Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl KATA, KIVA
Magyarországon élő orosz-magyar állampolgárnak Oroszországból 2016 óta nyugdíjat folyósítanak. 2020-ban egyéni vállalkozást indított Magyarországon, ahol még nem nyugdíjas. Adózhat-e kata adózással az Oroszországból folyósított nyugdíja mellett, vagy át kell térnie más adózási forma alá?
Jól ismert fejleménye volt a korábbi éveknek, ahogy 2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztatták a kata-alanyiság feltételeit. Igen sokan kihullottak a rendszerből, s újabban csak sokkal szigorúbb feltételek mellett választható ez a közteherfizetési módszer. Mit jelentettek a változások a szolgálati idő számítása szempontjából?
Egyéni vállalkozó 2022 szeptember 1-ével megszüntette a katáját és az újkata alá nem jelentkezett be, majd szeptember 2-ától szüneteltette vállalkozását is, egészen 2024. május 3-áig. Hogyan lehet őt munkavállalóként alkalmazni? Kell-e jogszabály alapján valamit pótolni ezekkel a változásokkal összefüggésben?
Biztosan sokan tapasztalták már, hogy az internet elterjedésével manapság szinte bárki bármilyen vállalkozási ötletét meg tudja valósítani – akár otthonról is – pár kattintással. A magyar egyéni vállalkozók is számtalan külföldi platform közül választhatnak, amikor külföldi ügyfelek számára akarnak értékesíteni akár fizikai terméket, akár digitálisat, vagy akár csak szolgáltatást nyújtanának.
Kivás Kft. ingatlanokat vesz felújít majd elad. Hogyan alakulnak a könyvelés kérdései?
Egy KIVA szerint adózó kft. vásárolt egy sportcélú felszerelést munkavállalói számára. Hogyan számolhatják el számviteli szempontból helyesen?
2023. év végére számos kérdésünkre választ kaptunk. Például arra, hogy az SZJA bevallásban adózási módot változtatók (vállalkozói jövedelemadózásról átalányadózásra, vagy átalányadózásról vállalkozói jövedelemadózásra áttérők) miatt csak május végén kezdi el az adóhatóság összefésülni az adatokat, és kiküldeni a hiányzó ’58-as bevallások benyújtására kötelező felszólító leveleket.
Svájci és magyar tulajdonosokkal rendelkező kivás cégben tavaly az egyik tulajdonos üzletrészét visszavásárolta a cég, az egy éves határidő 2024 nyarán jár majd le. Mivel nincs érdeklődő az üzletrészre, az üzletrész vélhetően térítésmentesen lesz átadva többi tulajdonosnak. Milyen adókat és járulékokat kell fizetnie a cégnek és a magánszemélyeknek ezen térítésmentes ügylet után? Az érintettek között nyugdíjas is van.
Kérdésként merült fel, hogy egy kisadózó egyéni vállalkozó a vállalkozói nyilvántartásban szereplő tevékenységet végezheti-e munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban, megbízási jogviszonyban? Illetve a kata-alanyiság megszűnését okozhatja-e, ha a kisadózó a vállalkozói nyilvántartásban szereplő tevékenységet nem egyéni vállalkozóként végzi, és tevékenységre tekintettel kifizetőtől szerez bevételt?
Hogyan kell adóznia a magánszemélynek, ha bérbe adná saját tulajdonú autóját? Milyen formában teheti ezt meg és elszámolható-e költség?