Átalányadózó őstermelő adózása albérlet után

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.05.04

Olvasási idő: 4 perc


A kérdésben szereplő adózónak férjével közös albérletbe kiadott lakása van, ami után addig a férj adózott. Az idei évben az adózó kívánja fizetni az adót az említett lakás után. Kérdés, hogy jogosult-e 2022. március 1-től átalányadózó, főállású egyéni vállalkozóként (erdőművelési vállalkozó, TESZOR 024002), évi 2 millió forint bevételig adómentességre a közös, albérletbe kiadott lakás után?

További kérdés, hogy az említett változásról kell-e erről írásos nyilatkozat az adóhivatal felé, illetve kell-e igazolni, a lakás közös tulajdonát?

A válasz: igen, lehetséges a bérbeadás az egyéni vállalkozás keretei között is, az átalányadózásra vonatkozó szabályok alapján. 

A háttér megállapodás a férj és a feleség között a felek kompetenciája, de célszerű a megállapodást írásba is foglalni. 

Adózási oldalról a megállapodásnak tartalmaznia kell azt is, hogy az adott pillanattól kezdve (amikor a tevékenység egyéni vállalkozóként történik) már csak a feleség oldalán lesz a bevétel jövedelem, amelyet az átalányadózás szabályai szerint számol el. Adminisztratív oldalon viszont be kell jelenteni a NAV-hoz azt, hogy a feleség az egyéni vállalkozás keretei között végzi a bérbeadást, mindezt a webes ügysegéden keresztül.