Számlázás cégek felé katásként?

Az érintett vállalkozó katásként nem számlázhat cégeknek és lenne két céges ügyfele. Megoldás lehet, ha a megbízási szerződést adószámos magánszemélyként írja alá? Ha igen, ezt hogyan kell ledokumentálni a NAV felé? Vagy alapítani kellene egy céget (mondjuk egy Bt.-t) ahol pl. kültag lesz és a Bt. számláz? Mi a legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldás?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.11.21.

Önellenőrzés: E-Bev vagy ANYK?

Amennyiben bevallást (pl. 2308, 2365) önellenőrzök, akkor hol találom a hibásnak minősített 10 jegyű vonalkódot? E-bev portálon vagy ANYK- ban találom?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

Megválaszolva: 2023.10.23.

Kell-e számlát gyűjtenie az átalányadózónak?

Átalányadózó egyéni vállalkozó egy hónapja lett főállású. Elvileg villanyszerelőként 80% elszámolható. A kérdés úgy szól, hogy mi a teendő ebben az esetben az anyagszámlával? Ha nem kell számla, mert anélkül is elszámolható 80% érdemes számlát gyűjteni és megőrizni?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.04.13.

Göngyöleg és termék egy számlán

Kifogásolható-e az a számlázási gyakorlat, ha a cég egy értékesítésről készült számlán szerepelteti a kiszállított termékek mennyiségét árát és ugyanazon a számlán az aznap a vevőtől visszaszállított göngyölegeket negatív mennyiségben, fajta szerint, értékben, áfa külön soron feltünteti?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.03.03.

Áfakörbe való bejelentkezés

Adott egyéni vállalkozó már több éve alanyi mentesként folytatja tevékenységét. Az áfakörbe való bejelentkezést minden év december 20-ig kell megtenni. Módosítható-e ez másképp, ha az egyéni vállalkozó januárban úgy dönt, hogy a teljes gazdasági évre az áfa-alanyiságot szeretné választani. Számlát még nem állított ki.

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.01.22.

Láncügylet webshop működtetése során

Kezdő, áfakörös egyéni vállalkozó DropShipping webshop elindítása előtt áll. A beszállító egy holland székhelyű cég, a vállalkozó nem rendelkezik árukészlettel. Ahogy a webshopon vásárlás történik, a rendszer automatikusan küldi a megrendelést a holland cég felé, aki majd egyből a vásárló részére adja fel az árut, a magyar vállalkozó nem kerül fizikai kontaktba a termékkel. Melyik ország áfakulcsával kell a számlát a vevőnek kiállítani, ha ő az EU-n belüli vagy kívüli magánszemély vagy cég? Illetve: használhatja-e az OSS-t a bevallási kötelezettsége teljesítéséhez ezen láncügyleti üzletmodell során?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.19.

Gépjármű vezető oktató beszámlázása az autósiskolába

Személygépjármű vezetés oktató beszámlázna egy autósiskolába, amely egyéni vállalkozásként működik. A gépjárművezető képzésen résztvevők a gyakorlati órákért az autóiskolának fizetnek, a tanulókkal szerződéses jogviszonyban is az autósiskola áll – az oktató csak a gyakorlati képzést tartja. Ennek értelmében az autóiskola a képző szerv, aki az engedéllyel rendelkezik, a gyakorlatot oktató pedig szakoktatói engedéllyel. Beszámlázhat-e áfa-mentesen?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.18.

Érvénytelenítő számla bevallása

Az Áfa tv. 153/B. §-ban meghatározottak vonatkoznak-e a tárgyi adómentesen kiállított számlák módosítására, érvénytelenítésére vagy csak azon számlákra, amelyek fizetendő adót is tartalmaznak? Ilyen lehet például, ha egy októberben kiállított tárgyi adómentes számla novemberben érvénytelenítésre kerül, akkor az érvénytelenítő számlát (Áfa bevallás 8 sor mínusz) melyik havi bevallásban kell bevallani?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.05.

Kata időszak utáni számla sztornózás

Egy egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-éig a Kata tv. hatálya alá tartozott, ezt követően az átalányadózást választotta. Két katás számlájánál (2022. januári számlák) a vevő vitatja a teljesítést. Ezt az egyéni vállalkozó elfogadta, és téves számlázás miatt lesztornózta októberben a számlákat. Mi a helyzet ilyenkor az önellenőrzéssel?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.11.30.

Alanyi mentes egyéni vállalkozó, átalányadózó bevétele

Alanyi mentes, átalányadózó egyéni vállalkozó bevételét szeretném meghatározni forintban és bevallani valamint könyvelni a nyilvántartásokba, szja, áfa és tb tekintetében. Milyen kérdések merülhetnek fel ebben az esetben?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.11.29.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.