dr. Radics Zsuzsanna

dr. Radics Zsuzsanna

jogász, társadalombiztosítási szakértő


Szakokleveles jogász, egészségügyi menedzser, munkaügyi tanácsadó, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó vezető szakértője. 

Több évtizedes pályafutása alatt az állami szférában és a versenyszektorban szerzett szakmai tapasztalatait a a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. társadalombiztosítási és munkaügyi szaktanácsadójaként kamatoztatja.

Társadalombiztosítási szakértőként kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a társadalombiztosítási rendszer jogi szabályai, magában foglalva a közterhek és ellátások rendszerét valamint a témához illeszkedő munkajogi kérdéseket

A LexPraxis Orvosi Tudástár állandó szerzője, vezető szakértője.

Folyamatosan nyomon követi és szemlézi a társadalombiztosítási közterheket és ellátásokat érintő jogszabályváltozásokat, azok tartalmát cikkekben, folyamatsegédletekben összegzi.  

Havi 40-50 megválaszolt kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 545 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

Katás egyéni vállalkozó 2019. szeptemberétől 2023. január 31-ig működött, majd innentől átalányadózó lett és szüneteltette a vállalkozását, mivel főállású munkaviszonya lett. Ezen év végén megszületett a gyermeke, a csed igényléséhez viszont nincs meg a 365 napos biztosítotti viszonya. A felmerülő kérdéseket elemeztük.
A kérdéssel érintett egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-től lett átalányadózó, jelenleg gyermeke születését várja. Az ilyenkor szokásos igénylések ügyintézés mellett be kell-e jelentenie a vállalkozás szüneteltetését?
Egy főállású átalánydíjas egyéni vállalkozó (2023. április 1-től) egy kft.-ben tag, de 1 órás munkaviszonyban ügyvezetőként látja el a teendőket, mivel a cégben igazából érdemi munkavégzési tevékenység nem merül fel. Ebben az esetben a vállalkozónak milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az érintett cégnél?
Gyermekével otthon lévő anyuka gyed mellett átalányadózó szeretne lenni. Nincs máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya. Ebben az esetben főállású átalányadózó lesz?
Adott egy főállású anyasági ellátásban részesülő anya, aki átalányadózást választana, mivel cégeknek dolgozna szakfordítóként. Egyéni vállakozóként milyen összegű tb-járulékot kell fizetni? Meg kell fizetni a főfoglalkozású tb-járulékot?
Tegyük fel, természetesen csak feltételesen, hogy valaki úgy dönt: nem szeretne egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, mert nem kívánja az állami egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni. Természetesen nincs bejelentett munkaviszonya. Megteheti ezt? A válasz röviden: ne(m).
2022. augusztus 31-ét követően jelentősen változik a kisadózásra vonatkozó szabály. Az alábbiakban az egészségügy területén dolgozók vonatkozásában mutatjuk be a kisadózás főbb változásait .
Adott egy egyszemélyes Kft., fő tevékenysége, hogy egy bérelt ingatlant ad bérbe. A tag egyben katás egyéni vállalkozó is. A kft.-ben megbízással (nulla Ft-ért) a tag férje az ügyvezető. Hogyan alakul a tag járulékfizetése, ha a Kft-ben személyesen nem működik közre?
Számos kérdést felvethet, ha egy kismama gyes mellett – vagyis munkaviszonyában nem dolgozva – elindít egy átalányadózó egyéni vállalkozást. Főfoglalkozásnak minősül-e ebben az esetben az egyéni vállalkozás? Vonatkozik-e erre az esetre a kedvezményes járulékfizetés?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Főállású átalányadózó év közben mellékállású lesz

Abban az esetben, ha 2024. január 1-től február 20-ig főállású átalányadós voltam, február 21-től pedig mellékállású (36 órát meghaladó munkaviszonyom lett) januárban, februárban és márciusban is állítottam ki számlát (mindösszesen 260.000 Ft értékben). Ilyenkor hogyan kell a járulékot számítani és bevallani, figyelembe véve a két eltérő munkaviszony alatt kiállított számlákat és azok összegét?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.01.

Csed-kérelem elutasítása

Átalányadózó egyéni vállalkozóként, gyermekem születése miatt vállalkozásom szüneteltettem, ezért a kormányhivatal CSED-kérvényemet elutasította. Van-e lehetőség csed igényem elfogadására? Gyes alatt már dolgozni szeretnék ehhez szeretném megtalálni a legkedvezőbb adózási formát. 
 
 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2024.03.16.

Rokkantnyugdijas egyéni vállalkozó járulékfizetése

Lehet-e rokkantnyugdijas személy egyéni vállalkozó? Ha igen, hogyan kell járulékokat fizetni? Összeszámolják-e a rokkant ellátást és a vállalkozás jövedelmét?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2024.03.01.

Ügyvezető bejelentése

Amennyiben egy kft. tagja ügyvezető, amit 40 órás munkaviszonyban lát el, és személyesen is közreműködik, amit 0 Ft-os megbízási jogviszonyban lát el, akkor szükséges bejelenteni a 1451-es jogviszonykóddal a szakmának megfelelő FEOR szám alatt?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2024.02.21.

Főállású átalányadózó hallgató lesz

Eddig főállású átalányadózó nappali munkarendű főiskolai tanuló lesz. Jól gondolom hogy a korától (45 éves) függetlenül nem kell fizetnie havonta a járulékokat, csak abban az esetben ha eléri a mentes határt?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2024.02.07.

Átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzen

Amennyiben egy főállású átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzre megy, mentesül a minimum járulék fizetési kötelezettség alól? Amennyiben a táppénz időszaka alatt bevételt szerez, akkor is mentesül a járulékok megfizetése alól?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2024.01.02.

Átalányadó után KATA

Jelenleg napi 8 órában dolgozó munkavállaló mellékállású átalányadózó is egyben. Munkaidejét jövőre napi 6 órára csökkentenék, így áttérne a kata-adózásra. Egyéni vállalkozói jogviszonyára tekintettel kaphat-e majd csedet és gyedet, ha a 365 nap jogosultsági feltétel megvan, de abból 183 napot átalányadózó, másik 183 napot katás volt?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.12.14.

Átalányadózó egyéni vállalkozó nyugdíjalapja

Átalányadózó egyéni vállalkozó esetében mi képezi a nyugdíja alapját?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.12.05.

Kivás kültag ügyvezető díjazása

Egy kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, aláírási joga van, a díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. A kültag egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonyban áll, de jelenleg gyeden van. Hogyan adózzon helyesen? 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.12.01.

Átalányadózó apuka gyeden

A csed lejártát követően apuka menne gyedre, munkaviszonya alapján megvan a jogosultága, de emelett átalanyadózó egyéni vállalkozó is, melyben szintén van több mint 365 nap jogosultsága. Mindkét jogviszony után kaphat gyedet?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.11.28.

Csed igényléséhez szükséges jogviszonyok

Egy munkavállaló katás egyéni vállalkozó volt 2019. szeptembertől egészen 2023. január 31-ig, innentől átalányadózó lett és szüneteltette a vállalkozását, ugyanis főállású munkaviszonya lett. 2023. augusztusában gyermeke született, beadta a csed igénylőt a munkaviszonyához kapcsolódóan. Mivel nincs meg a 365 napos biztosítotti viszonya, ezért elutasították a kérelmet. A felmerülő kérdéseket elemeztük. 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.11.14.

Gyed ügyintézés átalányadózóként

A felvetésben említett vállalkozó 2017. májusa óta egyéni vállalkozó, kezdetben katás, 2022. szeptember 1-től átalányadózó. Könyvelője nincs, az éppen esedékes bevallásokat maga intézi. 2023. november 10-re várja negyedik gyermeke születését. Be kell-e jelentenie a gyed igénylése mellett (Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez) a vállalkozás szüneteltetését?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.11.13.

Kivás Bt. kültagjának díjazása

Kivás Bt. kültagja a társasági szerződés szerint ügyvezetői tevékenységet végez megbízási jogviszonyban, külön aláírási joga van, díjazásának mértékét a tagok gyűlése állapítja meg. Ennek a kültagnak egy másik cégnél heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, de jelenleg gyeden van. Milyen jogviszonyban jelenthető be a Bt-be? Milyen díjazással és mit kell utána fizetni a megbízási díj nyomán? 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.11.09.

Gyed mellett átalányadózó vállalkozó adómentes kereten belül

Gyed mellett átalányadózó egyéni vállalkozónak járulékfizetési kötelezettsége van az átalány jövedelme után? A jövedelem az adómentes kereten belül van. Ugyan ez a vállalkozó a negyedéven belül gyesre jogosult, mert lejárt a gyed. Járulékkötelezettség szempontjából minimálbér alapján kötelezett megfizetni a tb-t és szochót? Még mindig adómentes kereten belül van a jövedelem.

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.15.

Gyed mellett átalányadózó egyéni vállalkozó

Gyeden lévő átalányadós egyéni vállalkozónak mi a jogviszonya? Munkaviszony mellettiként adózik, de főállásúnak kell bejelenteni? A munkahelye nem szűnt meg, kórházi orvos. Gyed mellett vállalkozóként online tanácsot ad a betegeknek és így számláz. Milyen kóddal kell beadni a bevallását? T1041-et kell beadni arról, hogy főállású?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.13.

Kivás Bt -beltag 4 órás munkaviszonyban

Elegendő-e a kivás Bt. beltagnak, aki a Bt. vezető tisztségviselője is, a 4 órás munkaviszony, mint kereskedő? Vagy: főfoglalkozású társas vállalkozónak is minősül, mert nem éri el a munkaviszonya a heti 36 órát, és meg kell fizetnie a minimális járulékot és szocho adót?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.09.23.

Volt katás csed és gyed jogosultsága

A kérdésben szereplő egyéni vállalkozónak 2018 óta kata vállalkozása van. 2023. október hónapjára gyermeket vár. Abban az esetben, ha megszünteti a kata vállalkozását és elhelyezkedik munkaviszonyban, ennek alapján a biztosítási jogviszonyából jogosult lesz csedre, illetve gyedre?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.08.22.

Táppénz többes jogviszonyban

Van egy főfoglalkozású egyéni vállalkozó, aki átalányadózó. Beteg lett és táppénzre került. Viszont van egy kft.-je is, ahol az egyéni vállalkozásra tekintettel nem fizet adót/járulékot, nincs kivét. Ebben a jogviszonyában nem lett táppénz igényelve. Jelen esetben továbbra is mentesül a kft.-ben a járulékfizetés alól, amennyiben nincs kivét? A kft. 08-as bevallásában jelölni kell a táppénzes időszakot, függetlenül attól, hogy nem kap ellátást?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.06.14.

Táppénz, csed, gyed másodállású átalányadózónál

Másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó jogosult-e táppénzre, csed és gyed ellátásra az egyéni vállalkozásából? Tb alapja nincs, mentes keretet nem lépte túl, tavalyi évben sem volt a vállalkozásból járulékalapot képező jövedelme.

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.05.14.

Szerb állampolgár biztosított járulékfizetése

A kérdésben szereplő adózó szerb állampolgár. Magyarországon vállalkozást szeretne folytatni. A NAV-tól kapott Hatósági Bizonyítványt arról, hogy folyamatosan biztosított Szerbiába. Kell-e fizetnie járulékokat, ha Magyarországon van bevétele pl. átalánydíjas?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.05.11.

Átalányadózó kismama járulékfizetése

Tanácsadással foglalkozó főállású egyéni vállalkozó novemberig gyeden van, utána gyesen. Átalányadózó, bevétele változó, vállalkozása a szülés után is aktív. Amennyiben a gyed alatt jövedelemre tesz szert valamely hónapban, az adómentes részig nem kell járulékokat fizetnie? Milyen egyéb kérdések merülhetnek még fel?

 

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.05.09.

Ápolási díj melletti egyéni vállalkozó járulékai

Ápolási díj mellett lehetünk-e egyéni vállalkozók?  Ebben az esetben milyen járulékokat kell fizetni, Illetve ilyenkor az egyéni vállalkozás főállásúnak minősül-e az ápolási díj mellett?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.05.01.

Átalányadózás GYOD mellett

Gyod (Gyermekek otthongondozási díja) mellett lehet-e mellékállású az átalányadózó? Ebben az esetben mi alapján kell megfizetni a tb-járulékot és a szochót?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.03.20.

Katázás Csed alatt

Csed mellett katás egyéni vállalkozó alkalmazottat nem vesz fel, mivel bevétele sem keletkezik. Viszont szeretné megfizeti az 50 ezer Ft adót, hogy a 18 millió Ft kerete ne csökkenjen időarányosan. Ezt így megteheti-e, hogy a csedet se veszélyeztesse és a 18 millió kerete se csökkenjen?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.03.15.

Főállású átalányadózó megbízással

Főállású átalányadózó vállalkozó februártól megbízási szerződéssel oktatást vállalt, ami havi kb. 550 ezer Forint járulékalapot képező jövedelmet jelent. A bejelentése megtörtént. Ebben az esetben, mikor megfizetik az 550 ezer Ft jövedelme után a járulékokat, akkor nem válik mellékállású vállalkozóvá? Meg kell még neki is fizetnie a garantált bérminimum (296.400 Ft) után a járulékot, miközben az 550 ezer forintos jövedelme után is fizetnek?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.02.22.

Mellékállású átalányadózó nyugdíj alapja

Egy átalányadózó egyéni vállalkozónál a táppénz, illetve a későbbi nyugdíj alapjába mekkora jövedelem számít be? Az érintett mellékállású átalányadózó egyéni vállalkozó, máshol van min. 36 órás munkaviszonya. Egyéni vállalkozóként havi 200 ezer Forintot számláz, 40%-os költséghányaddal. Az adómentesség miatt szinte nem is fizet adót, járulékot (évi 23 ezer Forint). Ennek ellenére táppénznél, nyugdíjnál beleszámít a 200 ezer Forint vagy esetleg 120 ezer Forint?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2023.01.16.

Átalányadózó egyéni vállalkozó rokkantként

Amennyiben egy 71%-os rokkant (életkor szerint aktív) átalányadózó egyéni vállalkozás keretében vállalkozna, a Tbj. szerint főállású egyéni vállalkozónak minősül? Illetve: a rokkantsága utáni adókedvezmény a havi 58-as bevallásnál vehető figyelembe? Ha igen, akkor mennyi?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.11.13.

Főállású átalányadózó minimum járulékalapja

Egy szakképzettséget nem igénylő tevékenységet folytató főállású átalányadózó esetén a minimum járulékalapokat hogyan értelmezzük, illetve be kell-e tartani, hogy alacsonyabb lehet-e a minimum járulék összegénél? A minimálbér 12-szerese alacsonyabb, mint a minimum járulék alap.

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.10.10.

36 órát meghaladó munkaviszony mellett átalányadózó

36 órát meghaladó munkaviszony mellett átalányadózó bevétele beszámít a nyugdíj összegébe?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.08.16.

Ha egy Katás táppénzen van

Ha egy Katás táppénzen van - és valószínű év végéig ott is marad - akkor neki mi a teendője ?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

A felvétel dátuma: 2022.08.16.