Kivás háziorvos Kft.

Egyszemélyes háziorvosi Kft. választhatja-e a KIVA adózást, ha javarészt a NEAK-tól származik a bevétele? Be kell-e jelentenie a NEAK-hoz ezt az adózási módot? Kell módosítania a szerződését a NEAK-kal, ha a KIVA-t választja? Mik a lehetséges előnyök és hátrányok?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2024.03.18.

Kivás átalakulás miatti áttérési kötelezettség tao-ra

2023-ban egy kivás kft.-be beolvadt egy szintén kivás bt., de az akkor hatályos szabályok szerint a jogutód kft. az átalakulás bejegyzésével elveszítette a kiva-alanyiságát és 24 hónapig nem is választhatja újra (emiatt áttért tao-ra). 2024-től ez a szabály változik: kiesik ugyan az átalakulással érintett jogutód a kivából, de az átalakulás napjára kérheti az ismételt kiva nyilvántartásba vételt, már mint új kiva-alany, vagyis nem szenved hátrányt egy napra sem. A 2023-ban átalakulással érintett – kivából kiesett – kft.-nek van-e lehetősége korábban – a 24 hónapot megelőzően – visszatérni a kiva alá? Van-e a mostani módosításnak átmeneti szabálya erre az esetre?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2024.01.21.

Átalányadó után KATA

Jelenleg napi 8 órában dolgozó munkavállaló mellékállású átalányadózó is egyben. Munkaidejét jövőre napi 6 órára csökkentenék, így áttérne a kata-adózásra. Egyéni vállalkozói jogviszonyára tekintettel kaphat-e majd csedet és gyedet, ha a 365 nap jogosultsági feltétel megvan, de abból 183 napot átalányadózó, másik 183 napot katás volt?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.12.14.

Kivás kültag ügyvezető díjazása

Egy kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, aláírási joga van, a díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. A kültag egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonyban áll, de jelenleg gyeden van. Hogyan adózzon helyesen? 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.12.01.

Csed igényléséhez szükséges jogviszonyok

Egy munkavállaló katás egyéni vállalkozó volt 2019. szeptembertől egészen 2023. január 31-ig, innentől átalányadózó lett és szüneteltette a vállalkozását, ugyanis főállású munkaviszonya lett. 2023. augusztusában gyermeke született, beadta a csed igénylőt a munkaviszonyához kapcsolódóan. Mivel nincs meg a 365 napos biztosítotti viszonya, ezért elutasították a kérelmet. A felmerülő kérdéseket elemeztük. 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.14.

Kivás Bt. kültagjának díjazása

Kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, külön aláírási joga van, díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. Ennek a kültagnak egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, de jelenleg gyeden van. Milyen jogviszonyban jelenthető be a Bt-be? Milyen díjazással és mit kell utána fizetni a megbízási díj nyomán?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.11.09.

Kiva határérték meghatározása

A Kiva törvény alapján, amennyiben a vállalkozás a negyedév első napján eléri vagy meghaladja a 6 milliárd forintos árbevételt, akkor megelőző nappal kiesik a kiva hatálya alól? De mi a helyzet, ha december hónapban éri el a 6 milliárd forintos árbevételt? Következő negyedév első napja már új üzleti év. Ekkor nem esik ki a kiva hatálya alól? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.31.

Kivás Bt -beltag 4 órás munkaviszonyban

Elegendő-e a kivás Bt. beltagnak, aki a Bt. vezető tisztségviselője is, a 4 órás munkaviszony, mint kereskedő? Vagy: főfoglalkozású társas vállalkozónak is minősül, mert nem éri el a munkaviszonya a heti 36 órát, és meg kell fizetnie a minimális járulékot és szocho adót?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.09.23.

Borkóstolón kiosztott bor adózási kérdései

Borkóstolón kiosztott kóstolóként adott bort hogyan kell adózási szempontból figyelembe venni, ha a kiosztott mennyiség nem kereskedelmi forgalomba hozható űrtartalmú. Hogyan adózik a kóstoltatónál (katás vállalkozó), és hogyan adózhat a magánszemély oldalán? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.09.19.

Kata mellett egyéb jogviszony

Főállású kisadózó egyéni vállalkozó szeretne egyszemélyes kft.-t alapítani, ahol az ügyvezetést heti 2 órában látná el. Megteheti? A NAV központi rendszerén keresztül azt a tájékoztatást kapta, hogy nem minősül onnantól főállású kisadózónak, ha az a feltétel fennáll, hogy kisadózóként folytatott egyéni vállalkozói tevékenységen kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.13.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.