Ha nem szeretnék egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.05

Olvasási idő: 8 perc


Tegyük fel, természetesen csak feltételesen, hogy valaki úgy dönt: nem szeretne egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, mert nem kívánja az állami egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni. Természetesen nincs bejelentett munkaviszonya. Megteheti ezt? A válasz röviden: ne(m).

Válasz:
Az alábbi személyeknek havi 8400 (napi 280) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie: ha

  • legalább egy éve bejelentett magyar lakóhellyel (illetve adott személy esetén bejelentett szálláshellyel) rendelkezik, és
  • 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján nem biztosított és
  • egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult a Tbj. 22. § (1) bekezdés a)–u) pontja valamint a 3. §-a és a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 29. § (9) bekezdése alapján.

Azaz, a fenti szabály alá tartozó személy köteles az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni.
Ha a kérdésben szereplő személy a fenti kötelezettség ellenére sem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és ez a tartozás hat havi összeget eléri, akkor a Taj száma érvénytelenítésre kerül, amely azt eredményezi, hogy tb támogatott ellátást csak az ellátás árának kifizetése ellenében tudja igénybe venni.
Miért is lehet ez komoly gond? A magán egészségügyi szolgáltatók nem nyújtanak mindenre kiterjedő egészségügyi szolgáltatást. Ha például valakinek daganatos betegsége lesz, akkor az állami egészségügyi rendszerben tud igénybe venni ellátást, amelynek – érvénytelen Taj-ra tekintettel – a díja több millió forintot is eléri. Az érvénytelen Taj esetén nem csak az egészségügyi szolgáltatási járulék tartozást kell kifizetni, hanem addig, amíg nem lesz újra érvényes a Taj a tartozás kifizetése kapcsán, addig a már nyújtott ellátás árát is ki kell fizetni, amely így borzasztóan drága lehet.