Egyéni vállalkozóként biztosított őstermelő

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.01

Olvasási idő: 5 perc


A kérdésben szereplő mezőgazdasági őstermelő ezen jogviszonyában nem biztosított, csak egyéni vállalkozóként. Ebben a minőségében Szja szerint adózó egyéni vállalkozó és alanyi mentes. Választhatja-e szja-bevallásában őstermelői bevételére az átalányadózást (ha a bevételi korlátnak megfelelően jogosult ezt választani), és ezzel egyidejűleg egyéni vállalkozói tevékenységére a tételes költségelszámolást jövedelem meghatározási módszerként?

Az őstermelői átalányadózást illetően előzetesen annak a vizsgálata szükséges, hogy az őstermelő valóban átalányadózó vagy nem. 

A 2021-es adóévtől kezdve ugyanis az összes őstermelő átalányadózó lett automatikusan bejelentkezés nélkül. Az átalányadózást felülírhatja az őstermelő döntése azzal, hogy 2021-es adóbevallásába már megjelölte, hogy másféleképpen kíván adózni (már 2021-re is) pl. szja szerint. Ha ez elmaradt volna, akkor az őstermelő átalányadózónak minősül, ezzel kapcsolatosan nincs további teendője. Az adóbevallását pedig 2021-re az átalányadózás szabályai szerint kell megállapítania.
Egyéni vállalkozóként pedig lehet továbbra is tételes költség elszámolású a jövedelem meghatározási módszereként. Azonosság csak az áfát illetően létezik, tehát mindkét esetben azaz őstermelőként és egyéni vállalkozóként is csak egyféle státusz szerint járhat és az áfát illetően.