezt viszont csak a változás bekövetkezése után tudjuk leadni, azaz szeptember 1-je. után. 

Korábbi biztosítási jogviszonyok rendezése

Aki 2013-ban kezdte a katát, biztosan emlékszik rá, hogy hiába jelöltük, hogy a főállású katával jön létre a biztosítási jogviszonyunk, piros volt a TAJ-számunk, így beadtunk egy 1041-est. Akik később lettek katások, nekik már nem is lehetett ezt beadni, ha megpróbáltuk, nem fogadták el a nyomtatványt. De aki korábban beadott ilyet, annak bizony ott figyel a rendszerben, azt le kell zárni.

Továbbá, ha még kata előtt is egyéni vállalkozók voltunk, akkor is beadásra került valamilyen 1041-es, és ha az nem lett lezárva, akkor bizony azzal foglalkozni kell, különben előírják a folyószámládon az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hiába adjuk be a havi járulékbevallást. A biztosítási jogviszonyainkat az EBEV-en tudjuk ellenőrizni a Szolgáltatások, Biztosítotti/foglalkoztatotti bejelentések Munkavállaló/Foglalkoztatott lekérdezése menüpontban (időszak eleje: amióta egyéni vállalkozók vagyunk).

Adófolyószámla lekérdezése

2022. október 20. után már valószínűleg sok adat fenn lesz a folyószámlán, mindenféleképpen ellenőrizzük le, hogy minden rendben van. Ha nem, akkor intézkedni kell (e-papír).

Havi járulékbevallás - 2258

Akár átalányadósok vagyunk, akár tételes költségelszámolásúak, be kell adni havonta a 2258-as járulékbevallást, főállásban és mellékállásban is, még nullásan is. Az első határidő 2022. október 12. 

A helyzet azért érdekes, mert ugye október 31-éig választhatjuk az átalányadót, de már október 12-éig le kell adnunk a járulékbevallást. 

Reméljük, sikerül feldolgozni a NAV-ban. Nyugdíjasnak ilyet nem kell. Új katásnak sem kell.

Iparűzési adó

Az iparűzési adóban is minden régi katás megszűnik katásnak lenni. Azt, hogy ezt be kell jelenteni vagy sem, az önkormányzatfüggő, elvileg minden önkormányzat kiteszi a régi katásokat, ha az iparűzési adóban is katások voltak és korrigálja a szeptember 15-én esedékes iparűzési adó előleg összegét. 

Záróbevallást Budapesten biztosan nem kell leadni január 1-jétől augusztus 31-éig, a többi önkormányzatnál érdeklődni kell.

Amennyiben új katások leszünk, és az iparűzési adóban is katások akarunk lenni, akkor ezt 45 napon belül be kell jelenteni a székhely szerinti önkormányzatnak. Akinek a székhelyén van adómentes határ, neki biztosan be kell adni kata bevallást (önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy változott-e a január 15-ei határidő?). Éves iparűzési adóbevallást biztosan be kell majd adni 2023. május 31-éig.

Egyéni vállalkozó szünetelése

Ha valaki szünetelni szeretne szeptember 1-jétől, akkor ezt legkésőbb augusztus 31-én kell indítania a webes ügysegéden, de van lehetőség előre megadni az időpontot is.

Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb három évig szüneteltetheti. Ha a vállalkozó a szünetelés kezdő napja után 3 éven belül nem jelenti be a tevékenység folytatását vagy megszüntetését, akkor a 3 év elteltét követő napon megszűnik az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultsága, és a NAV a 3 év elteltét követő nappal törli az egyéni vállalkozók nyilvántartásából.

A szünetelés bejelentése után, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó

  • egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet,
  • egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet,
  • új kötelezettséget nem vállalhat.

A tevékenység folytatásának kezdő napja a bejelentést követő nap, ha például az egyéni vállalkozó április 1-jétől folytatni kívánja a tevékenységét, akkor azt március 31-én kell bejelentenie.

A tevékenység nem folytatható a szünetelés kezdetét követő 1 hónapon belül, mert a szünetelés minimális időtartama 1 hónap. Az 1 hónapos időtartam a kezdőnapjának megfelelő számú napon ér véget, ennek hiányában a hónap utolsó napján. 

Példa: az egyéni vállalkozó március 1-jétől szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységének folytatását legkorábban április 1-jén jelentheti be, a tevékenység ekkor április 2-től folytatható.

Kérjük, hogy fokozott figyelemmel járjunk el a szüneteltetés bejelentése során, mert a szünetelés sikeresen bejelentett kezdőnapja később nem módosítható!

A tevékenység legkorábban a bejelentést követő naptól szünetelhet. A szünetelés kezdőnapja nem lehet korábbi a bejelentést követő napnál, és a bejelentés után nem módosítható. Egyszerre csak egy kezdő időpont jelenthető be.

A korábban bejelentett kezdő dátumot megelőző új szüneteléskezdet bejelenthető, de ez nem törli a későbbi kezdetet, és minden egyes bejelentett szünetelésre érvényes, hogy legalább egy hónapig tartania kell.

A legelőször bejelentett szünetelés kezdő időpontját követő új szüneteléskezdet csak akkor jelenthető be, ha a legelőször bejelentett szünetelés 1 hónapos minimális időtartama letelt, és a vállalkozó bejelentette tevékenységének újrakezdését. Az egyéni vállalkozók nyilvántartásának nyilvános lekérdezőfelületén a sikeres bejelentést követően a következő legelső szüneteléskezdet látható.

Amennyiben nem sikerül elindítani a szünetelést az adott napon, mert épp nem működik a rendszer, mindenféleképpen készítsetek róla képernyőmentést, és később e-papíron be kell ezt küldeni.

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Figyelem! Már nem a bejelentés napján szűnik meg az egyéni vállalkozás, hanem másnap!

Az egyéni vállalkozói tevékenységet a bejelentésben megjelölt napig lehet végezni.

Kérjük, hogy fokozott figyelemmel járjon el a tevékenység megszüntetésének bejelentése során, mert a megszüntetés bejelentett napja a bejelentés után nem módosítható!
A korábban bejelentett megszüntetésnél korábbi megszüntetés bejelenthető, de az utóbb bejelentett időpont sem módosítható. A tevékenység megszüntetése esetén az új, korábbi időpont e-Papír útján vagy személyesen jelenthető be az illetékes NAV-igazgatóság részére.
A vállalkozó a bejelentés nyilvántartásba vételéről értesítést kap. Az elektronikus bejelentés akkor eredményes, ha az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése a nyilvántartásban szerepel. Az erről szóló értesítés a Webes Ügysegéd felületén elérhető, onnan letölthető.

A megszüntetés nem lehet korábbi a holnapi (következő) napnál!