Hogyan lehetsz katás és ügyvezető egyszerre

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.03.29

Olvasási idő: 3 perc


Amennyiben valaki katás egyéni vállalkozó és mellette kft. ügyvezető is szeretne lenni, milyen járulék és adó fizetési kötelezettségei vannak? Elegendő az emelt katát fizetnie úgy, hogy emellett megbízás keretében végezné a kft. ügyvezetését 10%-is költségelszámolással?

Kata szerinti főállású jogviszony nem minősül napi 8 órát elérő munkaidőnek, ebből következően a többes jogviszonyra tekintettel a főállásúként befizetendő havi 50.000 forint esetében a nevezett kata szerinti vállalkozónak nem biztosít előnyt a többes jogviszony kapcsán. Ez annyit jelent, hogy a Kft.-ben a társas vállalkozói jogviszonya alapján meg kell fizetnie az emelt szintű járulékokat, de ebben az esetben a vállalkozó a kata szerinti jogviszonyban már nem minősül főállásúnak, ezért neki csak a 25.000 forintot kell havonta megfizetnie.

Amennyiben az adózó a kata szerinti jogviszonyt illetően főállásúként jelentkezett be, akkor utólagos módosítására nincs lehetősége a másik céget illetően. Ha viszont a kiegészítő tevékenységre vonatkozó feltételek már fennállnak, akkor a ..101E nyomtatvány kitöltésével a B02 lapon tudja a kiegészítő tevékenységet bejelenteni.