Így kalkulálhatsz a legjobban a kata után

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.07.29

Olvasási idő: 15 perc


Szinte egyik napról a másikra született meg a több százezer katást érintő döntés: 2022. szeptember 1-jétől csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a katát és a katások kizárólag természetes személyek részére értékesíthetnek és nyújthatnak szolgáltatásokat. A katás vállalkozások többsége ki fog esni a kisadózói körből, és szokatlan gyorsasággal kell más adónemet választania. Kis túlzással kijelenthető: most a fél ország számol és adót kalkulál – ebben segít a mi kalkulátorunk is.

Már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjára is felkerült az új kata szabályai szerinti kalkulátor, a szakmai tartalomszolgáltatók többsége pedig az átalányadó lehetőségeit és az adóoptimalizálást segítő számolási rendszerekkel kívánja segíteni a „gazdátlanná” váló katások helyzetét.

Az új kata sem rossz kata – minden esetben

Azoknak a vállalkozóknak, akik „házhoz mentek” és a feltételeket teljesíteni tudják, még akár kedvező is lehet a kata, például a különadómentes bevételi korlát megemelése miatt, és valóban érdemes először az új kata lehetőségeit számba venni. Ugyanez a helyzet a taxisokkal is. 
Jóval gyakoribb lesz persze, hogy egy egyéni vállalkozó kiesik a tételes adó alól, személyi jövedelemadó alá fog kerülni és legnagyobb eséllyel átalányadózó lesz (elismert költséghányaddal számol), esetleg tételes költségelszámoló (jövedelem alapján adózik).

Ami teljes bizonyossággal kijelenthető: a régi kata által nyújtott kedvezményes, „csukott szemmel választható” megoldást nem fogunk találni a jelenlegi szabályok között. Végig kell menni a lehetőségek körén, számolni, kalkulálni kell.

Pontosan ezt tesszük mi is, ha megengeded Veled együtt, a kisvállalkozók számára összeállított termékünk, a Kisvállalkozó Jogkövető keretein belül működő Kalkulátoraink segítségével, amit te is használhatsz most díjmentesen a próbaverzióban:

 
 

Az átalányadó kalkulátora

Az első adózási forma, amelyet a katából kiesőknek érdemes megvizsgálniuk, az átalányadó lehetőségeinek végigtekintése,  
Bár túlzás lenne azt állítani, hogy az átalányadó tökéletes alternatívája lenne a katának, de azoknak a szellemi munkát végző egyéni vállalkozóknak, akiknek nincsenek költségeik, talán érdemes számolgatni egy kicsit, hiszen az szja szerinti közterheknél még mindig kedvezőbb ez a forma.  
Az alacsony számlaforgalmat bonyolító, kevés költséggel dolgozó kiegészítő tevékenységű vállalkozók számára az átalányadó sokkal kedvezőbb lehet, mint a kata. Azoknak a szerencséseknek pedig, akik a 80 százalékos költséghányad elszámolására jogosultak, talán nem is sokat kell gondolkodniuk, kivéve talán a taxisokat, akik továbbra is jogosultak a kisadózás szerinti közteherviselésre és még cégeknek is szolgáltathatnak.

A bevétel mellett tehát a kiválasztott szakma, melynek keretében vállalkozunk, döntően befolyásolja lehetőségeinket, választásunk első szempontjául ezt kell kijelölnünk. 

Kalkulátoruk ebben nyújt segítséget, mivel használata során elsőként a vállalkozás formáját válasszuk ki:

kalkulátor-1

A vállalkozási tevékenység megjelölését követően csak a várható bevételünket kell beírnunk a kalkulátorba: 

kalkulátor-2

A kalkulátor számol, nekünk pedig már csak a döntés marad…

kalkulátor-3

 

Az elmúlt hetek eseményei alapján nyugodtan kijelenthetjük: soha nem volt még ilyen fontos és aktuális a kisvállakozók adózására és ügyvitelére vonatkozó szabályokat nyomon követni és figyelemmel kísérni! 

 

Aligha van a mostaninál indokoltabb alkalom és kedvezőbb lehetőség, hogy megismerje és kipróbálja – teljesen ingyen – kisvállalkozói tudástárunkat, a Kisvállalkozói Jogkövetőt.

 

Éljen az ingyenes kipróbálás lehetőségével és ismerd meg tudástárunk teljes kínálatát szakcikkektől a digitális leckékig, videóktől a kalkulátorokig!
És ez még nem minden.
A hozzánk érkező legfontosabb érdeklődői igénynek eleget téve: a kipróbálás keretében, kivételes jelleggel most térítésmentesen feltehet egy kérdést a megfelelő szakértőnknek kisvállalkozásod adózásával összefüggésben. 

A döntést minden esetben a vállalkozónak kell meghoznia saját tevékenységi köre, bevétele, lehetőségei alapján. És persze sok számolással, tervezéssel. 

Nagyjából egy hónapja van az érintetteknek, hogy jól számoljnak és jól döntsenek.