Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Fókuszban a 2023-as adóváltozások

Fókuszban a 2023-as adóváltozások

dr. Gróf Gabriella Dátum Felvétel időpontja: 2022.12.12

Lejátszási idő: 2:08:51


Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adócsomagot, amely érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, módosul az iparűzési adó, a tao, a transzferárazás és megszűnik az illetékbélyeg. Pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A november végén kihirdetett és november 23-án a Magyar Közlönyben már megjelent törvénymódosításokat ismertette és elemezte szakmai napunkon jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő előadónk.

Dr. Gróf Gabriella több mint 2 órás előadásában bemutatta a jogszabályi hátteret, és a nagy adónemek (TAO, KIVA, ÁFA, IPA, SZOCHO) mellet olyan egyéb tényezőket is számba vett – mint például az illeték vagy a számviteli szabályok módosítása –, amelyek érinthetik a gazdálkodó szervezeteket. Szakértőnk beszélt az adatszolgáltatási kötelezettségről, a transzferár nyilvántartásról, a csoportos adóalanyiságról, az elhatárolt veszteségről, a bizalmi vagyonkezelésről. Szó esett az utólagos pénzvisszatérítésről, a gazdaság átadásáról, az ingatlannal kapcsolatos változásokról, a sorozatjellegű értékesítésről, az adómentesség eseteiről, a kedvezményes áfa alkalmazhatóságáról.
Lényeges információk hangzottak el a fordított adózást érintő és az alanyi mentességgel kapcsolatos 
változásokról, az egyszerűsített adóalap meghatározásáról, a KATA alanyokra vonatkozó előírásokról, a szocho kötelezettségekről és további fontos témákról. 
Előadónk elmondta, hogy a változtatás terjedelme az érintett jogszabályok esetében eltérő mértékű: van amelyiknél több kisebb pontosító rendelkezés született, és van, ahol nagyobb változások történtek. Kiemelte, hogy a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, 2023. június 30-áig meghosszabbították, ezáltal olyan kérdésekben is van lehetősége a kormánynak jogalkotási módosításokat tenni, amelyek egyébként törvényi szintű szabályozást érintenének.