Gyermeket vállaló régi katás

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.09.20

Olvasási idő: 8 perc


A kérdésben szereplő Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2022. július 31-től szünetelteti a mellékállású katát, mert várhatóan szeptember 18-án megszületik gyermeke. A két munkaviszonyos heti 20 órás állásában a szülés időpontjáig szabadságon van, majd a gyermek születésétől kezdve cseden. Amennyiben mellékállású katáját az adóhatóság meg fogja szűntetni augusztus 31-el, milyen lépéseket kell tennie az adózónak és milyen határidővel?

További felmerülő kérdés, hogy meddig kell eldöntenie, hogy milyen adózási módot választ, mert a Kata megszüntetése nem jelenti azt, hogy az egyéni vállalkozása is megszűnik. Mi a legjobb megoldás ha egyelőre, vagyis az elkövetkező 1,5-2 évben biztos nem szeretne vállalkozási tevékenységet folytatni? 

Megítélésünk szerint a szüneteltetés vagy a megszüntetés lehet az irányadó. 

A szüneteltetés minimum 1 hónap, maximum 2 év lehet, ami összhangban van a kérdés szerinti kieső időszakkal. Addig is a következő a teendő. Ha nem történik semmi sem, akkor az egyéni vállalkozás az Szja szerint adózik. Szüneteltetés természetesen nem jár bevétellel illetve költségekkel, ebből adódóan adófizetés sem lesz, de adójogi értelemben akkor is a vállalkozás az Szja alá kerül. 

További lehetőségek:
A régi Kata törvény megszűnt, szeptember 1-től egy új Kata törvény veszi át a helyét. A Kata szerint tevékenykedő egyéni vállalkozók esetében a további Kataszerinti jogviszonyt be kell jelenteni az adóhatóságnak, a 22T101E nyomtatvány kitöltésével és érkeztetésével legkésőbb szeptember 25-ig. Kitöltéskor az A02 lap az irányadó, melynek 15. sorában kell a folytatást jelezni. Ezen felül még a taj számot is meg kell adni.
Szeptember 1-jétől a Kata szerinti jogviszonyban mellett nem lehet ügyvezető és nem lehet főállású biztosítási jogviszonya. Ez annyit jelent, hogy a részmunkaidős jogviszony lehetséges max. heti 35 óra erejéig. Kft.-ben lehet tag, de nem lehet ügyvezető, ugyanakkor személyesen közreműködhet.

Amennyiben az egyéni vállalkozó a Kata szerinti jogviszonyt követően szeptember 01.-től átalányadózó lesz, akkor a bejelentést a 22T101E nyomtatvány kitöltésével és érkeztetésével legkésőbb szeptember 25-ig kell megtenni. Kitöltéskor az A02 lap az irányadó, melynek 14. sorában kell az áttérést jelezni. További feladat lesz az első 8 hónap zárása, amelyet a 22 KATA nyomtatványt kell kitölteni és beadni, szeptember 30-ig.