Elektromos kerékpár elszámolása

Egyéni vállalkozó, akinek egy alkalmazottja van, elektromos kerékpárt vásárolt. Elszámolható a vállalkozásban?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

Megválaszolva: 2023.01.02.

Alanyi mentes egyéni vállalkozó, átalányadózó bevétele

Alanyi mentes, átalányadózó egyéni vállalkozó bevételét szeretném meghatározni forintban és bevallani valamint könyvelni a nyilvántartásokba, szja, áfa és tb tekintetében. Milyen kérdések merülhetnek fel ebben az esetben?

Megválaszolta: Bonácz Zsolt áfa szakértő

Megválaszolva: 2022.11.29.

Megszűnt katás bt. számviteli kötelezettségei

Katás bt. 2022.szeptember 01-től végelszámolást indított. Záró mérleget és eredménykimutatást kell készítenie 2022. augusztus 31-ével, ami megegyezik a nyitómérlegével is. Ezt a záró mérleget hogyan kell kivitelezni a gyakorlatban?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2022.10.28.

Katás bt. áttérése társasági adóra szeptembertől

Egy betéti társaság 2022. augusztus 31-ig katás volt, szeptember 1-től a társasági adót választotta. Meddig kell elkészítenie a nyitó mérleget?

Megválaszolta: Kovács-Kneitner Lea igazságügyi és nemzetközi adószakértő

Megválaszolva: 2022.10.27.

Kisadózó Bt. kata változás miatti végelszámolásának kérdései

Egy betéti társaság törzsadatai szerint a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozott, 2013. január 1-ei kezdéssel. A bt. utolsó, 2012. december 31-én közzétett mérlegében 9,5 millió Ft ingatlan (üzlethelyiség) szerepel. A Kata törvény változása miatt a bt. terv szerint végelszámolásra kerül. Mi a teendő illetve hol vannak a főbb adózási csomópontok? Most, a bt. megszüntetése és az ingatlan magántulajdonba kerülése esetén van-e megoldandó áfa-probléma?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

Megválaszolva: 2022.09.05.

Kiemelt tanácsadóink

Képzett tanácsadói csapatunk jól ismeri a jogszabályi környezetet, így a „kisvállalkozókra” vonatkozó speciális szabályokat is. Online felületünkön keresztül bármikor elküldheted nekik kérdéseidet, amelyre 5 munkanapon belül válaszolunk.