Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl ÚJ KATA 2022
2022 szeptemberében új időszámítás kezdődött a kisadózó vállalkozások életében, a „régi Katát” az „új Kata” váltotta. A jóval szűkebb adózói körre optimalizált új adónem immáron több mint egy éve velünk van, így érdemes szemezgetnünk az eddigi tapasztalatok szerint legtöbb bizonytalanságot okozó kérdések között. Ilyenek a munkaviszonytól történő elhatárolás vagy az átalányadózásra történő áttérés.
A kata adózás törvényi szabályozásában bekövetkező változások után megszülető „új kata” az adózók többsége számára már nem bizonyult megfelelőnek. Az érintettek azóta minden bizonnyal kiválasztották a nekik leginkább megfelelő új adózási formát, de talán érdemes még egyszer áttekinteni a kata és a többi adózási lehetőség viszonyát , összehasonlító jelleggel is.
A kata adózás törvényi szabályozásában bekövetkező tavaly őszi változások után is vannak olyan tevékenységek, amelyekhez érdemes ezt az adózási formát választani. Az alábbiakban a „újkatázás” legfontosabb feladatait tekintjük át, vagyis: mennyit és hogyan kell adóznunk, ha továbbra is katázunk?
Ahogyan azt a legtöbben tudjuk, a kata adózás törvényi szabályozása 2022 szeptember 1-jétől jelentősen átalakult. A legfontosabb változás, hogy kizárólag olyan főállású egyéni vállalkozók választhatják, akik magánszemélytől szereznek bevételt. Az érintettek jelentős részének más adózást kellett azóta választania, vannak azonban akiknek továbbra is megéri „katázni”.
A kata adózás törvényi szabályozásának átalakulása után is maradtak olyan lehetőségek, amelyek között megéri ezt az adónemet választani. A mérlegelés fontos eleme, hogy tudjuk: mi számít bevételnek az új katában?
Katás egyéni vállalkozó számlát állít ki cég felé 2023. januárban, amely számlát 2023. februárban fizetik ki. A kifizetést megelőző nappal az egyéni vállalkozó kata státusza megszűnik. A kérdés, hogy ebben az esetben a kata időszak alatt kiállított számla ellenértéke a befolyástól függetlenül kata bevétel lesz-e, ha egyéni vállalkozó kikerül az adónem hatálya alól, még akkor is, ha épp emiatt a kifizetés miatt szűnik meg az adóalanyisága?
2022. július 18-án hirdették ki azt a kata-törvényt, amely azóta egyértelműen az adózással összefüggő érdeklődés egyik legtöbbet elemzett területe. Maga a Katv. újdonság, a hozzá kapcsolódó joggyakorlat és értelmezés kialakulóban van, ezért a gyakorlatban néha fejtörést okozhat még az átlagosnak tűnő élethelyzetekre történő alkalmazása is.
Egy új Kata szerint adózó egyéni vállalkozó folyamatosan keresőképtelen. A segélyezése lejárt 2023. január 05-én, de továbbra is keresőképtelen, és a jövőben is az lesz, mivel műtétek várnak rá. Milyen adózási és fizetési kötelezettségek terhelhetik?
Egy varrónő gyermeknevelési támogatás mellett vállalkozik: előbbi 2023. február 26-án lejár. Erre tekintettel nem volt eddig minimum járulék fizetésére kötelezett, éves elszámolással adózott, nem választott könnyített formát. A vállalkozói teljes bevétele éves szinten 3-4 millió forint között van. Érthető, ha nála is felmerül 2023-től a KATA és az általányadózás közötti választás nagy kérdése.
A jól ismert nyári kata változások nyomán nem meglepő az a helyzet, ha valaki 2022. augusztus 31-jével megszünteti az alanyi Áfa mentesen számlázó egyszemélyes, csak az ő tagságával alapított ügyvédi irodáját és szeptember 1-jétől – az ügyvédi törvény szóhasználata szerint: formaváltással –, mint egyéni vállalkozó végzi az ügyvédi tevékenységét. A fenti esetben folytatólagos-e a gazdasági tevékenység és az áfakeret?