Magánszálláshelyet kiadó átalányadózó

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2023.08.17

Olvasási idő: 3 perc


A turisztikai ágazatban egyre nagyobb teret hódít a magánszálláshelyek kiadása. Ennek egyik lehetséges módja, amikor átalányadózóként (alanyi mentes) adószámos magánszemélyként magánszálláshely szolgáltatást végeznek és a Booking.com-on keresztül kínálnak kiadásra ingatlant. Az ilyenkor felmerülő kérdéseket elemeztük.

Melyek tehát a legfontosabb kérdések?

 

1. Számla kiállítás. A foglalásért járó összeget közvetlenül a Booking.com-on keresztül kapja meg a szállásadó. Az átutalt összeg minden esetben a jutalékkal csökkentett összeg. Számla kiállításakor, amit az adószámos magánszemély a szállóvendég felé állít ki a foglalás teljes összegét kell, hogy feltüntesse vagy a jutalékkal csökkentett foglalás összegét, amit átutal a Booking.com ?

A foglalás teljes összegét kell számlázáskor kiállítani.

2. Turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának mi tekinthető? Jutalékkal csökkentett vagy jutalékot is tartalmazó összeg?

A turizmusfejlesztési hozzájárulás számításába nem tartozik bele a jutalék összege.

3. Az AAM keretbe mi fog beleszámítani? Jutalékkal csökkentett vagy jutalékot is tartalmazó összeg?

Az AAM oldalán a teljes összeget kell figyelembe venni, attól függetlenül, hogy megjelenik a jutalék is, ami elvileg költség lenne, de nem lehet elszámolni, mert átalányadózás oldalán nincs költségelszámolás csak költséghányad elszámolása, ami nem veszi figyelembe a ténylegesen felmerülő költségeket.

4. A szállásközvetítésért Booking.com jutalékot számít fel. Külföldi vállalkozástól szolgáltatást vesz igénybe az adószámos magánszemély, ezért szükséges beadni a 65 illetve A60 bevallásokat és megfizetni a 27%-os áfát a jutalék összege után?

Külföldi vállalkozástól szolgáltatás igénybe vétele esetén, (Közösség tagjaként történő szolgáltatás esetén) szükséges, hogy mindkét félnek legyen Közösségi adószáma, amelyet értelemszerűen a számlán fel is kell tüntetni mindkét cég Közösségi adószámát. A közösségi adószámot az áfatörvény 257/B.§ értelmében a Közösség valamely másik tagállamában gazdasági céllal letelepedett adóalany részére nyújtott, az Áfatörvény 37. § szerinti szolgáltatásnyújtás, vagy szolgáltatás igénybevétele esetén szükséges kiváltani. Esetünkben a booking.com közösségi adóalanynak minősül, ebből következően a felek üzleti kapcsolata alapján a Közösségi adószám kiváltása kötelező.
Az alanyi mentes adózó a külföldi vállalkozástól igénybe vett szolgáltatás esetén nem járhat el alanyi mentesként, azaz áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Ez értelemszerűen azzal is jár, hogy az áfabevallást be kell adni (65-ös bevallás) valamint az A60-as bevallást is. A felszámított áfát nem lehet levonásba helyezni, tehát ebben az esetben befizetési kötelezettség keletkezik.