Átalányadózó főállású anya

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.30

Olvasási idő: 6 perc


Adott egy főállású anyasági ellátásban részesülő anya, aki átalányadózást választana, mivel cégeknek dolgozna szakfordítóként. Egyéni vállakozóként milyen összegű tb-járulékot kell fizetni? Meg kell fizetni a főfoglalkozású tb-járulékot?

Amíg az édesanya gyermeknevelési támogatásban (köznevén: főállású anya) részesül, addig átalányadózó egyéni vállalkozóként csak a tényleges szja előleg alapot képező jövedelem alapján kell megfizetnie a társadalombiztosítási járulékot. Azaz a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet az édesanya az egyéni vállalkozásában szerzett jövedelméből. 

Vagyis a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt a vállalkozónak nem kell megfizetnie az ún. minimális alapokból járulékot. 

Ha a vállalkozó „jövedelmet” vesz fel, akkor fizetnie kell a személyi jövedelemadó előlegen túl a társadalombiztosítási járulékot, azonban, ha nincs havi jövedelme, akkor nem áll fenn járulékfizetési kötelezettség.
Hasonlóan alakul a vállalkozás által fizetendő közteher is. Az egyéni vállalkozó jövedelme után kell megfizetni a 13 százalék szociális hozzájárulási adót a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt. Azaz ez esetben sem kell megfizetni az ún. minimális alapok után a szociális hozzájárulási adót.