Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Számlázás
A számlabefogadás során számos szabály és előírás betartása szükséges a számviteli és adójogi követelmények teljesítéséhez. Hogy néz ki a számlák kezelésének törvényi háttere, mik a visszaküldés feltételei, mik a fiktív számlákkal kapcsolatos teendők és miként kell javítani a hibás számlákat? A számlabefogadás szabályait részletező összeállításunkban választ kaphat a témával kapcsolatos kérdésekre.
Biztosan sokan tapasztalták már, hogy az internet elterjedésével manapság szinte bárki bármilyen vállalkozási ötletét meg tudja valósítani – akár otthonról is – pár kattintással. A magyar egyéni vállalkozók is számtalan külföldi platform közül választhatnak, amikor külföldi ügyfelek számára akarnak értékesíteni akár fizikai terméket, akár digitálisat, vagy akár csak szolgáltatást nyújtanának.
Átalányadózó 2023. december 1-jén lépte át az átalányadózó bevételi határértéket, melyet bejelentett az adóhatóságnak. 2023. október 1-étől benyújtott 2358-s bevallásban jelezve lett, hogy a személyi jövedelemadó általános szabálya szerint történik az adózás. A bevallást nem fogadták el és az átalányadóra hivatkoznak. Mi a teendő ilyenkor?
Egy alanyi mentes átalányadózó egyéni vállalkozó magánszemélyek részére nyújt szolgáltatást, melynek ellenértékét díjbekérővel, a teljesítést megelőzően 100%-ban kéri kiegyenlíteni banki utalással. Milyen bizonylatot kell ilyenkor kiállítania? A teljesítés után végszámlát? Ha igen, mi rajta a teljesítési dátum?
Egy alanyi mentes átalányadózó egyéni vállalkozó magánszemélyek részére nyújt szolgáltatást, melynek ellenértékét díjbekérővel a teljesítést megelőzően 100%-ban kéri kiegyenlíteni banki utalással. Milyen bizonylatot kell ilyenkor kiállítania? A teljesítés után végszámlát? Ha igen, mit kell szerepeltetnie teljesítési dátumként?
Egy fodrász kellékkel foglalkozó nagykereskedelem az alkalmazottakat vállalkozóként szeretné foglalkoztatni. Eddig úgy történt a számlázás, hogy az alkalmazott elment fodrász-üzletekbe ahol a nagykereskedelmi cég termékeit értékesítette. A megrendelt terméket a nagykereskedelem kiszámlázta közvetlenül a fodrász üzletnek. A cég ezután a jelenlegi alkalmazottakat vállalkozóként, kvázi viszonteladóként szeretné igénybe venni. Lehetséges ez?
A kérdésben szereplő esetben erdőművelés esetén, a háromból csak az egyik ÖCSG tag jogosult többlethasználati megállapodással erdőgazdaként eljárni. A kérdés, hogy a termelésből származó termékeket értékesítheti-e a többi ÖCSG tag is?
Katás egyéni vállalkozó számlát állít ki cég felé 2023. januárban, amely számlát 2023. februárban fizetik ki. A kifizetést megelőző nappal az egyéni vállalkozó kata státusza megszűnik. A kérdés, hogy ebben az esetben a kata időszak alatt kiállított számla ellenértéke a befolyástól függetlenül kata bevétel lesz-e, ha egyéni vállalkozó kikerül az adónem hatálya alól, még akkor is, ha épp emiatt a kifizetés miatt szűnik meg az adóalanyisága?
A kérdés főszereplője alanyi mentes, átalányadós egyéni vállalkozó, aki euróban számláz (2022. augusztus 31-ig katás volt). Katás bevételeit a teljesítés napján MNB árfolyamon számolta el. Most a bevételei megközelítik a 12 milliós alanyi mentes határt. A befolyt bevételeket milyen árfolyamon kell beszámítani az alanyi mentes keretbe?
A kérdéssel érintett vállalkozó – ahogy sokan mások a nyár folyamán – másodállású katás volt 2022. augusztus 31-ig. Szeptember 1-étől bejelentkezett az ONYA felületén az átalányadózási módra. Kérdés, hogy szükséges-e újra bejelenteni a másodállású vállalkozói módot külön nyomtatványon?