Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Kiemelt
A 2023-as évre vonatkozó társadalombiztosítási szabályok körében alighanem a leglényegesebb változás az átalányadózó egyéni vállalkozók közteher-fizetésében történik. A változások nemcsak az érintettek pénzügyi lehetőségeit befolyásolják nagyban, de jelentősen átalakítják az átalányadózás rendszerét is.
Az átalányadó a katát érintő 2022-es változások nyomán került a figyelem középpontjába. 2023-tól újabb szabályokat kell megtanulnunk ezen adónem kapcsán, melyek közül a göngyölítéses szabály jelenthet komoly megtakarítást az adónemet választóknak.
A nyári adóváltozások teljesen új alapokra helyezték, mondhatni megszüntették az egyik kisadó, a kata lehetőségét és alkalmazhatóságát. A kisvállalati adóra vonatkozó szabályozás ugyanakkor továbbra is megmaradt, és 2023-ban is csupán néhány elemében módosul.
A megnövekedett közterhek mellett vélhetően az adminisztrációs kötelezettségek jelenthetik a legfőbb nehezítést a katából ősztől áttérő új átalányadózók számára. Ezen a téren kíván segítséget nyújtani a kormány azzal, hogy 12 helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtaniuk az átalányadózóknak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig egy új, egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási kínál az érintetteknek.
A katásokra vonatkozó, jól ismert nyári változások szerint szeptembertől mindenkinek új adózási formát kellett választania, akinek céges vagy intézményi vevőköre van. Ha egy egyéni vállalkozó kiesik a tételes adó alól, akkor személyi jövedelemadó alá fog kerülni és legnagyobb eséllyel átalányadózó lesz. A nyári időszak „nagy izgalmi állapota” talán már elmúlt, de az őszre is marad bőven tennivaló és határidő. Mit kell észbe tartaniuk a régi és új katásoknak az ősz folyamán?