Katából kivába

Dr. Teszéri-Rácz Ildikó Dátum Legutoljára frissítve: 2020.12.16

Olvasási idő: 3 perc


Gyakran felmerül kérdésként, hogy a kata hatálya alól kilépő társaságnak van-e lehetősége azonnal a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá belépni. Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának a szabályai 2021. január 1-jétől jelentősen szigorodnak. Erre tekintettel sok ezer adózó, köztük egyéni cégek, ügyvédi irodák, betéti társaságok, közkereseti társaságok is fontolgatják a kata hatálya alól történő kilépést. Számukra alternatívát jelenthet a kisvállalati adó, a kiva hatálya alá történő átjelentkezés.

Gyakori kérdésként merül fel, hogy a kata hatálya alól kilépő egyéni cégeknek, ügyvédi irodáknak, betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak van-e lehetőségük azonnal a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá belépni, vagy előbb a társasági adó hatálya alá kell, és a következő hónaptól van lehetőségük a kisvállalati adó hatálya alá belépni.

A kérdésre adható válasz az, hogy a Kiva tv. nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely kizárná, hogy egy kata szerint adózó adóalany a kata szerinti adóalanyiság megszüntetését követően a kisvállalati adót válassza.

Kata konzultáció videó összefoglaló

A kisvállalati adó (kiva) szerinti adóalanyiság a választás állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A bejelentést a közkereseti társaság, a betéti társaság és az egyéni cég a 20T201T jelű nyomtatványon, az ügyvédi iroda a 20T201 jelű nyomtatványon teljesítheti. Fontos azonban arra figyelemmel lenni, hogy a kata szerint adózó adóalanyok kisvállalati adózást csak abban az esetben választhatnak, ha a bejelentés hónapjának utolsó napjával a kata szerinti adóalanyiságukat megszüntetik. Amennyiben tehát a kata szerint adózó közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég 2021. január 1-jétől a kisvállalati adó szabályai szerint kívánja az adókötelezettségét teljesíteni, akkor a 20T201T jelű nyomtatványon 2020. december 1. és december 31. között kell bejelentenie a kata szerinti adóalanyiság megszüntetését és a kiva szerinti adóalanyiság választását. Ha a kata szerinti adóalany ügyvédi iroda, és 2021. január 1-jétől a kisvállalati adó szabályai szerint kívánja az adókötelezettségét teljesíteni, akkor a 20T201 jelű nyomtatványon 2020. december 1. és december 31. között kell bejelentenie a kata szerinti adóalanyiság megszüntetését és a kiva szerinti adóalanyiság választását.

(Lezárva: 2020. december 16.)