Elektronikus piactéren értékesítő katás

Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki ékszereket készít, amelyeket egy ún. elektronikus piactéren keresztül értékesít. Az ékszereket ő postázza közvetlenül a vevői részére. Az ékszerei ellenértékét a piactér által vezetett számlájára kapja, amelyből a piactér jutalékot von le. A számláit közvetlenül a magánszemély vevői felé állítja ki, s a csomagban az ékszerekkel együtt el is küldi. A piactér kötelezte az egyéni vállalkozót, hogy lépjen be az OSS rendszerbe. Milyen kérdések merülhetnek fel?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.02.02.

Katás vállalkozás újrakezdése 2023-tól

Adott egy egyéni vállalkozó, aki szeptembertől az átalányadózást választotta, de hat héttel később megszüntette a vállalkozását. 2023. január 1-től lehet-e újra Katás vállalkozó?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.26.

Kisadózó Bt. kata változás miatti végelszámolásának kérdései

Egy betéti társaság törzsadatai szerint a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozott, 2013. január 1-ei kezdéssel. A bt. utolsó, 2012. december 31-én közzétett mérlegében 9,5 millió Ft ingatlan (üzlethelyiség) szerepel. A Kata törvény változása miatt a bt. terv szerint végelszámolásra kerül. Mi a teendő illetve hol vannak a főbb adózási csomópontok? Most, a bt. megszüntetése és az ingatlan magántulajdonba kerülése esetén van-e megoldandó áfa-probléma?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.05.

Régi katás számlázása augusztus végéig

Aki augusztus 31-én még katás az augusztus 31-ig 12 milliót számlázhat ki időarányosítás nélkül?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.08.23.

Új katás számlázása régi kata szerint

Új katás szeretnék lenni szeptembertől, 2023. 01. 01-től választhatom az átalányadót?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.08.23.

Lehet-e újkatás egy külföldön dolgozó egyéni vállalkozó?

Lehett e kata-alany az új Kata törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki külföldön (UNION belül) munkaviszonyban dolgozik, és a munkaszerződése szerint egy hónapból két hetet dolgozik?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.08.19.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.