Átalányadózás gyed mellett

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2022.11.28

Olvasási idő: 5 perc


Gyermekével otthon lévő anyuka gyed mellett átalányadózó szeretne lenni. Nincs máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya. Ebben az esetben főállású átalányadózó lesz?

Amíg az édesanya gyermekgondozási díjban részesül, addig átalányadózó egyéni vállalkozóként csak a tényleges szja előleg alapot képező jövedelem alapján kell megfizetnie a társadalombiztosítási járulékot. 
Azaz a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet az édesanya az egyéni vállalkozásában szerzett jövedelméből. Vagyis a gyermekgondozási díj folyósítása alatt a vállalkozónak nem kell megfizetnie az ún. minimális alapokból járulékot. 
Ha a vállalkozó „jövedelmet” vesz fel, akkor fizetnie kell a személyi jövedelemadó előlegen túl a járulékot, azonban, ha nincs havi jövedelme, akkor nem áll fenn járulékfizetési kötelezettség. Hasonlóan alakul a vállalkozás által fizetendő közteher is. Az egyéni vállalkozó jövedelme után kell megfizetni a 13 százalék szociális hozzájárulási adót a gyermekgondozási díj folyósítása alatt. Azaz ez esetben sem kell megfizetni az ún. minimális alapok után a közterheket.