Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Gyakorlatban az átalányadózó egyéni vállalkozók kötelezettségei

Gyakorlatban az átalányadózó egyéni vállalkozók kötelezettségei

Ruszin Zsolt Dátum Felvétel időpontja: 2022.11.15

Lejátszási idő: 01:53:58


A kata körből kieső vállalkozók közül sokan az átalányadózást választották, ami az előzetes számítások alapján optimális megoldásnak tűnt annak ellenére, hogy jóval bonyolultabb és több adminisztrációval járó adózási mód, mint a kata volt. De vajon tényleg jó az átalányadózás? Milyen lehetőségek és milyen veszélyek rejlenek ebben az adózási formában? Szakértőnk ezeket a témákat boncolgatta előadásában.

Ruszin Zsolt könyvvizsgáló, igazságügyi adó- és járulékszakértő olyan kérdéseket járt körbe a közel 2 órás előadásában, ami érzékenyen érintheti a szeptember 1-jétől az átalányadózást választó vállalkozókat. Elmondta, hogy a fő tevékenységi kör jó megválasztásával hogyan lehet alacsonyabb járulékot fizetni, miért érdemes a nyugdíjasoknak és a kisbevételűeknek az átalányadózást választani, lehetséges-e a visszamenőleges választás, 2022-ben történt átalányadózás választásakor mennyi lehet a bevételi határ és a maximális bevétel. Megtudhattuk, hogy tágítható-e az alanyi adómentes határ azzal, ha az egyéni vállalkozó vagy őstermelő megszünteti majd újraindítja a gazdasági tevékenységét, mire kell figyelni a mentesség alkalmazásánál, mi számít bevételnek az átalányadózásban, hogyan működik a költségelszámolás és mi az átalányban megállapított jövedelem.
Szakértőnk ismertette, hogy milyen járulékokat milyen gyakorisággal kell megfizetnie az átalányadózónak, gyakorlati példákkal és számításokkal illusztrálta az elérhető jövedelmet, részletesen foglalkozott a költséghányad kérdésével.
Sok további érdekes és fontos téma mellett szó esett arról is, hogy az új katában lehet-e két vállalkozás fenntartásával adóelőnyt elérni, milyen összegű minimálbérrel lehet számolni 2023-ra, milyen anomáliák vannak a szabályozásban, kell-e adóhatósági ellenőrzésekre számítani.