Leipán Tibor

Leipán Tibor

könyvelő, adószakértő


Adótanácsadó, cégjogi szakértő, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó vezető szakértője.

Több évtizedes pályafutása alatt az állami szférában és a versenyszektorban szerzett szakmai tapasztalatait  a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. adótanácsadójaként kamatoztatja, maga szintű segítséget nyújtva ügyfeleink, partnereink számára.

Kiemelt figyelemmel szemlézi az adójogszabályok változásait, rendszeresen publikál a személyi jövedelemadó, társasági adó és kisadók témaköreiben.

Cégünknél végzett szakértői és tanácsadói tevékenysége az adózás számos területére kiterjed. Kiemelt szakterületei a munkáltatói kötelezettségekkel és cégvezetéssel összefüggő adózási kérdések, valamint a kapcsolódó adóeljárási problémák. Különösen nagy számban válaszol meg a kisadózás (Kata, Kiva, átalányadó, őstermelők) körébe tartozó kérdéseket.

Havi 70-80 megválaszolt kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 1379 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

Egyéni vállalkozó 2022 szeptember 1-ével megszüntette a katáját és az újkata alá nem jelentkezett be, majd szeptember 2-ától szüneteltette vállalkozását is, egészen 2024. május 3-áig. Hogyan lehet őt munkavállalóként alkalmazni? Kell-e jogszabály alapján valamit pótolni ezekkel a változásokkal összefüggésben?
Hová kell beírni és milyen árfolyamon az Ausztriában 40 órás munkaviszonyban dolgozó, Magyarországon átalányadózó egyéni vállalkozó Szja bevallásában a külföldről munkaviszonyból származó jövedelmét, ha Juttatását osztrák bankszámlára kapja, euróban.
2024. február 1-jéig Magyarországon 40 órás alkalmazotti jogviszonyban dolgozó munkavállaló egyéni vállalkozóként is tevékenykedett, átalányadózóként. A jelzett dátummal megszüntette az alkalmazotti jogviszonyát, hogy külföldön vállaljon munkát, 30 órás alkalmazotti jogviszonyban. Milyen lehetőségei vannak az egyéni vállalkozással kapcsolatosan ebben az esetben?
Átalányadózó 2023. december 1-jén lépte át az átalányadózó bevételi határértéket, melyet bejelentett az adóhatóságnak. 2023. október 1-étől benyújtott 2358-s bevallásban jelezve lett, hogy a személyi jövedelemadó általános szabálya szerint történik az adózás. A bevallást nem fogadták el és az átalányadóra hivatkoznak. Mi a teendő ilyenkor?
Svájci és magyar tulajdonosokkal rendelkező kivás cégben tavaly az egyik tulajdonos üzletrészét visszavásárolta a cég, az egy éves határidő 2024 nyarán jár majd le. Mivel nincs érdeklődő az üzletrészre, az üzletrész vélhetően térítésmentesen lesz átadva többi tulajdonosnak. Milyen adókat és járulékokat kell fizetnie a cégnek és a magánszemélyeknek ezen térítésmentes ügylet után? Az érintettek között nyugdíjas is van.
Hogyan adózik és hogyan kell adminisztrálnia közterheit az új mellékállású átalányadózónak? A költségátalány 40%, 2 millió forint alatti jövedelemmel, költségszámla nincs. Az átalányadózó 40 órás főállással rendelkezik.
Adott egy Kiva adózási módot választott betéti társaság, ahol a beltag vezető tisztségviselő és aki a társasági szerződés szerint személyes közreműködésre kötelezett is. A kültag nem lát el semmilyen feladatot, mivel máshol biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Jelenleg a beltag 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik egy munkahelyen, a bt. alvó módban van. A közeljövőben újra aktívabb lenne a beltag a cégben, így felmondana a munkahelyén és társas vállalkozóvá válna.
A turisztikai ágazatban egyre nagyobb teret hódít a magánszálláshelyek kiadása. Ennek egyik lehetséges módja, amikor átalányadózóként (alanyi mentes) adószámos magánszemélyként magánszálláshely szolgáltatást végeznek és a Booking.com-on keresztül kínálnak kiadásra ingatlant. Az ilyenkor felmerülő kérdéseket elemeztük.
A kérdésben szereplő vállalkozónak két Bt-s katás cége (mindkettő Bt.) van, melyek 2022. szeptember 01-ével átmentek a társasági adó hatály alá. A dillemmák a kata szerinti időszak alatt képződött, ki nem vett osztalékjövedelemmel kapcsolatban adódnak.
A kérdésben szereplő főállású egyéni vállalkozó az átalányadózás szabályai szerint adózik, fő tevékenységi köre előadóművészeti tevékenység. Kérdés, hogy magánszemélyként „ekhózhat”-e alkalmi munkák esetében, megbízási szerződéssel, ha mellette főállású egyéni vállalkozóként az átalányadó szabályai szerint fizeti az adót?
Annak az átalányadózónak, aki szeptemberig katás volt, hogyan kell pontosan a bevallását megtennie? Illetve: a bevallási időszakot 2022. szeptember 01-jétől december 31-ig kell meghatározni?
Egy régi katás egyéni vállalkozó a 2022-es év folyamán és jelenleg is szünetel. November közepe óta heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban áll. Ez azt jelenti, hogy december 31-ei nappal már nem minősül főállású egyéni vállalkozónak, és január 15-ig ezt be kellett volna jelenteni a NAV felé? Ha most utólag bejelenti, egyidejűleg választhat (január 1-től) átalányadózást?
Egy fodrász kellékkel foglalkozó nagykereskedelem az alkalmazottakat vállalkozóként szeretné foglalkoztatni. Eddig úgy történt a számlázás, hogy az alkalmazott elment fodrász-üzletekbe ahol a nagykereskedelmi cég termékeit értékesítette. A megrendelt terméket a nagykereskedelem kiszámlázta közvetlenül a fodrász üzletnek. A cég ezután a jelenlegi alkalmazottakat vállalkozóként, kvázi viszonteladóként szeretné igénybe venni. Lehetséges ez?
Egy újonnan alakult céget a kisvállalati adó hatálya alá jegyeztek be. Mivel a cég főtevékenysége előadó művészeti tevékenység, így lehetőség lenne a minimálbér feletti bér ekhos kifizetésére a munkavállalók tekintetében. Abban az esetben ha egy cég kivás és a minimálbér mértékéig ennek megfelelően megfizeti az szja-t és a kivát, akkor a minimálbért meghaladó kifizetésekre alkalmazható-e az ekho?
2022-ben tételes szja alapján adózó egyéni vállalkozó, aki 36 órás munkaviszonyában Ekho szerinti tevékenységet végez, választhatja-e 2023-tól a vállalkozásában az átalányadózást? Az Ekho magánszemélyként és az átalányadó egyéni vállalkozóként nem zárja-e ki egymást?
A kérdés érintettje egy öregségi nyugdíjas átalányadós vállalkozó, aki ügynöki kiskereskedelemmel foglalkozik. Házal, jutalékot is kap. Kérdés, hogy mindez az átalányadó szempontjából kiskereskedelmi tevékenységnek minősül-e 2022-ben, illetve 2023-ban?
Egy új Kata szerint adózó egyéni vállalkozó folyamatosan keresőképtelen. A segélyezése lejárt 2023. január 05-én, de továbbra is keresőképtelen, és a jövőben is az lesz, mivel műtétek várnak rá. Milyen adózási és fizetési kötelezettségek terhelhetik?
Egy varrónő gyermeknevelési támogatás mellett vállalkozik: előbbi 2023. február 26-án lejár. Erre tekintettel nem volt eddig minimum járulék fizetésére kötelezett, éves elszámolással adózott, nem választott könnyített formát. A vállalkozói teljes bevétele éves szinten 3-4 millió forint között van. Érthető, ha nála is felmerül 2023-től a KATA és az általányadózás közötti választás nagy kérdése.
A 2022-es évközi adóváltozások a vállalkozások jelentős részét érintették, főleg a KATA szerinti jogviszonyt illetően. Elmondhatjuk, hogy elindult egy sajátos „vándorlás” az átalányadózás irányába, ami abból a szempontból érthető, hogy a KATA adónem helyett belépő adózási mód jelenleg kétségkívül a legkedvezőbb, elsősorban az egyéni vállalkozók szempontjából.
Az érintett esetben egy katás számlaadás elmulasztása miatti határozatában a következő dátum szerepel: Kelt az időbélyegben meghatározott időpontban. A kérdés úgy merül fel hogy mit vesz alapul a NAV időbélyegként? Az ügyfélkapu oldalán szereplő beérkezés dátuma felel meg az időbélyegnek?
Egy kivás kft. tagjának üzletrészét (törzsbetét 1 millió forint) a cég 18 millió forintért visszavásárolta. Ha 1 év múlva egy másik tag ezt megvásárolja a cégtől pl. 1 millió forintért, akkor a cég 17 millió forintos veszteséget realizál. Mindez módosítja a KIVA alapot?
A kérdésben szereplő Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2022. július 31-től szünetelteti a mellékállású katát, mert várhatóan szeptember 18-án megszületik gyermeke. A két munkaviszonyos heti 20 órás állásában a szülés időpontjáig szabadságon van, majd a gyermek születésétől kezdve cseden. Amennyiben mellékállású katáját az adóhatóság meg fogja szűntetni augusztus 31-el, milyen lépéseket kell tennie az adózónak és milyen határidővel?
A kérdés úgy merült fel, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás bevételnek minősül-e egy átalányadózó egyéni vállalkozónál? A felvetést az teszi összetetté, hogy az őstermelő még a „régi katás” időszakában kapta meg az első összeget, akkor nem számított neki bevételnek. Most, hogy a gazda átalányadózó lett, bevételként kell-e az utolsó támogatást kezelni?
Főállású katás elsősorban magánszemélyek számára nyújt szolgáltatást, amely lehetővé teszi hogy megtartsa ezt az adózási formát. A tevékenységi körében azonban szerepel olyan szolgáltatás is – mint melléktevékenység – ahol cégnek számláz. Lehetséges megoldás-e adószámos magánszemélyként cégnek számlázni?
A kérdés elsőre furcsán hangzik, de mégis fontos. „Lakosságnak” minősül a társasház vagy sem? Ebből pedig következik egy már érthetőbb felvetés: katás vállalkozó dolgozhat-e a társasháznak (takarítás, zöldterület kezelés, karbantartás) illetve társasház-kezelést elláthat-e?
Egy alkalmazottat nem foglalkoztató katás, nyugdíjas ügyvédi iroda, 2022. január 1-étől a Kata törvény szerint adózott, de az új kata szabályokra tekintettel megszűnik, és az átalányadózást választaná. Melyek a legfontosabb határidők, milyen bevallásokat kell benyújtani, hogy ne fusson ki az időből?
Kell-e nyilatkoznia szünetelés alatt a katás egyéni vállalkozónak vagy majd csak akkor, ha újra aktív lesz?
Az alaphelyzet, a jól ismert jogszabályváltozások alapján, ismerős lehet. Egy betéti társaság 2022. augusztus 31. napján kilép a katából és 2022. szeptember 1-től kiva alany lesz. A társaság 2020. december 31-éig a társasági adó alanya volt. A katából kilépő társaság nyitó mérlegében a meglévő tárgyi eszközöknek piaci értéken kell szerepelniük. Milyen kérdések merülhetnek fel?
Egy Tao tv. alá tartozó kft. vissza nem térítendő támogatást nyújtott egy Kiva törvény alá tartozó kft-nek. Arról is nyilatkozott, hogy az éves bevallás, beszámolást követően a megfizetett társasági adót és az eredményt illetően újra nyilatkozni fog a támogató felé. Ebben az esetben a kiva-alany támogatottnak hogyan kell a támogatásra a társasági adót bevallania és megfizetnie?
Nyugdíjas foglalkoztatott, aki egyben tulajdonos is, osztalékot kapna. Beszámít-e a kiva alapba a nyugdíjasnak kifizetett osztalék? Vagy, miután nem járulék alap, kiva alapnak sem számít sem?
2021.január 1-jén hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A jogszabály gyakorlati alkalmazása kapcsán számos esetben merült fel kérdésként, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak a termelési tényezők hasznosításából és értékesítéséből származó bevételre.
A kérdésben szereplő mezőgazdasági őstermelő ezen jogviszonyában nem biztosított, csak egyéni vállalkozóként. Ebben a minőségében Szja szerint adózó egyéni vállalkozó és alanyi mentes. Választhatja-e szja-bevallásában őstermelői bevételére az átalányadózást (ha a bevételi korlátnak megfelelően jogosult ezt választani), és ezzel egyidejűleg egyéni vállalkozói tevékenységére a tételes költségelszámolást jövedelem meghatározási módszerként?
Választhatja az általányadózást 2021-re két őstermelő, ha közös őstermelői igazolvány alapján a 2022-es évtől ÖCSG formában működik tevékenység?
A 2022-es évtől két – kiegészítő tevékenységet folytató – egyéni vállalkozónak is kedvezőbb és könnyebb az átalányadózás, a megfizetendő adó és a könyvvezetési kötelezettség miatt is. Mindkét vállalkozó kiskereskedelmi tevékenységet folytat és, elvileg, 90%-os költséghányadot alkalmazhatnak. A felmerülő kérdés a kereskedelmi tevékenység végzéséről szóló kormányrendelet értelmezésének bizonytalanságával függ össze.
A kérdésben szereplő adózónak férjével közös albérletbe kiadott lakása van, ami után addig a férj adózott. Az idei évben az adózó kívánja fizetni az adót az említett lakás után. Kérdés, hogy jogosult-e 2022. március 1-től átalányadózó, főállású egyéni vállalkozóként (erdőművelési vállalkozó, TESZOR 024002), évi 2 millió forint bevételig adómentességre a közös, albérletbe kiadott lakás után?
Ha egy másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó év közben befizeti az átalányadózásból származó jövedelme után a szociális hozzájárulási adót, de az éves szja bevallása kitöltésénél látszik, hogy az éves jövedelme meghaladta a minimálbér 24-szeresét, akkor a többletként befizetett szocho adót a bevallásában visszaigényelheti?
Hogyan alakul a járulékfizetés, ha egy katás egyéni vállalkozó a hárommiliós határ étlépése miatt katás bt-t alapít?
Kit büntet a NAV, ha a kisadózó nem nyilatkozik a kifizető felé, hogy ő kisadózó, és emiatt ő a 3 milliós határt átlépve nem vallja be és nem fizeti be a 40%-s adót a 3 milliós összeg felett, akkor kit büntet majd a NAV? Hogyan lehet „rávenni” a kisadózókat, hogy nyilatkozzanak?
Átalányadós egyéni vállalkozó a 2021-es év decemberének legvégén kórházi ápolás után elhunyt. Ebben az esetben pontosan milyen teendői vannak a hozzátartozóknak és örökösöknek?
Az őstermelői tevékenység biztosítási jogviszonyt jelent, de ez nem jelenti automatikusan a járulékfizetés alóli mentességet. Amennyiben az ÖCSG tag átalányadózónak minősül, adójogi értelemben egy rendkívül kedvező állapot. Azonban a járulékfizetési kötelezettség fennáll, de ebben a tekintetben létezik az ún. mentesítő szabály is.
Amennyiben valaki katás egyéni vállalkozó és mellette kft. ügyvezető is szeretne lenni, milyen járulék és adó fizetési kötelezettségei vannak? Elegendő az emelt katát fizetnie úgy, hogy emellett megbízás keretében végezné a kft. ügyvezetését 10%-is költségelszámolással?
A kérdést megfogalmazó ügyfél cége a Kiva hatálya alá tartozik. A vezetés heti három nap otthoni munkavégzést, home office-t és két nap irodai munkát vezetett be alkalmazottai számára. A cég fizet költségtérítést a home office-ra tekintettel: a minimálbér 10%-át, 20 ezer forintot. A kérdés, hogy Kivát kell-e ezután fizetni?
Katás egyéni vállalkozó, gyed mellett, MLM rendszerben illóolajok értékesítésével foglalkozik és egy külföldi cégtől jutalékban részesül. A vállalkozó internetes felületen saját maga által készített videók, szóróanyagok közzétételével ajánlja a termékeket, a vevők az ő neve alatt regisztrálnak a rendszerben, mely vásárlások után jutalékban részesül. Belefér-e a tevékenység a csomagküldő kiskereskedelem fogalmába?
Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy amennyiben egy eddig katás vállalkozó úgy látja, hogy több olyan partnere is van, akik felé több, mint 3 millió forint értékben számlázna, melyik más adózási alternatíva lehet a legkedvezőbb megoldás?
Kérdésként merült fel, hogy a 2021-es kata szabályok értelmében lehetséges-e, hogy egy másodállású katás egyéni vállalkozó, aki egy kft.-ben tag és ügyvezető (ez a főállása) „beszámlázzon” abba a kft.-be amiben ügyvezető. Ha igen, akkor vonatkozik-e rá a három milliós határ (40% adó)?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Tagi kölcsön vagy tőkeemelés

Mi az előnye és a hátránya a tagi kölcsönnek és a tőkeemelésnek egy induló vállalkozás során?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.04.27.

Átalányadozó reprezentatív költségei

Átalányadózó egyéni vállalkozó gyógyszercégtől támogatást kap rendezvényen való részvételre, aminek a számláit majd a gyógyszercég felé el kell küldenie. A rendezvényre szóló számla szállás és étkezési költségekről is szól, s az egyéni vállalkozó nevére került kiállításra. Keletkezik a vállalkozónak adófizetési kötelezettsége a számlán szereplő étkezés díj után? A támogatás átalányadós bevételként kerül elszámolásra.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.03.25.

Kivás háziorvos Kft.

Egyszemélyes háziorvosi Kft. választhatja-e a KIVA adózást, ha javarészt a NEAK-tól származik a bevétele? Be kell-e jelentenie a NEAK-hoz ezt az adózási módot? Kell módosítania a szerződését a NEAK-kal, ha a KIVA-t választja? Mik a lehetséges előnyök és hátrányok?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.03.18.

Üzletrész értékesítés nyugdíjas által

Nyugdíjas magánszemély az üzletrészét értékesíti egy cég részére. Az üzletrész átruházásából származó ellenértékből levonásra kerül az üzletrész megszerzésére fordított összeg. Ez lesz a 15% szja alapja. Jelen esetben a nyugdíjas jogállásától függetlenül a 13% szociális hozzájárulás fizetésére is kötelezett a 6.403.200 Ft felső határig?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.02.22.

Számlázás cégek felé katásként?

Az érintett vállalkozó katásként nem számlázhat cégeknek és lenne két céges ügyfele. Megoldás lehet, ha a megbízási szerződést adószámos magánszemélyként írja alá? Ha igen, ezt hogyan kell ledokumentálni a NAV felé? Vagy alapítani kellene egy céget (mondjuk egy Bt.-t) ahol pl. kültag lesz és a Bt. számláz? Mi a legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldás?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.11.21.

Bútorkereskedő katás egyéni vállalkozó

Katás egyéni vállalkozó Németországból leselejtezett bútorokat, elektronikai cikkeket szeretne itthon, Magyarországon online, Facebookon értékesíteni magánszemélyek részére. Milyen módon, hogyan tudja a termékek eredetét igazolni, ha a termékek leselejtezettek, sokszor már nincs tulajdonosuk – közösségi adószám szükséges-e ebben az esetben?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.25.

Előleg kezelése egyéni vállalkozás megszűnése után

Egyéni vállalkozó vállalkozási tevékenységként végzett szálláshely-szolgáltatást. A vendégek már fizettek jövő évi előlegeket, melyekről a vállalkozó kibocsátotta az előlegszámlát. A vállalkozó megszünteti egyéni vállalkozását (illetve az új szabályok szerint 2024-től és a továbbiakban a szálláshely-szolgáltatást magánszemélyként (tételes átalányadózóként) fogja végezni. Hogyan kell magánszemélyként számláznia? 

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.16.

Kata mellett egyéb jogviszony

Főállású kisadózó egyéni vállalkozó szeretne egyszemélyes kft.-t alapítani, ahol az ügyvezetést heti 2 órában látná el. Megteheti? A NAV központi rendszerén keresztül azt a tájékoztatást kapta, hogy nem minősül onnantól főállású kisadózónak, ha az a feltétel fennáll, hogy kisadózóként folytatott egyéni vállalkozói tevékenységen kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.08.13.

Orvosi cég kivában?

A kérdéssel érintett cég (Kft.) át szeretne lépni a KIVA-ba orvosi tevékenységgel évi 30 mFt bevétellel, alkalmazott nélkül, cégautóval, tulajdonsa mellékállású főorvos. Megéri átlépni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.07.05.

Szocho maximum elérése mellékállású átalányadózónál

Mellékállású átalányadós egyéni vállalkozó esetében milyen módon, nyomtatványon lehet nyilatkozni a NAV felé, hogy a szocho maximumot már a 8 órás munkaviszonyában eléri, és így az egyéni vállalkozásában már ne kelljen fizetni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.07.03.

Átalányadózó, majd főállású egyéni vállalkozó járulékai

Az egyéni vállalkozó 2023-ban, egész évben átalányadózó lesz. Június 30-ig lesz főállása, ahol a garantált bérminimum után megfizetik a járulékokat. Július 1-től főállású egyéni vállalkozó lesz. A szocho és a járulék alap kiszámításánál figyelembe veheti, hogy június 30-ig meg volt fizetve a járulék és a szocho? Hogy alakul a járulék és szocho fizetési kötelezettsége a második félévben, ha az első félévben, főállás mellett 550.000 Ft a második félévben főállású egyéni vállalkozóként 6.000.000 Ft bevétellel számolunk.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.06.20.

Főállású katás egyéni vállalkozó egyszemélyes kft-ben

Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, akinek van egy napi 2 órás munkaviszonya egy kft.-ben, ami nem az ő saját cége. 2023 márciusában alapított egy egyszemélyes kft.-t, melynek Ő a tagja és az ügyvezetője is. Az alapító okiratban az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el, és a tevékenység végzését is. Végezheti-e ezt részmunkaidőben, ha az ügyvezetést megbízási jogviszonyban 0 ft-ért? Illetve: elvesztíheti-e a főállású katáját, a társas vállalkozása miatt, és akadálya lehet-e a főállású katájának, hogy a Kft.-ben az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.05.09.

Innovációs járulék kapcsolt vállalkozásnál

Két vállalkozás tulajdonosai testvérek, ezért kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. A két vállalkozás létszámai a következők: a 2019. évben 47 fő, a 2020. évben 50 fő, a 2021.évben 54 fő. Az árbevétel/mérlegfőösszeg adatok messze elmaradnak a kkv szabályokban meghatározott összegtől. A fentiek alapján 2022-ben alanyai lettek-e az innovációs járuléknak vagy 2023-tól kell annak tekinteni?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.03.29.

Elektromos kerékpár elszámolása

Egyéni vállalkozó elektromos kerékpárt vásárolt. Elszámolható a vállalkozásban? 1 fő alkalmazottja van.

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.01.02.

Átalányadózó egyéni vállalkozó iparűzési adója

Átalányadózó egyéni vállalkozónak milyen rendszerességgel kell megfizetni az iparűzési adót? Önkormányzathoz be kell-e jelentkezni vagy a NAV automatikusan elküldi az adatokat?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.12.01.

Lakóingatlan garázsának bérbeadása cég székhelye és irodája részére

Egy vidéki lakóingatlan tulajdonosa bérbeadná határozatlan időre háza kb. 25 nm-es garázsát egy cégnek, amelynek ez lenne majd a székhelye és az irodája. A tulajdonos nyugdíjas, 2022. szeptember 1-től általányadózást választó volt katás egyéni vállalkozó, nem áfa köteles.Hogyan teheti meg mindezt jogszerűen?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.11.13.

Elektromos autó áram felhasználás elszámolása

Hogyan lehetséges a felhasznált elektromos áram elszámolása? Milyen formában (útnyilvántartás..stb.) történhet az elszámolás?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.11.08.

Maradhat-e átalányadózó az őstermelő munkaviszonyban?

Amennyiben egy átalányadózó mezőgazdasági őstermelő (férjével családi gazdaságként működnek) a gazdasági vissza esés miatt elmenne, és máshol "rendes" munkavállalóként dolgozna pl. januártól, de tegyük fel jól alakul az év, és májustól vissza menne csak mezőgazdasági őstermelőnek, akkor a járulékfizetésénél (tb. járulék) elveszítenié azt a lehetőséget, hogy az előző évi bevétele 15%-a után fizessen havonta tb járulékot? (mert kezdő őstermelőként, akinek nincs megelőző éve, annak a minimálbér 92%-a után kell megfizetnie a tb járulékot). Évi 12 M Ft-ot nem haladja meg a bevétele. Őstermelői tevékenység mellett, ha munkát vállal más vállalkozásban, akkor a meglévő őstermelői tevékenységét átalányadózóként a meglévő adózással tudja folytatni, azaz évi 1 M Ft-os jövedelemig szja mentes, előző év bevétele után fizeti a tb járulékot, és nincs a bevételi határ miatt szochó fizetési kötelezettsége?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.11.08.

HIPA fizetés átalányadóra áttérés után

Kata után az átalányadóra való áttérés esetén mikor kell először iparűzési adót fizetni? Be kell-e valamilyen nyomtatványon jelenteni az iparűzési adó fizetési kötelezettségünket?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.10.18.

Postai kézbesítés

Postai kézbesitéskor a helyettes átvevő a 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet, 6.6. pontja alapján egyeneságbeli rokon is lehet. Azonban a cimzettnek (aki helyett a rokon átvette a levelet) több, mint 5 éve nem bejelentett lakcíme a címhely, továbbá meghatalmazást sem adott átvételre. Ilyenkor kézbesitettnek kell-e tekinteni a tértivevényes levelet vagy nem?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.10.18.

Kivás kft. üzletrészének visszavásárlása

Egy kivás kft. tagjának üzletrészét (törzsbetét 1 M Ft) a cég 18 M Ft-ért visszavásárolta. Ha 1 év múlva egy másik tag ezt megvásárolja a cégtől pl. 1 M Ft-ért, akkor a cég 17 M Ft-os veszteséget realizál. Jól gondolom, hogy ez nem módosítja a KIVA alapot? A magánszemélynek keletkezik ebben az esetben jövedelme? Szja és szochó fizetési kötelezettség terheli a 17 M Ft-ot? Vagy csak abban esetben keletkezik jövedelme, ha ezt az 1 M Ft-ért megszerzett üzletrész többért adja majd el a jövőben? Ha 1 év múlva senki sem veszi meg az üzletrész, tőkeleszállítást kell csinálni, és mivel a törzstőke így 3 M Ft alá csökken, fel kell tölteni eredménytartalékból 1 M Ft-tal. Ez tőkekivonás és KIVA terheli, de mi az alapja, 18 vagy 18 - 1 = 17 M Ft? A kilépett tag törzstőkéje a tagok közt a tulajdoni hányad arányában oszlik meg? A tagoknak keletkezik adófizetési kötelezettsége?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.10.05.

Kata szüneteltetése

Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2022. július 31-től szünetelteti a mellékállású katát, mert várhatóan szeptember 18-án megszületik gyermeke. A két munkaviszonyos heti 20 órás állásában a szülés időpontjáig szabadságon van, majd a gyermek születésétől kezdve cseden. Tudomásom szerint a mellékállású katáját az adóhatóság meg fogja szűntetni augusztus 31-el. Milyen lépéseket kell tennie az adózónak és milyen határidővel? Meddig kell eldöntenie, hogy milyen adózási módot választ, mert a Kata megszüntetése nem jelenti azt, hogy az egyéni vállalkozása is megszűnik. Mi a legjobb megoldás ha egyelőre, vagyis az elkövetkező 1,5-2 évben biztos nem szeretne vállalkozási tevékenységet folytatni? Mit tartana Ön a legjobb megoldásnak?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.09.13.

Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás bevételnek minősül-e egy átalányadózó egyéni vállalkozónál? (Katás időszakában kapta meg az első összeget, akkor nem számított neki bevételnek, mert a kivételek között volt.) Most, hogy átalányadózó lett, bevételként kell-e az utolsó támogatást kezelni? A fiatal gazda támogatás költségek fedezetére vagy fejlesztési célra jogszabály alapján folyósított vissza nem térítendő támogatásnak minősül?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.09.13.

Adószámos magánszemély cégek felé számlázásának kérdései KATA szerinti jogviszonyban

Milyen kötelezettségei vannak az adószámos magánszemélynek az új kata törvény szerint, ha szeptember 1-je után is kata jogviszonyban marad? Milyen szigorításokra és milyen kizáró okokra kell figyelnie? Hogyan kell adóznia, milyen kedvezményeket vehet igénybe?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.09.03.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó átalányadózása 2022. szeptember 1-től

Mikor és milyen bevallást kell a nyugdíjas egyéni vállalkozónak beadnia a jövedelme után? Szükséges-e havonta 2258-as bevallást is beadnia?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.08.29.

Van-e valamilyen kötelezettsége a katában maradónak?

Kell valamit tenni a most katában maradó egyéni vállalkozónak (fodrász, taxis). Van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.08.17.

Kata után átalányadó 2022 szeptemberétől

Hogyha elviekben az átalányadózás csak 2022. 01. 01-től lenne válaszható, így a mentesített összeg is a minimálbér 6 havi összegében meghatározott, akkor a katások 2022. 09. 01-től való áttérésekor a mentesített adóalapot is hónapokkal arányosítva kell a költséghányad alapján számított jövedelemre érteni? Vagyis 2022-ben az áttérő vállalkozó átalányadó szerinti mentesített adóalapja: 1 200 000 * 4 / 12 = 400 000 Ft lesz? HIPA bevallásban hogyan fogjuk kezelni az év közbeni váltást? Milyen adóalap megállapítási módot fog tudni választani. 8 hónapra egyiket, 4 hónapra másikat, vagy teljes évre azonosat?

Megválaszolta: Leipán Tibor könyvelő, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.08.16.