Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Cégvezetés
A 2020 óta bizonytalanabbá, a korábbinál sokkal változékonyabbá lett üzleti környezetben ismét fókuszba került a vállalkozások hatékony működése, ezen belül is a költséghatékonyság. Ahhoz, hogy a vállalkozás működését – változatlan színvonal, minőség mellett – a korábbinál lehetőleg alacsonyabb, de mindenképp rugalmasabb költségháttérrel tudjuk fenntartani, fontos segítség a kiszervezés, az outsourcing.
Adott egy Kiva adózási módot választott betéti társaság, ahol a beltag vezető tisztségviselő és aki a társasági szerződés szerint személyes közreműködésre kötelezett is. A kültag nem lát el semmilyen feladatot, mivel máshol biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Jelenleg a beltag 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik egy munkahelyen, a bt. alvó módban van. A közeljövőben újra aktívabb lenne a beltag a cégben, így felmondana a munkahelyén és társas vállalkozóvá válna.
Maradhat-e egy Kata adózás alá tartozó egyéni vállalkozó katás, ha egy kft. ügyvezetője lesz, az ügyvezetést pedig munkaviszonyban szeretné ellátni részmunkaidőben, heti 13 órában?
A kérdésben szereplő vállalkozónak két Bt-s katás cége (mindkettő Bt.) van, melyek 2022. szeptember 01-ével átmentek a társasági adó hatály alá. A dillemmák a kata szerinti időszak alatt képződött, ki nem vett osztalékjövedelemmel kapcsolatban adódnak.
Egy főállású átalánydíjas egyéni vállalkozó (2023. április 1-től) egy kft.-ben tag, de 1 órás munkaviszonyban ügyvezetőként látja el a teendőket, mivel a cégben igazából érdemi munkavégzési tevékenység nem merül fel. Ebben az esetben a vállalkozónak milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az érintett cégnél?
Egy fodrász kellékkel foglalkozó nagykereskedelem az alkalmazottakat vállalkozóként szeretné foglalkoztatni. Eddig úgy történt a számlázás, hogy az alkalmazott elment fodrász-üzletekbe ahol a nagykereskedelmi cég termékeit értékesítette. A megrendelt terméket a nagykereskedelem kiszámlázta közvetlenül a fodrász üzletnek. A cég ezután a jelenlegi alkalmazottakat vállalkozóként, kvázi viszonteladóként szeretné igénybe venni. Lehetséges ez?
Bizonyára minden érintett átesett már agrártámogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzésen. Néhány pontban összegyűjtöttük, hogyan is zajlik egy ilyen ellenőrzés, mire kell készülni. Elsőként a terület alapon járó támogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzéseket tekintjük át, ide értve minden olyan támogatást, amit az Egységes kérelem felületén, azzal együtt tudunk igényelni.
Egy három tagból álló családi gazdaság egyik tagja elhunyt, ilyenkor a jövedelmet a halál időpontjáig tartó adatok alapján kell megállapítani. A működés során keletkezett közös bevételből eszközöket is szerzett be, melynek költségelszámolására kétféle módszert alkalmazott: terv szerinti értékcsökkenést ill. egy összegű elszámolást. Milyen kérdések vetődhetnek fel?
Választható-e abban az esetben a kata, ha a magánszemély munkaviszonya nem haladja meg a 36 órát?
Egy alkalmazottat nem foglalkoztató katás, nyugdíjas ügyvédi iroda, 2022. január 1-étől a Kata törvény szerint adózott, de az új kata szabályokra tekintettel megszűnik, és az átalányadózást választaná. Melyek a legfontosabb határidők, milyen bevallásokat kell benyújtani, hogy ne fusson ki az időből?