Áfakörbe való bejelentkezés

Adott egyéni vállalkozó már több éve alanyi mentesként folytatja tevékenységét. Az áfakörbe való bejelentkezést minden év december 20-ig kell megtenni. Módosítható-e ez másképp, ha az egyéni vállalkozó januárban úgy dönt, hogy a teljes gazdasági évre az áfa-alanyiságot szeretné választani. Számlát még nem állított ki.

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2023.01.22.

Láncügylet webshop működtetése során

Kezdő, áfakörös egyéni vállalkozó DropShipping webshop elindítása előtt áll. A beszállító egy holland székhelyű cég, a vállalkozó nem rendelkezik árukészlettel. Ahogy a webshopon vásárlás történik, a rendszer automatikusan küldi a megrendelést a holland cég felé, aki majd egyből a vásárló részére adja fel az árut, a magyar vállalkozó nem kerül fizikai kontaktba a termékkel. Melyik ország áfakulcsával kell a számlát a vevőnek kiállítani, ha ő az EU-n belüli vagy kívüli magánszemély vagy cég? Illetve: használhatja-e az OSS-t a bevallási kötelezettsége teljesítéséhez ezen láncügyleti üzletmodell során?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.19.

Gépjármű vezető oktató beszámlázása az autósiskolába

Személygépjármű vezetés oktató beszámlázna egy autósiskolába, amely egyéni vállalkozásként működik. A gépjárművezető képzésen résztvevők a gyakorlati órákért az autóiskolának fizetnek, a tanulókkal szerződéses jogviszonyban is az autósiskola áll – az oktató csak a gyakorlati képzést tartja. Ennek értelmében az autóiskola a képző szerv, aki az engedéllyel rendelkezik, a gyakorlatot oktató pedig szakoktatói engedéllyel. Beszámlázhat-e áfa-mentesen?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.18.

Érvénytelenítő számla bevallása

Az Áfa tv. 153/B. §-ban meghatározottak vonatkoznak-e a tárgyi adómentesen kiállított számlák módosítására, érvénytelenítésére vagy csak azon számlákra, amelyek fizetendő adót is tartalmaznak? Ilyen lehet például, ha egy októberben kiállított tárgyi adómentes számla novemberben érvénytelenítésre kerül, akkor az érvénytelenítő számlát (Áfa bevallás 8 sor mínusz) melyik havi bevallásban kell bevallani?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.12.05.

Kata időszak utáni számla sztornózás

Egy egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-éig a Kata tv. hatálya alá tartozott, ezt követően az átalányadózást választotta. Két katás számlájánál (2022. januári számlák) a vevő vitatja a teljesítést. Ezt az egyéni vállalkozó elfogadta, és téves számlázás miatt lesztornózta októberben a számlákat. Mi a helyzet ilyenkor az önellenőrzéssel?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.11.30.

Alanyi mentes egyéni vállalkozó, átalányadózó bevétele

Alanyi mentes, átalányadózó egyéni vállalkozó bevételét szeretném meghatározni forintban és bevallani valamint könyvelni a nyilvántartásokba, szja, áfa és tb tekintetében. Milyen kérdések merülhetnek fel ebben az esetben?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.11.29.

Tornaterem bérbeadása, cégautó eladása

Egy iskola, amely még belefér a tárgyi adómentes körbe, 2022. szeptemberétől többcélú intézmény lett (óvodát indított). Az intézmény bérbe adja a tornatermét. Kérdés, hogy a bérbeadás számlázása történhet továbbra is alanyi adómentesen? Az iskolának van továbbá egy cégautója is, amit el akar adni. A továbbszámlázása szintén történhet alanyi adómentesen?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.10.

A vetőmagot fordított áfásan kell számlázni?

Őstermelő mezőgazdasági szolgáltatást (vetés) szeretne számlázni, ehhez kapcsolódóan vetőmagot is értékesít. A számlán két tétel szerepelne: a vetés, valamint a vetőmag. Ebben az esetben a vetőmagot fordított áfásan kell számlázni, vagy 27%-os áfával?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.10.

Alanyi adómentes őstermelő

Adott egy őstermelő, aki mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választott. Nincs közösségi adószáma. Most lehetősége lenne közösségen belül értékesíteni a terményeit. A leendő vevőnek van érvényes közösségi adószáma, számlát kér az őstermelőtől. Hogyan kell ilyen esetben kiállítani a számlát?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.10.10.

Régi katás számlázása augusztus végéig

Aki augusztus 31-én még katás az augusztus 31-ig 12 milliót számlázhat ki időarányosítás nélkül?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.08.23.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.