Átalányadózó egyéni vállalkozó táppénz alatti bevétele

Amennyiben egy átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzre megy, de a táppénz ideje alatt bevételt szerez, jogosult-e a táppénzre illetve hogyan kell adóznia a bevétele után? Adott vállalkozó biztosítási ügynök, vagyis ezen idő alatti bevétele a folytatólagos jutalékból származik, nem valós munkából.

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.27.

Katás vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatása

Katás egyéni vállalkozó foglalkoztatható-e egyszerűsített munkavállalóként? Heti egy nap, adminisztratív tevékenységről lenne szó. Mennyiben számít ez bele a nyugdíjalapjába?

Megválaszolta: Vasas János munkajogi szakértő

Megválaszolva: 2023.01.23.

Mellékállású átalányadózó nyugdíj alapja

Egy átalányadózó egyéni vállalkozónál a táppénz, illetve a későbbi nyugdíj alapjába mekkora jövedelem számít be? Az érintett mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó, máshol van min. 36 órás munkaviszonya. Egyéni vállalkozóként havi 200 ezer Forintot számláz, 40%-os költséghányaddal. Az adómentesség miatt szinte nem is fizet adót, járulékot (évi 23 ezer Forint). Ennek ellenére táppénznél, nyugdíjnál beleszámít a 200 ezer Forint vagy esetleg 120 ezer Forint?

Megválaszolta: Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.01.16.

Bértámogatás a régi és az új kata szerint

Bevételnek minősül-e a bértámogatás a régi és az új kata szerint? Be kell-e számítani a bevételi határba?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.08.23.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.