Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Hogyan használjuk a NAV Ügyfélportálját, az ÜPO-t?

Hogyan használjuk a NAV Ügyfélportálját, az ÜPO-t?

Dátum Felvétel időpontja: 2023.04.14

Lejátszási idő: 01:54:20


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának általános átalakulása mellett 2022 nyarán megújult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO), amely fokozatosan leváltja a két évtizede működő ügyfélkiszolgáló rendszert, az eBEV-et. A két felület még egy ideig párhuzamosan működik, de ideje felkészülni a végleges átállásra. Nyilas Gábor László nemcsak adószakértőként, de a fejlesztésben részt vevő szakemberként is segített nekünk első kézből megtudni a változással összefüggő legfontosabb információkat.

Ahogyan arra szakértőnk rámutatott: a NAV számára jogszabályi kötelezettség is lekérdezési lehetsőéget biztosítani az általa nyilvántartott adatokhoz. Ezt biztosítja nagyjából 20 éve aBEV portál. Az új fejlesztés, az Ügyfélportál (ÜPO) elsődleges célja volt, hogy mindetnt átvegyen az eBEV-től, vagyis mindazt tudja biztosítani, amit elődje. Természetesen amellett, hogy az új rendszer is elektronikus bevallástartalmakat mutatta vissza, egy sor olyan szolgáltatást is nyújt, amely ezen messze túlmutat, valamint egyszerűsíti és átláthatóbbá tesz az ügyinézést és adatokhoz való hozzáférést.

Már a felületre belépve látható egy sor változás: ilyenek az adózói minőség szerint releváns menük, szolgáltatások és a kétszintű, egyszerűsítet menürendszer. Jelentősen segíti a használatot az is, hogy a program közvetlenül a számítógép letöltés mappájába gyűjti a letöltött dokumentumokat.
A fejlesztés során a NAV gondolt azokra a felhasználókra is, akik nem laptopon, hanem tableten vagy okostelefonon szeretnék használni az Ügyfélportált, így elkészült a kisebb méretű eszközökre optimalizált verzió is.

Mire használhatjuk az ügyfélportált?

A NAV tájékoztatása szerint az új felületen többek között bevallások, múltbeli adatok, jövőbeni kötelezettségek, igazolások, kimutatások, járulékfizetési, foglalkoztatási adatok, kérhetők le gyorsan és egyszerűen. Így például azt is ellenőrizheti bárki, hogy munkáltatója bejelentette-e, illetve milyen adatokat küldött a foglalkoztatásról. A korábban beadott bevallások és dokumentumok nemcsak lekérdezhetők és letölthetők, hanem javíthatók, önellenőrizhetők is.

Szakértőnk részletesen bemutatta az új ügyfélportál használatának egyes lehetőségeit, különböző adózói minőségekben belépve és az ezeknek megfelelő funkcionalitások szerint végighaladva. Megtudhattuk, többek között, hogy milyen lekérdezések indíthatóak az Ügyfélportálról, hogyan lehet dokumentumot lekérdezni az ÖPO-n keresztül és hogyan teljesíthetőek a bevallások?