Katás bt. adózása

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.04.13

Olvasási idő: 4 perc


Hogyan alakul a járulékfizetés, ha egy katás egyéni vállalkozó a hárommiliós határ étlépése miatt katás bt-t alapít?

Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki a 3 millió Ft-os értékhatár túllépése miatt 2021. augusztus 16-án nyitott egy katás bt-t. Az egyéni vállalkozását augusztus 31. nappal szüneteltette. A bt. bejegyzése megtörtént a közreműködését megbízási jogviszonyként jelölték meg. 
A NAV felé elmentek a bejelentések, majd jóval később jött a hibaüzenet, hogy nem lehet a bt.-ben katás, mert az egyéni vállalkozása nem szűnt meg. 2021. szeptember 15-én megszüntették az egyéni vállalkozást, de a bt.-t csak október elsejével lehetett katásként bejelenteni. Vagyis: 2021. augusztus 16. és szeptember 30. közötti időszakra tao alá tartozó bt.-ként az üzletvezető után járulékot, egyebeket kellene fizetni, mert természetesen volt bevétel ez alatt az idő alatt. 
Feljogosítja-e a katás egyéni vállalkozói jogviszony arra a beltagot, hogy mondjuk a bt. ügyvezetését havi 2 órában lássa el ezalatt a másfél hónap alatt?

 
 

A válasz az, hogy nem lehetséges, mivel az egyéni vállalkozás a kérdés szerint augusztus 31-től szünetelt, tehát főállású jogviszony az egyéni vállalkozásban nem is létezhetett. 
Továbbá: a kata szerinti jogviszonyban az egyéni vállalkozó többes jogviszony esetén főállásúként nem járhat el, mivel a havi 50 ezer forint kata adó nem biztosít heti 36 órát elérő vagy meghaladó jogviszonyt. A leírtakból következően a főállású jogviszonyt a bt.-ben kell kezelni, pl. munka vagy megbízási szerződéssel. Munkaviszonyban a részmunkaidő lehetséges, de ez legalább napi 4 óra legyen, a minimálbérhez igazodva.