Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Hogyan készüljünk a NAV ellenőrzésre? Kérdések és válaszok

Hogyan készüljünk a NAV ellenőrzésre? Kérdések és válaszok

dr. Barta Péter Dátum Felvétel időpontja: 2022.12.07

Lejátszási idő: 00:20:33


Az elmúlt 5 év gyakorlata alapján kijelenthető, hogy 2022-ben sokkal kevesebb, de célzottabb adóellenőrzési vizsgálatot folytatott le a NAV, mint korábban. Több lett a közigazgatási és a büntető eljárás. Szakértőnk, aki ügyvéd és adótanácsadó, ismertette a legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokat, ötleteket adott a felkészüléshez és az eljárásban való részvételhez.

Dr. Barta Péter több mint egy órás, gyakorlatorientált előadásában kifejtette, hogy mit kell tenni, ha ellenőriz a NAV. A beérkezett kérdések egy részét élőben válaszolta meg.
Érdeklődtek a leltárív kötelező tartalmáról és arról, hogy az Excel-ben vezetett leltárív lehet-e hiteles. Megkérdezték, hogy az áfa-visszaigénylés minden esetben NAV ellenőrzést vonhat-e maga után, számít-e, hogy kiutalást kérünk vagy átvezetést másik adónemre, valamint hogy mit mérlegel áfa-visszatérítésnél az adóhatóság.
Kérdeztek arról, hogy milyen mértékű árbevétel növekedés esetén várható NAV ellenőrzés, hogyan működik a gyakorlatban egy elektronikusan rendelkezésre bocsátott iratanyag ellenőrzése, hogy igazodik el a NAV egy áfa ellenőrzésnél a beküldött elektronikus dokumentumok (akár többszáz számla) között, hogyan azonosítják az egyes számlákat az analitikához, az iratanyagot milyen módon kell átadni, ellenőrizhet-e a NAV elévült bevallást, bekérhet-e a NAV telefonon iratokat.
Szó esett arról, hogy ha büntetőeljárás során le akarják foglalni a számítógépet és a telefont, akkor elvihetik-e a helyszínen található, de más tulajdonát képező eszközöket is. 
Szakértőnk válaszolt arra a kérdésre is, hogy igaz-e a hír, hogy a NAV a jövőben nem szólít fel a bevallás pótlására, hanem egyből bírságol.