Számlázás cégek felé katásként?

Az érintett vállalkozó katásként nem számlázhat cégeknek és lenne két céges ügyfele. Megoldás lehet, ha a megbízási szerződést adószámos magánszemélyként írja alá? Ha igen, ezt hogyan kell ledokumentálni a NAV felé? Vagy alapítani kellene egy céget (mondjuk egy Bt.-t) ahol pl. kültag lesz és a Bt. számláz? Mi a legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldás?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.11.21.

Bútorkereskedő katás egyéni vállalkozó

Katás egyéni vállalkozó Németországból leselejtezett bútorokat, elektronikai cikkeket szeretne itthon, Magyarországon online, Facebookon értékesíteni magánszemélyek részére. Milyen módon, hogyan tudja a termékek eredetét igazolni, ha a termékek leselejtezettek, sokszor már nincs tulajdonosuk – közösségi adószám szükséges-e ebben az esetben?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.25.

Kapcsolt vállalkozásnak minősítés kérdése

Egy egyszemélyes kft. és az alapító egyéni vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak minősül, ha szerződés jön létre közöttük? Az egyéni vállalkozás a kata hatálya alá tartozik. Ha számláz a kft.-nek, akkor a számla teljesíti dátumának (vagy keltének?) napjával szűnik meg katás lenni. Ez a bizonyos nap, akkor már az szja alá kerülő egyéni vállalkozás szerint adózik?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.24.

Kata mellett egyéb jogviszony

Főállású kisadózó egyéni vállalkozó szeretne egyszemélyes kft.-t alapítani, ahol az ügyvezetést heti 2 órában látná el. Megteheti? A NAV központi rendszerén keresztül azt a tájékoztatást kapta, hogy nem minősül onnantól főállású kisadózónak, ha az a feltétel fennáll, hogy kisadózóként folytatott egyéni vállalkozói tevékenységen kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.08.13.

Katázás Csed alatt

Csed mellett katás egyéni vállalkozó alkalmazottat nem vesz fel, mivel bevétele sem keletkezik. Viszont szeretné megfizeti az 50 ezer Ft adót, hogy a 18 millió Ft kerete ne csökkenjen időarányosan. Ezt így megteheti-e, hogy a csedet se veszélyeztesse és a 18 millió kerete se csökkenjen?

Megválaszolta: dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő

Megválaszolva: 2023.03.15.

Elektronikus piactéren értékesítő katás

Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki ékszereket készít, amelyeket egy ún. elektronikus piactéren keresztül értékesít. Az ékszereket ő postázza közvetlenül a vevői részére. Az ékszerei ellenértékét a piactér által vezetett számlájára kapja, amelyből a piactér jutalékot von le. A számláit közvetlenül a magánszemély vevői felé állítja ki, s a csomagban az ékszerekkel együtt el is küldi. A piactér kötelezte az egyéni vállalkozót, hogy lépjen be az OSS rendszerbe. Milyen kérdések merülhetnek fel?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.02.02.

Katás vállalkozás újrakezdése 2023-tól

Adott egy egyéni vállalkozó, aki szeptembertől az átalányadózást választotta, de hat héttel később megszüntette a vállalkozását. 2023. január 1-től lehet-e újra Katás vállalkozó?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.26.

Kisadózó Bt. kata változás miatti végelszámolásának kérdései

Egy betéti társaság törzsadatai szerint a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozott, 2013. január 1-ei kezdéssel. A bt. utolsó, 2012. december 31-én közzétett mérlegében 9,5 millió Ft ingatlan (üzlethelyiség) szerepel. A Kata törvény változása miatt a bt. terv szerint végelszámolásra kerül. Mi a teendő illetve hol vannak a főbb adózási csomópontok? Most, a bt. megszüntetése és az ingatlan magántulajdonba kerülése esetén van-e megoldandó áfa-probléma?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.05.

Régi katás számlázása augusztus végéig

Aki augusztus 31-én még katás az augusztus 31-ig 12 milliót számlázhat ki időarányosítás nélkül?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.08.23.

Új katás számlázása régi kata szerint

Új katás szeretnék lenni szeptembertől, 2023. 01. 01-től választhatom az átalányadót?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.08.23.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.