Katás cégek megszüntetett bankszámlái

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2023.07.10

Olvasási idő: 2 perc


A kérdésben szereplő vállalkozónak két Bt-s katás cége (mindkettő Bt.) van, melyek 2022. szeptember 01-ével átmentek a társasági adó hatály alá. A dillemmák a kata szerinti időszak alatt képződött, ki nem vett osztalékjövedelemmel kapcsolatban adódnak.

  1. Az egyik cégnek van egy eurós bankszámlája, amit a kata időszakában nem szüntetett meg, de most megszüntetné. Hogyan tudja ezt megtenni? Bevétele a cégnek nincsen, mert csak fenn szeretné tartani a céget. Ha megszünteti, akkor mit kell utána fizetni?
  2. A másik cégnél pedig a KATA időszakában megkapta a kiállított számla után a bevételt, de nem vette fel augusztus 31-ig, így ez az összeg átkerült a társasági adó alá. Mi lesz a bent maradt Kata időszakból származó nyereségből? Ha fel szeretné venni, akkor fizetni kell utána szja-t és szochot?

A kérdés feltehetően a ki nem vett jövedelem tekintetében az osztalékjövedelemre vonatkozik, ami a KATA szerinti időszak alatt képződött.

Esetünkben az áttéréskor az osztalék kifizetésére nem került sor, az a nyitómérlegben az eredménytartalékba került. A helyzet azonban nem változott annyiban, hogy a KATA szerinti időszakot illetően leadózott összegről beszélhetünk. Az eredménytartalékban levő és már leadózott összeget a társaságnak elkülönítetten kell kezelnie, azaz ez az összeg már adózott eredménytartaléknak minősül, ebből következően a nevezett összeg így utólag is adómentesen felvehető.

A bankszámla megszüntetését a banknál kell kezdeményezni, ahol a fennmaradt költségeket is rendezni kell. Feltételezhetően a nevezett bankszámlát illetően áfa fizetésére nem használták és ha ez valóban így van, akkor a nevezett bankszámla bármikor megszüntethető. Ha esetlegesen mégis az áfát erről a számláról utalák, akkor pedig az utolsó áfa elszámolást követően szüntethető meg a számla.