Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Személyi jövedelemadó és az eljárási, végrehajtási szabályok 2023-as változásai

Személyi jövedelemadó és az eljárási, végrehajtási szabályok 2023-as változásai

Dr. Orbán Ildikó Dátum Felvétel időpontja: 2023.01.23

Lejátszási idő: 00:52:20


2023-ban lépett életbe az adótörvény módosítása, ami érinti az összes főbb adónemet és számos újdonságot tartogat a vállalkozások számára. Több ponton változik az átalányadózás, pontosították az szja, a kiva, és az áfa szabályokat. A törvénymódosításokat ismertette konferenciánkon előadónk, a NAV Dél-budapesti Adóigazgatóságának főosztályvezetője.

Nagy érdeklődés mellett, közel 8000 fő részvételével zajlott le idei első adókonferenciánk, melynek keretében Dr. Orbán Ildikó egy órás előadásában az szja és az eljárási, végrehajtási szabályok legfontosabb változásairól tájékoztatta a hallgatóságot. Elmondta, hogy bár az adózási szabályokat kevéssé érintette a módosítás, a minimálbér összegének 232.000 Ft-ra emelkedése miatt több, a minimálbérhez kötött értékhatár is változott (pl. Személyi kedvezmény, Őstermelői átalányadó bevételi értékhatár, Családi gazdaság átalányadó értékhatára, Mentesség, Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételi értékhatára stb.). Beszélt a Széchenyi Pihenőkártya alszámláit érintő módosításokról és a Szép kártyán felhalmozott összegek levonás nélküli vagy már levonással történő felhasználásának lehetőségeiről.
Részletes áttekintést adott a 25 év alattiak, valamint a 30 év alatti fiatal anyák kedvezményének speciális szabályairól és az emelt összegű családi kedvezményre jogosultság feltételeiről. 
Táblázatban összefoglalva, számítási példákkal illusztrálta az átalányadózók járulékfizetésével kapcsolatos új szabályrendszert, a tárgynegyedéves számítási módot. Tájékoztatott az átalányadózók bevallásának változásairól és az szja adóelőleg megállapításáról, az ingatlan szerzési időpontjának meghatározásáról, a hibrid és elektromos autók elszámolását érintő újdonságokról, valamint a NAV e-58-as bevallási felülettel kapcsolatos tudnivalókról. 
Fontos információk hangzottak el a 2023. január 1-től alkalmazható gazdaság átadási szerződésekről és az eljárási szabályok változásairól (egyéni vállalkozó adószámának megállapítása, soron kívüli bevallások, igazolási kérelem, biztosítási jogviszony létrejöttének vagy megszűnésének bejelentése, elmaradt bejelentés pótlása).