A katából való kijelentés és az időbélyeg

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.12.13

Olvasási idő: 8 perc


Az érintett esetben egy katás számlaadás elmulasztása miatti határozatában a következő dátum szerepel: Kelt az időbélyegben meghatározott időpontban. A kérdés úgy merül fel hogy mit vesz alapul a NAV időbélyegként? Az ügyfélkapu oldalán szereplő beérkezés dátuma felel meg az időbélyegnek?

További kérdés, hogy ilyen esteben a katából való kijelentést az egyéni vállalkozónak kell megtennie, vagy a NAV fogja ezt megtenni? A fent írt határozat dátuma alapján a vállalkozó 2022. december hónapban még kata hatálya alá tartozik? Választhat-e adó formát, vagy a tételes költségelszámolás alá helyezik a vállalkozását?

Az alapesetben katás (új) számlaadás elmulasztása miatt, pénzbírságot kapott, ami miatt – idézve a jogszabályhelyet – a „kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény 5. § (1) bekezdés c) pontja szerint, a kisadózói adóalanyiság megszűnik az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a kisadózó terhére az állami adó- és vámhatóság számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg” 

Az időbélyegző lényegében egy digitális dátumbélyegző, amely a digitális dokumentumok aláírásával együtt használják, az időpont hitelessége miatt. Így az időbélyegző pontos időpontot takar. 

Amennyiben a kérdés szerinti határozat decemberre datálódik, akkor ez annyit jelent, hogy a kata szerinti adóalanyiság a december hónap végével szűnik meg.

A kata szerinti jogviszony megszűnik, de az egyéni vállalkozói jogviszony tovább folytatódik. 

Lényegében kettős lehetőség marad, a tételes költségelszámolás és az átalányadózás. A tételes költségelszámolás esetén nincs teendő, ez automatikus lenne, ha az egyéni vállalkozó ezt választaná. 
A másik eset az átalányadózás. Ha ezt az adónemet választja a vállalkozó, akkor azt nem teheti meg a ..101-es kitöltésével és beadásával. Esetében az javasolható, hogy amennyiben megjelenik az új 22SZJA nyomtatvány (ez január végefelé várható), akkor minél hamarabb adjon be egy Szja bevallást. Ez lehet akár nullás is, feltéve, hogy a 2022-es adóévben nem létezett Szja szerinti jövedelme. Ebben a bevallásban kell jelölnie, hogy a 2023-as adóévre már az átalányadózást választja.