Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója? Kérdések és válaszok

Miben segít majd a könyvelőknek a NAV új eÁFA M2M koncepciója? Kérdések és válaszok

Czöndör Szabolcs Dátum Felvétel időpontja: 2023.02.26

Lejátszási idő: 00:31:22


A NAV jelentősen átalakította a kiajánlott áfabevallás tervezet projektjét, mely számos lehetőséget és hasznos szolgáltatást fog tartalmazni a könyvelők és vállalkozások számára is. Az új eÁfa M2M bevezetésének apropóján tartott szakmai napunk kérdései leginkább arra vonatkoztak, hogy kötelezettséget jelentenek-e és pontosan milyen műveletekre használhatóak az új szolgáltatások. A felvetésekre előadónk, Czöndör Szabolcs válaszolt.

A NAV tájékoztatása szerint a könyvelőprogramok és az egyes NAV-rendszerek összekapcsolásáról szóló koncepció célja egyrészt az, hogy a felhasználók könnyebben érjék el az adóhivatali rendszerek számukra hozzáférhető adatait, másrészt a könyvelőprogramok adatainak továbbításával kiváltható legyen a jelenlegi, űrlapalapú áfabevallás. 

Miben segíthetnek a nehézségek és hibatévesztések miatti félelmek leküzdésében a NAV új, digitális megoldásai és miben támogathatja a vállalkozások működését, valamint a könyvelők napi munkáját a NAV új eÁFA M2M koncepciója? 

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Czöndör Szabolcs főosztályvezető (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) segítségével a 2023. február 22-én megtartott szakmai napunkon több, mint 3000 érdeklődő figyelme mellett és az előadást követő fél órában, amikor az érdeklődők kérdéseit előadónk igyekezett sorban megválaszolni.

Néhány kérdés a megválaszolt felvetésekből: 

  • Hogyan működik majd az új gép-gép kapcsolat? 
  • Mit kell tenni a vállalkozásoknak és a könyvelőknek ahhoz, hogy használhassák az új rendszert? 
  • Kötelező lesz az eÁfa M2M használata?
  • Egyszerűbb lesz így az áfabevallás? 
  • Milyen adatok érhetőek majd el így az adózóknak? 
  • Mit lehet jelölni a rendszerben és melyek azok a bevallások, amelyeknél már jelentős manuális munkával egészül ki az automatizmus?
  • A bevallások mely típusainál ajánlatos az automatizált rendszereket használni?
  • Hogyan fogja kezelni a rendszer az uniós számlákat? 
  • Kiválthatja-e a rendszer a tranzakciós alapú adatszolgáltatást?