Átalányadó: Mikortól 40 a negyven százalék?

Bonácz Zsolt Dátum Legutoljára frissítve: 2022.03.28

Olvasási idő: 5 perc


Ha egy cég 40%-os tevékenységre állít ki számlát mikortól kell neki 40%-os adóval számolni?

Az első felmerülő esetben egy januárban induló vállalkozás főtevékenysége kiskereskedelem, de van egyéb 40%-os költséghányadú tevékenység is. Kérdés, hogy ameddig a cég nem állít ki 40%-os tevékenységre számlát, addig a 90%-os van érvényben, vagyis akkor addig a 90%-kal kell adózni és mihelyt kiállít 40%-os számlát, onnantól a 40%-kal kell számolni? 
Másik lehetőség, hogy ilyenkor visszamenőleg is 40%-os adóval kell számolni?

Az Szja tv. 53. § (1) bekezdés c) pontja szerint az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó esetében a költséghányad 90 százalék.
A költséghányad az adóévre (azaz naptári évre) vonatkozik, az egyéni vállalkozó a naptári évben több költséghányaddal nem számolhat.
Ha az egyéni vállalkozó a naptári évben realizál nem kiskereskedelmi tevékenységből származó bevételt is, akkor a naptári évben 40% költséghányadot alkalmazhat. 
Az átalányadózó egyéni vállalkozó köteles negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig adóelőleget fizetni.

Az Szja tv. 47. § (4a) bekezdése alapján az átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele alapján nem állapít meg adóelőleget addig, amíg az adóelőleg alapja az adóévben az adóév elejétől összesítve az éves minimálbér felét nem haladja meg. Ha az adóelőleg-alap az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó adóelőleg-alap után kell fizetni.

Az adóelőleg alapjának meghatározásánál addig lehet 90% költséghányaddal számolni, amíg más tevékenységből nem szerez bevételt a vállalkozó.

Ahogy valamely negyedévben más tevékenységből is szerez bevételt, akkor az adóelőleg alapjának számításánál már 40% költséghányaddal kell számolni.

Ha ez például III. negyedévben következik be, akkor az I-III. negyedévi adóköteles jövedelmet 40% költséghányaddal kell kalkulálni, s ebből kell levonni az I-II. negyedévi adóköteles jövedelmet.