Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Áfa kijavítási kérelem és az adólevonási jog a gyakorlatban

Áfa kijavítási kérelem és az adólevonási jog a gyakorlatban

Dátum Felvétel időpontja: 2022.09.22

Lejátszási idő: 02:19:55


Több mint 1500 érdeklődő követte szakértőnk, Bonácz Zsolt előadását, melyben részletesen ismertetésre került, hogy pontosan mire szolgál a kijavítási kérelem, milyen jogszabályokon alapul és az áfa nyilatkozatok mely típusait lehet így korrigálni.

A vállalkozások induláskor, valamint minden olyan esetben, amikor azt az Áfa törvény előírja, kötelesek áfa-nyilatkozatot tenni. Számos esetben előfordul, hogy a vállalkozás nem nyújt be áfa- nyilatkozatot, illetve nem a NAV felé benyújtott áfa- nyilatkozatának megfelelő adózik. Ez azért jelenthet problémát, mert az áfa- nyilatkozat benyújtásának elmulasztása, vagyis a megtett nyilatkozattól eltérő adózás a beszerzéseket terhelő áfa levonhatóságát is nagyban befolyásolhatja. 

Bonácz Zsolt szeptember 7-én megtartott, több mint 2 órás előadása és szakmai elemzése részletesen és kimerítően vette sorba a kijavítási kérelemmel összefüggő legfontosabb kérdéseket, kritikus pontokat. Az áfa kijavítási kérelem során figyelemmel kell lennünk annak időbeli és tartalmi korlátaira, ismernünk kell a kérelem benyújtásának módját és elbírálásának menetét. Gyakorlatközpontó elemzésében szakértőnk számos esettanulmányon keresztül is elemezte, hogyan működik mindez a gyakorlatban. A kiválasztott példákon keresztül jobban megérthettük az összetett ügylet és az áfa levonás kapcsolatát.

Bonácz Zsolt előadásában bemutatásra kerültek az adólevonási joggal összefüggő legfontosabb szabályok. Szakértőnk kitért arra is, hogy mik egy ügylet minősítésének alapelvei, miért lényeges a minősítés, és hogy mi alapján kell meghatározni az adólevonási jogot.Kiemelten is tárgyalásra kerültek azok a kérdések, amelyek – a tapasztalatok szerint – problémát okozhatnak a vállalkozásoknak.