Kivás kültag ügyvezető díjazása

Egy kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, aláírási joga van, a díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. A kültag egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonyban áll, de jelenleg gyeden van. Hogyan adózzon helyesen? 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.12.01.

Csed igényléséhez szükséges jogviszonyok

Egy munkavállaló katás egyéni vállalkozó volt 2019. szeptembertől egészen 2023. január 31-ig, innentől átalányadózó lett és szüneteltette a vállalkozását, ugyanis főállású munkaviszonya lett. 2023. augusztusában gyermeke született, beadta a csed igénylőt a munkaviszonyához kapcsolódóan. Mivel nincs meg a 365 napos biztosítotti viszonya, ezért elutasították a kérelmet. A felmerülő kérdéseket elemeztük. 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.14.

Kivás Bt. kültagjának díjazása

Kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, külön aláírási joga van, díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. Ennek a kültagnak egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, de jelenleg gyeden van. Milyen jogviszonyban jelenthető be a Bt-be? Milyen díjazással és mit kell utána fizetni a megbízási díj nyomán?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.09.

Kiva határérték meghatározása

A Kiva törvény alapján, amennyiben a vállalkozás a negyedév első napján eléri vagy meghaladja a 6 milliárd forintos árbevételt, akkor megelőző nappal kiesik a kiva hatálya alól? De mi a helyzet, ha december hónapban éri el a 6 milliárd forintos árbevételt? Következő negyedév első napja már új üzleti év. Ekkor nem esik ki a kiva hatálya alól? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.31.

Kivás Bt -beltag 4 órás munkaviszonyban

Elegendő-e a kivás Bt. beltagnak, aki a Bt. vezető tisztségviselője is, a 4 órás munkaviszony, mint kereskedő? Vagy: főfoglalkozású társas vállalkozónak is minősül, mert nem éri el a munkaviszonya a heti 36 órát, és meg kell fizetnie a minimális járulékot és szocho adót?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.09.23.

Borkóstolón kiosztott bor adózási kérdései

Borkóstolón kiosztott kóstolóként adott bort hogyan kell adózási szempontból figyelembe venni, ha a kiosztott mennyiség nem kereskedelmi forgalomba hozható űrtartalmú. Hogyan adózik a kóstoltatónál (katás vállalkozó), és hogyan adózhat a magánszemély oldalán? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.09.19.

Kata mellett egyéb jogviszony

Főállású kisadózó egyéni vállalkozó szeretne egyszemélyes kft.-t alapítani, ahol az ügyvezetést heti 2 órában látná el. Megteheti? A NAV központi rendszerén keresztül azt a tájékoztatást kapta, hogy nem minősül onnantól főállású kisadózónak, ha az a feltétel fennáll, hogy kisadózóként folytatott egyéni vállalkozói tevékenységen kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.13.

Orvosi cég kivában?

A kérdéssel érintett cég (Kft.) át szeretne lépni a KIVA-ba orvosi tevékenységgel évi 30 mFt bevétellel, alkalmazott nélkül, cégautóval, tulajdonsa mellékállású főorvos. Megéri átlépni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.07.05.

Főállású katás egyéni vállalkozó egyszemélyes kft-ben

Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, akinek van egy napi 2 órás munkaviszonya egy kft.-ben, ami nem az ő saját cége. 2023 márciusában alapított egy egyszemélyes kft.-t, melynek Ő a tagja és az ügyvezetője is. Az alapító okiratban az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el, és a tevékenység végzését is. Végezheti-e ezt részmunkaidőben, ha az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el 0 ft-ért? Illetve: elvesztíheti-e a főállású katáját, a társas vállalkozása miatt, és akadálya lehet-e a főállású katájának, hogy a Kft.-ben az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.05.09.

Kata tárgyi eszköz értékesítés kifizető részére

Régi, majd új katás egyéni vállalkozásból, hogyan értékesíthet a vállalkozó gépjárművet abban az esetben, ha teljes mértékben a tevékenységhez használta, és miként tudja ezt számlázni? Ha számlát állít ki a kft. részére, milyen hatással lesz ez a jelenlegi kata vállalkozására?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.04.01.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.