Értékesítők foglalkoztatása átalányadózó vállalkozóként

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2023.03.21

Olvasási idő: 8 perc


Egy fodrász kellékkel foglalkozó nagykereskedelem az alkalmazottakat vállalkozóként szeretné foglalkoztatni. Eddig úgy történt a számlázás, hogy az alkalmazott elment fodrász-üzletekbe ahol a nagykereskedelmi cég termékeit értékesítette. A megrendelt terméket a nagykereskedelem kiszámlázta közvetlenül a fodrász üzletnek. A cég ezután a jelenlegi alkalmazottakat vállalkozóként, kvázi viszonteladóként szeretné igénybe venni. Lehetséges ez?

A vállalkozóként történő foglalkoztatás keretein belül a nagykereskedelmi cég kiszámlázza a vállalkozónak a terméket, és a vállalkozó annyiért adja tovább a fodrász üzletnek amennyiért akarja. Kérdés, hogy ezt a számlázást átalányadózási formában 90%-os költséghányaddal tudja-e végezni a vállalkozó? Illetve: mivel kiskereskedelmi tevékenységet végez, kell-e hozzá bármilyen szakmai végzettség? Ha kiskereskedelem, akkor kell-e pénztárgép (bár üzlethelyisége nem lenne)? A vállalkozó főtevékenysége a 4775 lenne.

Elvileg működőképes lehet a kérdésben felvázolt rendszer, de figyelemmel kell lenni még a következőkre is.
 
Kiindulási pont az Szja törvény 53. § (1) bekezdése, melynek lényege a jövedelmet a bevételből
a) az egyéni vállalkozó 40 százalék,
b) az adóév egészében kizárólag a (2) bekezdésben, vagy kizárólag a (2) bekezdésben meghatározott és a c) pont szerinti tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 80 százalék, illetve 
c) az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 90 százalék,

Az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Kormányrendelet [210/2009. (IX. 29.) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről] alapján kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 90 százalék, az Szja törvény 53. (1) bekezdés c) pontjához igazodóan.
 
A költségátalány elszámolásától függetlenül felmerül a főállású egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége is. Megjegyzendő továbbá, hogy mivel esetünkben nincs üzlethelyiség, ezért a házalás során (amennyiben nem viszonteladói tevékenység lenne) az ügynöki jutalék elszámolása nem sorolható be a kiskereskedelmi tevékenységbe, ebből következően a 90%-os költséghányad nem alkalmazható.