Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Hogyan figyeljem üzleti partnereimet, hogy ne váljak áfakijátszás részesévé? Kérdések és válaszok

Hogyan figyeljem üzleti partnereimet, hogy ne váljak áfakijátszás részesévé? Kérdések és válaszok

dr. Barta Péter Dátum Felvétel időpontja: 2023.03.07

Lejátszási idő: 00:20:01


Az adóhatóság vizsgálatainak fókuszában továbbra is az áfa áll, az ellenőrzések zöme pedig az áfalevonási joghoz kapcsolódik. NAV ellenőrzés során, áfalevonhatóság kapcsán az adózónak azt kell bizonyítania, hogy nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy adókijátszásban vesz részt, míg a NAV-nak azt kell bizonyítania, hogy a vállalkozás tudott vagy tudnia kellett arról, hogy adókijátszás részese. Ezt a témát járta körbe szakértőnk, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szenior ügyvédje, adótanácsadó.

Dr. Barta Péter több mint egy órás, gyakorlati példákkal tarkított előadásában az üzleti partnerek ellenőrzésének szükségességéről és lehetőségeiről, az ellenőrzések dokumentálásáról és a hatóság felé történő bizonyításról beszélt. A beérkezett kérdések egy részét élőben válaszolta meg. 
Érdeklődtek arról, hogy visszaigényelhető-e az áfa olyan számla alapján, amelyet a közüzemi szolgáltató hibásan, az adózó adószámának feltüntetése nélkül állított ki, vagy hogy befogadható-e az a 0 Ft áfával kiállított, ingatlan nem iroda céljára történő bérbeadásáról szóló számla, amin az áfa törvény területi hatályon kívül megjegyzés szerepel.  
Szó esett arról, hogy milyen összegtől javasolt a szerződést írásban rögzíteni és van-e erre vonatkozó jogszabályi előírás, bizonyító erejű lehet-e, ha a szerződés tartalmazza a kapcsolattartók személyét, hogy kell eljárni, ha a társaság többségi tulajdonosa nincs más jogviszonyban a cégnél és ő a kapcsolattartó az ügyletnél.    
Kérdeztek arról, hogy mi a teendő, ha a beszállítónak nincs közzétett beszámolója vagy van beszámolója, de évek óta negatív saját tőkével rendelkezik és a Cégbíróság nem törli a céget.
Érkezett olyan kérdés, hogy jogosult-e a vállalkozó megtagadni a számlabefogadást abban az esetben, ha a már szerződött partner a teljesítés alatt kerül fel valamilyen negatív listára, lehet-e áfalevonást érvényesíteni akkor, ha a mindenben megfelelőnek látszó számla nem szerepel az online számlarendszerben, elkerülhető-e az adóhatósági vizsgálat.
Szakértőnk válaszolta arra is, hogy lehet az áfabevallást be nem nyújtók listáját – amin 56.850 cég szerepel szűrési lehetőség nélkül – használni, keresni benne, és milyen felületen lehet ellenőrizni, hogy a partner beküldte-e az adott számlát.