Átalányadózó egyéni vállalkozó táppénz alatti bevétele

Amennyiben egy átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzre megy, de a táppénz ideje alatt bevételt szerez, jogosult-e a táppénzre illetve hogyan kell adóznia a bevétele után? Adott vállalkozó biztosítási ügynök, vagyis ezen idő alatti bevétele a folytatólagos jutalékból származik, nem valós munkából.

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.27.

Mellékállású átalányadózó nyugdíj alapja

Egy átalányadózó egyéni vállalkozónál a táppénz, illetve a későbbi nyugdíj alapjába mekkora jövedelem számít be? Az érintett mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó, máshol van min. 36 órás munkaviszonya. Egyéni vállalkozóként havi 200 ezer Forintot számláz, 40%-os költséghányaddal. Az adómentesség miatt szinte nem is fizet adót, járulékot (évi 23 ezer Forint). Ennek ellenére táppénznél, nyugdíjnál beleszámít a 200 ezer Forint vagy esetleg 120 ezer Forint?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.01.16.

Katából kilépő átalányadózó 12 millió feletti bevétele

Egyéni vállalkozó január 01-től augusztus 31-ig katás volt, bevétele ez idő alatt 8 728 000 Ft volt. Szeptember 1-étől általányadózó lett, építőiparban dolgozik, 80%-os kölséghányaddal. Innentől számított bevétele jelenleg 2 365 571 Ft, de még le kellene számláznia 2 800 000 Ft-ot, amivel átlépi a 12 millió éves bevételt. Ez esetben a 12 millió forint feletti rész már áfás lesz? Összeadódik a két adózás?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.19.

Átalányadózó egyéni vállalkozó iparűzési adója

Milyen rendszerességgel kell az átalányadózó egyéni vállalkozónak megfizetni az iparűzési adót? Be kell-e jelentkeznie az önkormányzathoz vagy a NAV automatikusan elküldi az adatokat?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.12.01.

Kata időszak utáni számla sztornózás

Egy egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-éig a Kata tv. hatálya alá tartozott, ezt követően az átalányadózást választotta. Két katás számlájánál (2022. januári számlák) a vevő vitatja a teljesítést. Ezt az egyéni vállalkozó elfogadta, és téves számlázás miatt lesztornózta októberben a számlákat. Mi a helyzet ilyenkor az önellenőrzéssel?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.11.30.

Alanyi mentes egyéni vállalkozó, átalányadózó bevétele

Alanyi mentes, átalányadózó egyéni vállalkozó bevételét szeretném meghatározni forintban és bevallani valamint könyvelni a nyilvántartásokba, szja, áfa és tb tekintetében. Milyen kérdések merülhetnek fel ebben az esetben?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.11.29.

Lakóingatlan garázsának bérbeadása cég székhelye és irodája részére

Egy vidéki lakóingatlan tulajdonosa bérbe adná határozatlan időre háza kb. 25 nm-es garázsát egy cégnek, amelynek ez lenne majd a székhelye és az irodája. A tulajdonos nyugdíjas, 2022. szeptember 1-től átalányadózást választó volt katás egyéni vállalkozó, nem áfa köteles.Hogyan teheti meg mindezt jogszerűen?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.11.13.

Átalányadózó egyéni vállalkozó rokkantként

Amennyiben egy 71%-os rokkant (életkor szerint aktív) átalányadózó egyéni vállalkozás keretében vállalkozna, a Tbj. szerint főállású egyéni vállalkozónak minősül? Illetve: a rokkantsága utáni adókedvezmény a havi 58-as bevallásnál vehető figyelembe?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2022.11.13.

Maradhat-e átalányadózó az őstermelő munkaviszonyban?

Elveszti-e az átalányadózás lehetőségét a mezőgazdasági őstermelő, amennyiben munkaviszonyba kerül? Hol lesz a főállású jogviszonya?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2022.11.08.

Hogyan számlázhat áttért kisadózó az Egyesült Királyságba?

A kisadózó vállalkozók tételes adója alól szeptember 01-ével átalányadóra áttért egyéni vállalkozó az Egyesült Királyságba számlázna. Mit jelent ez adózás és elszámolás szempontjából?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.26.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.