Elektronikus piactéren értékesítő katás

Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki ékszereket készít, amelyeket egy ún. elektronikus piactéren keresztül értékesít. Az ékszereket ő postázza közvetlenül a vevői részére. Az ékszerei ellenértékét a piactér által vezetett számlájára kapja, amelyből a piactér jutalékot von le. A számláit közvetlenül a magánszemély vevői felé állítja ki, s a csomagban az ékszerekkel együtt el is küldi. A piactér kötelezte az egyéni vállalkozót, hogy lépjen be az OSS rendszerbe. Milyen kérdések merülhetnek fel?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.02.02.

Kivás bt. ekhós beltagja

Kivás Bt. beltagja a Bt.-ben 36 órás munkaviszonyban Ekho-s tevékenységet végez, és társas vállalkozóként 36 órás munkaviszony mellett Ő az ügyvezető díjazás nélkül. Két jogviszonyról megy a havi 08-as bevallás. A kérdés, hogy a Kiva alapot meg kell-e emelni a nulla Ft-os tagi jogviszony miatt a minimálbér 112,5%-ával, tekintetbe véve, hogy a tagi jövedelem (nem vesz fel bért tagként, csak munkaviszonyban) alacsonyabb a minimálbér 112,5%-nál?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.26.

Kivás cég kamatkedvezményből származó jövedelme

Kivás cég 50%-os tulajdonosa, egyben ügyvezetője is, kölcsönt vesz fel a kft-től. A kölcsön összegére kiszámoljuk a jegybanki alapkamat +5%-ot és év végével megállapítjuk a kamatkedvezményből származó jövedelmet. Ennek 1,18 szorosa után megfizetjük a 15% szja-t. Kell-e kivát fizetni?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.04.

Katából kilépő átalányadózó 12 millió feletti bevétele

Egyéni vállalkozó január 01-től augusztus 31-ig katás volt, bevétele ez idő alatt 8 728 000 Ft volt. Szeptember 1-étől általányadózó lett, építőiparban dolgozik, 80%-os kölséghányaddal. Innentől számított bevétele jelenleg 2 365 571 Ft, de még le kellene számláznia 2 800 000 Ft-ot, amivel átlépi a 12 millió éves bevételt. Ez esetben a 12 millió forint feletti rész már áfás lesz? Összeadódik a két adózás?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.19.

Kft. áttérése kivára

Egy kft. október végéig volt a társasági adó adózásban, de november 1-étől a Kiva adózást választotta. Milyen teendői vannak könyvelési szempontból?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2022.11.09.

Katás vállalkozás újrakezdése 2023-tól

Adott egy egyéni vállalkozó, aki szeptembertől az átalányadózást választotta, de hat héttel később megszüntette a vállalkozását. 2023. január 1-től lehet-e újra Katás vállalkozó?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.26.

HIPA fizetés átalányadóra áttérés után

Kata után az átalányadóra való áttérés esetén mikor kell először iparűzési adót fizetni? Be kell-e valamilyen nyomtatványon jelenteni az iparűzési adó fizetési kötelezettségünket?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.10.18.

Katás bt. taos nyitómérlege

A kérdés szerint katás bt. tao-áttérésénél a kata időszak alatt befolyt bevételek során a bankba befolyt összegek esetében az augusztus 31-i banki egyenleg teljes összegét szerepeltetni kell a nyitó mérlegben?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.28.

Kata szüneteltetése

A kérdésben szereplő Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2022. július 31-től szünetelteti a mellékállású katát, mert várhatóan szeptember 18-án megszületik gyermeke. A két munkaviszonyos heti 20 órás állásában a szülés időpontjáig szabadságon van, majd a gyermek születésétől kezdve cseden. Amennyiben mellékállású katáját az adóhatóság meg fogja szűntetni augusztus 31-el, milyen lépéseket kell tennie az adózónak és milyen határidővel?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.13.

Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

A kérdés úgy merült fel, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás bevételnek minősül-e egy átalányadózó egyéni vállalkozónál? A felvetést az teszi összetetté, hogy az őstermelő még a „régi katás” időszakában kapta meg az első összeget, akkor nem számított neki bevételnek. Most, hogy a gazda átalányadózó lett, bevételként kell-e az utolsó támogatást kezelni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.13.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.