Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Gyakorlatban az őstermelők 2022-es adózási lehetőségei

Gyakorlatban az őstermelők 2022-es adózási lehetőségei

Dátum Felvétel időpontja: 2022.09.15

Lejátszási idő: 02:02:18


A 2022. január 1-től életbe lépett szabályozáson túl a nyári adóváltozás is érinti az őstermelőket. Mi az újdonság a szocho fizetési kötelezettség és az áfa tekintetében? Hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban az új előírásokat, hogy kell adóznia az őstermelőknek 2022-ben? Megtudhatja szakértőnk előadásából.

2022. január 1-től a minimálbér 200.000 Ft-ra történő emelése már hozott változást az őstermelők adózásában. A 1995. évi CXVII. (Szja) törvény rendelkezései alapján kedvezően változtak az ős-termelők jövedelem megállapítására, az adófizetési kötelezettségre, valamint az átalányadózás nyúj-totta lehetőségek kihasználására vonatkozó szabályok.  

Dr. Nagy Péter szeptember 15-én megtartott több mint 2 órás előadásának fő témája az őstermelők adózása volt. 
Szakértőnk elemezte a választható adózási formákat és részletesen tárgyalta az szja, a tb, a szocho, az áfa és a járulékok kérdését. Összevetette a 2021-es jogszabályokat a 2022-es előírásokkal, pél-dákkal illusztrálta, hogy kell az új rendelkezéseket értelmezni. Szó esett a támogatások és a biztosí-tótól kapott kártérítések kezeléséről, az adómentes bevételi értékhatárokról, a költségelszámolásról és a kifizetői adókötelezettségekről. 

Dr. Nagy Péter bemutatta az őstermelő, az ÖCSG és a családi mezőgazdasági társaság általános jogi hátterét, a megváltozott szervezeti formákat és tevékenységi köröket, érintve a Nemzeti Agrárgazda-sági Kamara hatáskörébe tartozó ügyeket is.