Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója?

Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója?

Czöndör Szabolcs Dátum Felvétel időpontja: 2023.02.27

Lejátszási idő: 1:27:43


Miben segíthetnek a nehézségek és hibatévesztések miatti félelmek leküzdésében a NAV új, digitális megoldásai és miben támogathatja a vállalkozások működését, valamint a könyvelők napi munkáját az új eÁFA M2M koncepciója? Czöndör Szabolcs áfa-szakértő, a Menedzser Praxis állandó előadója ezúttal is a digitális megoldások ismertetésén keresztül mutatta be a NAV legújabb fejlesztéseit és szolgáltatásait.

Czöndör Szabolcs főosztályvezető (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) segítségével a 2023. február 22-én megtartott szakmai napunkon több, mint 3000 résztvevő jelenlétében foglalta össze a NAV legújabb, áfa-adózást segítő digitális szolgáltatásait. 

Ha végig gondoljuk az adófizetésig történő eljutás hagyományos folyamatát – máris szembeötlik az a rendszerszerű változás, amit a digitalizáció jelent az online számla intézményesítésén keresztül.

A jól ismert „1.Gazdasági esemény, 2.Bizonylat, 3.Könyvelés, 4.Analitika, 5.Bevallás, 6.Fizetés” metódus és sorrend teljesen máshogyan alakul az online számlázás rendszerbe állítását követően és valahogy így néz ki: 
„1.Gazdasági esemény, 2. Online számla, 3. SAF-T, 4.E-Áfa, 5.????”

És mindez már nemcsak távoli jövő: a digitális megoldások vonatkozásában pontosan tudjuk a bevezetési időpontokat, az egyes jogszabályok hatályba lépésének évszámát, nem kevésbé az uniós döntéshozók szándékait.

Áfa bevallás öt év múlva?

Szakértőnk előadásának középső, hangsúlyos részét a jövőben várható legfontosabb változások elemzése töltötte ki. Hogyan néz ki az áfa bevallás jövője? Melyek azok az új folyamatok, amelyekre fel kell készülnünk a jövőben, egyelőre még csak választható jelleggel?

Czöndör Szabolcs rámutatott: az áfa-bevallás rendszere a jelenlegi 1 pillérből 3 pillérűvé változik.

1. Továbbra is megmarad a hagyományos űrlap alapú bevallás.
2. Ehhez járul második lehetőségként a webfelületi áfa-bevallás és végül
3. felvezetésre kerül a a gép-gép kapcsolati (API-s kapcsolaton alapuló) bevallási lehetőség, amikor a könyvelői programhoz épített eszköz kommunikál az adóhivatali rendszerrel.

Előadónk a két új, digitális lehetőség előnyeit és alkalmazhatóságának javasolt módját elemezte részletesen, hangsúlyozottan kiemelve: ezek az eljárások nem nyújtanak segítséget valamennyi problémára és csak bizonyos bevallás-típusok esetében tekinthetőek optimálisnak.

A webfelületi áfa-bevallás például leginkább a könnyen átlátható, egyszerű eseteket feldolgozó gyors bevallás, adóhivatali adatok könnyű összevetése esetén optimális, de nem helyettesíti a szaktudást.
A gép–gép kapcsolaton keresztüli áfabevallás célja, hogy az adózók a bevallás elkészítéséhez hasznosítható adatokat a saját ügyviteli rendszereikbe tudják importálni, és a bevallást akár gép–gép kapcsolattal beadhassák, amit az adózók és a NAV egyidejűleg áfaanalitikaként is felhasználhatnak. Ezzel egyszerűsödne a vállalkozások, könyvelők számára az áfabevallás kitöltése, annak ellenőrzése, és kevesebb lenne az adminisztrációs teendő. 

Miben segítenek az eÁFA M2M szolgáltatások?

Az előadás utolsó részében kerültek részletes bemutatásra a bevallási folyamatot segítő Ügyviteli folyamatokhoz kapcsolódó eÁFA M2M szolgáltatások (Áfa lekérdezési szolgáltatások, számlára vonatkozó adókódolási összesítő, webes áfaanalitika, bevallási riport, beküldött áfabevallás XML).

Összességében: egy nagyjából 5 éven belül kiteljesedő folyamat közepénél tartunk, ahol most – a fakultatív igénybe vétel mellett és a kockázatok minimális szintjénél – érdemes megismerni a rendszer működését és az abból kivehető, hasznosítható lehetőségeket.