Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Munkaügy, TB
Gyermekével otthon lévő anyuka gyed mellett átalányadózó szeretne lenni. Nincs máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya. Ebben az esetben főállású átalányadózó lesz?
A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új Kata törvény 2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztatta a Kata adóalanyiság feltételeit. Igen sokan kihullottak a rendszerből, s újabban csak sokkal szigorúbb feltételek melltett választható ez a közteherfizetés módszer.
Adott egy főállású anyasági ellátásban részesülő anya, aki átalányadózást választana, mivel cégeknek dolgozna szakfordítóként. Egyéni vállakozóként milyen összegű tb-járulékot kell fizetni? Meg kell fizetni a főfoglalkozású tb-járulékot?
Tegyük fel, természetesen csak feltételesen, hogy valaki úgy dönt: nem szeretne egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, mert nem kívánja az állami egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni. Természetesen nincs bejelentett munkaviszonya. Megteheti ezt? A válasz röviden: ne(m).
A jól ismert nyári adóváltozásokat követően legtöbben az átalányadót választották a régi katások közül. Ezen a körön belül különösen kedvező a nyugdíjas átalányadózók helyzete, mivel az ilyen adózó nem fizet 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot, nem alanya a 13 százalékos szociális hozzájárulási adónak sem, emellett nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fizetni. Nyugdíjasan átalányadózni bizony érdemes!
Választható-e abban az esetben a kata, ha a magánszemély munkaviszonya nem haladja meg a 36 órát?